Presudno za turistički razvoj Luštice: Trafostanica “Klinci”, vrijedna 2,3 miliona eura

Presudno za turistički razvoj Luštice: Trafostanica “Klinci”, vrijedna 2,3 miliona eura

1
Podijeli

Projekat izgradnje i uklapanja trafostanice 35/10 kV “Klinci” je u završnoj fazi. Objekat je u probnom radu već dvije nedjelje i do sada nijesu evidentirani problemi u funkcionisanju, saopštavaju iz CEDIS-a.

Trafostanica “Klinci” je locirana na hercegnovskom dijelu Luštice, a u gradnju objekta, napojnog kabla i uzemljenja neutralne tačke, CEDIS je uložio oko 2,3 miliona eura.

Picerija i restoran

Gradnja ovog objekta je neophodan infrastrukturni preduslov za turističku valorizaciju poluostrva, dok je direkno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom već evidentno za oko 900 korisnika sa područja Luštice.

– Trafostanica ‘Klinci’ je objekat od presudnog značaja za turistički razvoj Luštice. Gradnjom ove trafostanice osiguran je mnogo pouzdaniji i mirniji rad 35 kV mreže, a samim tim i kvalitetnije napajanje korisnika na kompletnom području opštine Herceg Novi. Značajno će biti umanjen broj prekida u napajanju i oštećenja na mreži – istakao je glavni inženjer za vođenje projekta u Regionu 5, Milorad Samardžić.

Samardžić dodaje da kvalitativni skok koji je postignut gradnjom ovog objekta najbolje ilustruje prethodno stanje. Luštica se napajala sa trafostanice ‘Pržno’, preko 30 km duge 10 kV mreže, koju je za svoje potrebe gradila JNA pet decenija unazad:

– Tako razgranatu mrežu, koja je na određenim dionicama teško dostupna, bilo je teško i održavati, naročito ukoliko se ima u vidu intenzitet i frekvencija atmosferskih pražnjenja na području poluostrva – ističe Samardžić.

“Klinci” je trafostanica instalisane snage 2×8 MVA, sa metalom oklopljenim i gasom izolovanim postrojenjem. Trafostanica je opremljena i lokalnom SCADA jedinicom, što omogućava lokalno upravljanje, dok će u perspektivi biti moguće i daljinsko upravljanje iz dispečerskog centra. Izvođač radova na trafostanici je kompanija Eurozox, dok je priključni 35 kV kabl gradila kompanija Electroteam iz Budve.

Prema riječima Samardžića 8. jula je uspješno završeno uklapanje trafostanice i pod napon je pušteno svih pet dalekovoda, čime su završena isključenja većih područja opštine Herceg Novi, koja su bila aktuelna krajem prethodne sedmice.

CEDIS je na Luštici realizovao projekte rekonstrukcije TS “Pržno” i izgradnje TS “Klinci” sa napojnim 35 kV kablom, vrijedne oko 3,3 miliona eura.

Investicioni plan CEDIS-a za sljedeću godinu podrazumijeva i rekonstrukciju TS 35/10 kV “Kumbor”, čime će vrijednost ulaganja u distributivnu mrežu i objekte na Luštici dostići cifru od pet miliona eura.

1 komentar

  1. Zasto niste rekli da sada struja tece sa druge strane, tj. iz Herceg Novog umjesto preko Przne, a dalje preko istog starog dalekovoda preko Obosnika koji je gradila JNA i da ce opet da izbacuje i stalno se kvari. Sustinski ste samo promijenili izvor, mreza je ostala ista, dotrajala i zapustena…

Ostavite komentar

*

code