Početna Društvo Presuda Vrhovnog suda u korist Instituta Igalo protiv Đorđevića

Presuda Vrhovnog suda u korist Instituta Igalo protiv Đorđevića

0

Vijeće sudija Vrhovnog suda Branimira Femića, Vesne Jočić, Vesne Begović, Snežane Aleksić i Radojke Nikolić odbilo je kao neosnovanu reviziju Mediteranskog hirurškog centra i dr Borka Đorđevića na presudu kojom im je naloženo da isele iz prostorija Instituta ,,Dr Simo Milošević“ u Igalu, piše Pobjeda.

– Nižestepeni sudovi su pravilno odlučili, polazeći od sadržine osnivačkog ugovora iz 1992. godine i aneksa iz 2001. da je tužilac istekom ugovorenog roka od 15 godina stekao pravo na iznošenje svog uloga – prava korišćenja na dijelu objekta tužioca, površine 1.419 kvadrata u korist prvotuženog i slijedom toga usvojili zahtjev tužioca – navodi se u odluci Vrhovnog suda. Ističe se da su bez osnova navodi da je Institut unošenjem poslovnog prostora u MHC kao osnivačkog uloga, izgubio pravo svojine, ukazujući da je aneksom regulisano da unosi pravo korišćenja na dijelu zgrade sa pravom uknjižbe dugoročnog zakupa u trajanju od 15 godina.

– Dakle, ulog tužioca u MHC je bilo ,,pravo korišćenja“, a ne ,,svojina“, na koji aneks je Savjet za privatizaciju Vlade Republike Crne Gore dao saglasnost dana 05.07.2002. godine, što revizijske navode u tom dijelu lišava osnova – navodi se u presudi.

Ocjenjuju neosnovanim i navode da Privredni sud nije nadležan za njihov spor i ukazuju da stranke nakon osnivanja MHC nijesu potpisale dokument o pristupanju arbitražnoj klauzuli.

Mediteranski centar je osnovan na 25 godina u partnerstvu Instituta i tadašnje kompanije Atalanta, čiji udio je kasnije otkupio dr Đorđević, nakon čega je Institut, kada je taj ugovor istekao, tražio da mu se vrati poslovni prostor. Stav prvostepenog suda je bio da je osnov za zahtjev za iseljenje nastao momentom prestanka ugovora, čime je i istekao rok na koji je ovaj centar bio osnovan.

To što Mediteranski centar nije izbrisan iz Centralnog registra privrednih subjekata nije od značaja, smatra sud, jer se u praksi nije dešavalo da se preduzeća osnivaju na određeno vrijeme, iako zakon daje takvu mogućnost. Činjenica jeste da kao pravno lice ne postoji od septembra 2016. godine kada je ugovor istekao, pa je Institut bio primoran da podnese ovakvu tužbu kao jedini način da zaštiti svoju imovinu, stav je prvostepenog suda, što je potvrdio i Apelacioni, a piše Pobjeda.

Iz ovog partnerstva proizišao je još jedan sudski spor u kom dr Đorđević traži dva miliona eura osnivačkog uloga koliko je, kako navodi, uložio u adaptaciju i opremanje poslovnog prostora. Institut je uzvratio protivtužbom za nadoknadu izgubljene dobiti koju su mogli ostvariti da su koristili taj prostor tokom tri godine. Traže i zakupninu za period nakon isteka ugovora i nadoknadu troškova struje i vode.

Dr Đorđević je najavio da će u slučaju odbijanja revizije na presudu u vezi iseljenja pravdu tražiti i u Strazburu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code