Početna Društvo Press DPS-a Herceg Novi: Vlast u Novom uvećala naknade za legalizaciju objekata...

Press DPS-a Herceg Novi: Vlast u Novom uvećala naknade za legalizaciju objekata bez opravdanja

33

Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, koju su odbornici na protekloj novskoj  Skupštini usvojili većinom glasova vladajuće koalicije, po DPS-u je urađena površno, paušalno i neozbiljno. Ova tema  iziskuje veliku ozbiljnost, čulo se na pressu hercegnovskog DPS-a, koji je ukazao i na negativne posljedice Odluke koja je izglasana na predlog Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

– Ona će prvenstveno djelovati destimulativno na investitore koji imaju nelegalne objekte i posljedice će biti velike. Sama Odluka problematična je sa više aspekata: ekonomskog, tehničkog i socijalnog i političkog – kazao je odbornik DPS-a, Mladen Kadić.

Dodatkom od 2,5% do 20% na naknadu za komunalno opremanje iz 2009. godine, vladajuća većina u Herceg Novom nije vodila računa o osnovnoj ekonomskoj računici, što će se kasnije odraziti i na pojedince i na lokalnu upravu, smatra on.

Cijene su, kako je kazao, uvećane bez ikakvog obrazloženja 2,5%, 5% ili 20% u odnosu na Osnovnu odluku.

– Oni su to jednostavno prepisali sa sajta legalizacija.me, gdje je grupa inženjera napravila računicu, kako bi tu tematiku približili investitorima nelegalnih objekata i nisu se upuštali u dalje računanje i eventualno davanje bilo kakvih mogućnosti smanjenja osnovne Odluke – objašnjava Kadić.

Sa tehničkog aspekta, Odluka je nerazumljiva  i nedorečena, smatraju u DPS-u. Sve što je trebalo je da se iz osnovne Odluke prepiše koje su zone, koje su cijene po zonama i koja su osnovna umanjenja, jer bi se jedino na taj način zainteresovani lakše snalazili kroz čitav proces i lakše dolazili do računice koliko će biti potrebo sredstava za legalizaciju objekta.

Predlagač u izradi Odluke nije vodio računa ni o socijalnoj dimenziji, odnosno o onom sloju društva koji je socijalno najugroženiji. To su vlasnici koji su gradili objekte do 100m², oni koji su, bježeći od nevolje, pokušavali sebi da obezbijede krov nad glavom.

Lokalna uprava u Herceg Novom nije prihvatila ni umanjenja od 15% za gotovinsko plaćanje, koje je predviđeno osnovnom Odlukom.

– Da smo mi bili u pravu dokazuje i tok sjednice, kada je jedna od odbornica iz vladajuće koalicije reagovala amandmanom da se prihvati umanjenje od 15% za objekte od 100m². To znači da naša priča sigurno ima utemeljenje i naišla je i kod nekih iz odborničke većine na određene pozitivne reakcije –  tvrdi Kadić.

On dodaje da su sa političkog aspekta odbornici vladajuće koalicije pokazali veliko licemerje dodavajući određene procente na osnovnu Odluku, bez ikakvog ulaženja u problematiku i računicu. Dok u opštinama u kojima je opozicija na vlasti  podižu cijene, u Podgorici, gdje je na vlasti DPS, pozivaju na proteste zbog odluke koju je glavni grad donio, ne uvažavajući činjenicu da je ta Odluka amandmanom gradonačelnika umanjena za pojedine objekte osnovnog stanovanja i do 50%, podsjeća Kadić.

Odluka koja ne prepozna sve aspekte rješavanja nekog, godinama nagomilavanog probelma, kao što je legalizacija objekata, ne može na kraju dati željeni efekat, a nakon toga će ostati još objekta koji neće riještiti status, smatra odbornik DPS-a, Dragan Janković.

Po njegovim riječima, Odluka bi trebalo da stimuliše vlasnike da konačno riješe status svojih objekata, da napravi razliku između nelegalnih objekata, jer nisu svi za osnovno stanovanje, ali i da uvaži predlog odborničkog kluba DPS-a, da se objekti do 100m² oslobode plaćanja naknade.

Predlagač Odluke nije vodio računa o tome kako će ovaj problem približiti vlasnicima nelegalnih objekata, kako bi ih animirao da pristupe procesu legalizacije. Odluka nije uzimala u obzir ni vrste objekata, odnosno ne razlikuje objekte za stanovanje, poslovne objekte, pomoćne objekte i slično, dok su umanjenja prepisana sa sajta.

Iz Vlade su jedino zahtijevali da naknada za legalizaciju ne može biti veća od naknade iz osnovne Odluke koja poznaje 70% umanjenja za objekte za osnovno stanovanje, ali su odbornici u Herceg Novom usvovjili novu Odluku kojom se na to umanjenje, ipak  dodaje od 2,5 do 20%, zaključeno je na press-u DPS-a.

33 Komentari

 1. Prvi put čujem da se moglo gradit nelegalno,jer se odavno borim za evropsku Crnu Goru u kojoj će biti reda i zakona,a socijalni slučajevi posebno tretirani i odvojeni.

  11
  2
 2. Imenjače, samo ti i ti tvoji iz DPS-a nemojte da branite i štitite Novski narod, jer svaki put kad ste riječima pokušali da odbranite građane Herceg Novog, bar jedna štetna privatizacija po građane, buduća pokolenja i grad se realizovala.

  14
  5
  • Ej,majstore.Da ne ostanes nedorecen.Ko je uveo naplatu na Sitnicu?Ko je dao zemlju Energoprojektu za onakvu salu?Ko je dao saglasnot za Boku,bolnicu….?Ko je uzeo pare za Kobilu?Ko je…..Mogu do sutra da te pitam.Pusti se ti DPS-a i privatizacija i vidi malo sto su tvoji radil.

