PRESKOK, GAZ ILI KUPANJE U OTPADNIM VODAMA

PRESKOK, GAZ ILI KUPANJE U OTPADNIM VODAMA

152
0
Podijeli

Šetnja od Igala do Meljina uz more, čuvenim šetalištem Pet Danica u Herceg Novom nekada je bila pravi gušt, kako za Novljane, tako i za furešte.

Smetala je jedino ponegdje “grbava” staza, kojoj je trebalo “krpljenje”, ili polaganje novih ploča. Danas, najviše smeta neobjašnjivo i konstantno zagađenje Šetališta.
Često prepune kante za otpatke i neprijatni mirisi od izlijevanja kanalizacije na skoro su svakom koraku. To je prvo što dočeka sve koji bi da uživaju u điru do Meljina.
Tako je i dio staze, od tunela na Toploj, ka Herceg Novom pored mora. Smrad već “štipa za nos” od stepeništa prije tunela koje vodi do zgrade Muzeja, zatim kroz tunel sa čije “tavanice” godinama kaplje voda. Na izlasku iz tunela ogromna je šporka lokva, koju je teško i zaobići ili preskočiti.
Iako se nesnosan smrad širi u radijusu od dvadeset metara, načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić uvjerava da nije riječ o kanalizaciji već o “drenažnoj vodi”, koja “prelijeva” sa placa iznad. Kako nam je pojasnio, ispitivanje je obavio hercegnovski Vodovod, prilikom čega je utvrđeno i da cijevi nigdje nijesu oštećene.
“To je bilo sanirano prije dvije godine. Iskopan je drenažni kanal koji skuplja vodu sa placa iznad, ali se izgleda nakupio vode, ili ne znam ni ja šta već, pa ne funkcioniše. Vodovod je obavio ispitivanje, nema oštećenih cijevi već je riječ o drenažnoj vodi sa tog placa” – misli Bijelić.
Ipak, obećava da bi do kraja ove sedmice problem trebalo da bude riješen. Kako je kazao, izdaće nalog JP Stambeno komunalno da obavi prokopavanje kanala kako bi tu vodu spojili u sistem atmosferskih voda.
Izlijevanje kanalizacije evidentno je i na maloj ponti Bezjaka, prije kupališta “Žaba”, zbog čega stanari obližnjih zgrada godinama apeluju i mole nadležne da nešto preduzmu. Međutim, kako su nam kazali, uzalud kume da se problem riješi.
Slična je situacija i sa pješčanim kupalištem ispod tvrđave Forte Mare, gdje se tik do 4 tuša, nalazi “izvor” kanalizacije… I tako na 70-ak mjesta još od Njivica do Kamenara postoje ispusti fekalnih voda koje domaći i furešti godinama gaze ili preskaču, a sve odlazi direktno u more.
Hercegnovska rivijera je trebalo u februaru da dobije kanalizacioni kolektor i fabriku za preradu otpadnih voda. Jedva je urađeno pola posla. Kada ti skoro 30 milioan eura kapitalni projekti budu gotovi, tek onda treba graditi sekundarnu mrežu.
Poznato je da mnoga mjesta nemaju kanalizaciju, već se koriste septičke, često porozne septičke jame, za čije pražnjenje mještani nerado izdvajuaju novac. Jedan od “crnih” tačaka je i naselje Drenovik iznad Igala, koje se pretvara u veliku otvorenu septičku jamu. No, ništa bolji nije ni centar Herceg Novog, gdje se još za otpadne vode koriste kameni podzemni kanali iz turskog doba.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code