   3
   3
   • Zštitniče silnih, niti jedna od nabrojanih stavki nije više od 49% u domenu i autorizaciji Opštine niti Opštinske vlasti bez odobrenja i saglasnosti države. Inače da moji dođu na vlast vi bi svi zajedno sa ovima sada i prije otišli kao prvi kontigent na neki novi Crnogorski Goli Otok da se edukujete za sve što ste do sada preskočili, pa bi nam svima ljepše jutro svanulo.

 3. E nesretna lokalna vlast… sad je vama komentatorima kriv dps a svi ovi objekti izdgradjeni su za vrijeme vladavine ove ISTE SADASNJE LOKALNE VLASTI ! ! !

  12
  12
 4. Onaj ko je izgubio,ima i pravo da se ljuti.Da se u Novome napravi najbolji hotel ili bolnica,isti ovi sa slike bi se zalili i ponovo kukali.Nekukajte,nego radite,ali vi ste navikli na sve olaksicie ovoga drustva,pa sada boli!!
  Vlast je slast …….ali ne ponovo u Novome!!!!

  24
  19
 5. @ vegeta
  Kad su izgradjeni ti objekti? Bice za 2 godine Dps- a. Nece biti, nego kad si pjevao hvalospjeve Dejanu,Djurovicki i ostalima 15 godina

  23
  8
 6. O, evo ih patriote 😀 Đe ste junaci ,rodoljubi i brižnici …Đe vam je idejni tvorac ,pošteni Svetozaj , vezir od zavale i jaza…. A kako vas sramota nije da se oglašavate više

  32
  16
 7. Dok je Dragan Janković bio predsednik Opštine Herceg Novi njegov potpresednik je mjenjao plac u Kute za plac na novosadsko, a razlika je u pola miliona.Tako je oštećen budžet Opštine Herceg Novi za pola miliona eura.Tako da on treba da č..i .

  40
  7
 8. Moze li mi neko objasniti,ako neko radi krivicno djelo,kako to moze biti legalno.mogu li mi to objasniti ovi strucnjaci iz dps,koji se odjednom brinu,za narod.zasto se nisu brinuli kada nam je prodana boka,tamaris njivice,i sve sto je valjalo u novom.

  28
  5
  • MAESTRO. e to ti je ta bratija na vlasti koji obozavaju YU samoupravni socijalizam itd zato njima treba taj sistem i placu za njim u YU je bilo puno SIMONIDA i morao je doci kraj nazalost u krvi.

   8
   4
 9. A zasto je drzavna vlast predvodjena dps om dozvolila da ima ovoliko nelegalnih objekata ili su sve ove godine na taj nacin kupovali glasove i omogucavali svojim pristalicama krsenje zakona

  25
  7
 10. Hoćete li nama što smo legalno gradili ispod 100 kvadrata stambenog prostora vratiti uplaćeni novac .Ne vidim razlog zašto bi nelegalni graditelji bili u povoljnijem poožaju od legalnih prilikom plaćanja svojih obaveza .Svakako su u pvoljnijem položaju gradeći bezpravno pa nek plate , a rušenje su svakako izbjegli .Nelegalna gradnja gospodo draga je krivično djelo !

  39
  7
 11. Kako Olivera Doklestic moze da radi projekte za agenciju i ovjerava projekte sa svojom privatnom firmom , a zar nije javni funkcioner . HVALA DR SAVU MARICU i N L na ispunjenim obecanjima o , DEPOLITIZACIJ , DECENTRALIZACIJI I RACIONALIZACIJI.

  50
  7
 12. Za DPS-a Herceg Novi..platite im vi iz svog djepa tu naknadu za
  komunalno opremanje gradjevinskog zemljista.Kako nazvati
  one koji su gradili nelegalno i bez dozvola i sve ovo vrijeme nisu
  placali nikakve naknade ni poreze.Sta ih treba castiti za sve to,
  a izrugivati se sa onima sto su posteno od prvoga dana sve platili.
  Cini mi se da se izjava “To su vlasnici koji su gradili objekte do 100m²,
  oni koji su, bježeći od nevolje, pokušavali sebi da obezbijede krov nad
  glavom” vise odnosi na Vase glasace,a koji su izgradili ne prizemne objekte
  do 100m²,vec vile od nekoliko spratova i tokom ljeta ih izdaju,a ni cent
  poreza ne plate.I da se na takve sazaljevamo.Znam ih takvih nekoliko,
  glasaci su Dps, sto ni cent poreza ne uplacuju,
  a usta su im puna price o postenju.Tako,da Vam prica ne drzi vodu….

  39
  12
 13. Za objekte za osnovno stanovanje do 150 m2 umanjenje je 70%. Na to se jos dodaje umanjenje od 15% za jednokratnu uplatu. Kao kazna za nelegalnu gradnju dodaje se 2.5%.

  Za objekte koji nisu za osnovno stanovanje (citaj zgrade, kuce, vile, itd … napravljeni za prodaju i trziste … ili ljudi koji imaju visak para pa sebi dodatno grade objekte) kazna za nelegalnu gradnju je 20%. Umanjenje za jednokratnu uplatu je 15% (odnsono ukupna kazna je 5%).

  Ovo su cinjenice, sve ostalo je mlacenje prazne slame i politikanstvo DPS-a.

  27
  6
 14. Mi ćemo biti vlast ubuduće,pa ćete vi to maksimalno umanjiti,prilagoditi onima na koje se odnosi i raditi u korist svih građana Novoga.

  9
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code