Pretresi na devet lokacija u Herceg Novom i Kotoru: Privedeno devet lica,...

Pretresi na devet lokacija u Herceg Novom i Kotoru: Privedeno devet lica, oduzeti oružje, municija…

3
Podijeli

U okviru akcije „Boka 9“, službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije, Centra bezbjednosti Herceg Novi i Odjeljenja bezbjednosti Kotor, uz podršku Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije, u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, pretresli su danas devet lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna i njima bliska lica.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, postupili su po prethodno pribavljenim naredbama sudija za istragu Osnovnih sudova u Kotoru i Herceg Novom.

Picerija i restoran

Pronašli su i oduzeli:

– tri pištolja;
– startni pištolj;
– startna replika automatskog pištolja „Heckler & Koch“;
– sedam lovačkih pušaka, kao i više komada različite opreme za vatreno oružje (optički nišani, uređaj za punjenje municije, više stalaka koji se koriste za upucavanje oružja);
– pušku – samostrijel;
– dvije vazdušne puške;
– oko 1 630 komada municije različitog kalibra;
– dva vozila;
– devet mobilnih telefona i veći broj SIM kartica;
– više lap top i tablet računara;
– radio vezu;
– 23 noža;
– vaga za precizno mjerenje i
– dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija u iznosu od oko 140 000 eura, dužničko – povjerilačkih odnosa u iznosu od preko 160 000 eura i dokumentacija koja se odnosi na različite vrste ugovora.

Nakon sprovedenog pretresa u službene prostorije radi postupka kriminalističke obrade privedeno je devet lica. U toku su konsultacije sa nadležnim tužilaštvom u cilju utvrđivanja postojanja elemenata krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti.

U sklopu navedenih aktivnosti, u Kotoru je izvršen pretres stana i drugih prostorija koje koristi jedan od vođa OKG Kavač R.Z,pa je, između ostalog, pronađena izvjesna količina municije kalibra 9 m.

Takođe je izvršen pretres stana i drugih prostorija koje koristi N.C. (44) iz Kotora, koji je protekle nedjelje lišen slobode u Beogradu, kada je kod njega pronađen alat za oružje, 17 komada municije kalibra 8.57 mm (vojni snajper), dva prigušivača za pušku, kao i stalak za oružje, a zbog čega je protiv njega od strane nadležnih organa Republike Srbije podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 348 krivičnog zakonika Republike Srbije – nedozvoljena proizvodnja, držanje nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

U današnjim aktivnostima policije izvršen je i pretres srtana i drugih prostorija koje koristi N.C, a koje se nalaze u Kotoru. Tom prilikom su pronađene i oduzete četiri lovačke puške i pištolj, jedna puška – samostrijel, oko 1.060 komada municije različitog kalibra, 23 noža, vaga za precizno mjerenje, kao i više komada opreme za vatreno oružje (optički nišani, uređaj za punjenje municije, više stalaka koji se koriste za upucavanje oružja).

Sve što je pronađeno i oduzeto bite predmet vještačenja u Forenzičkom centru.

Službenici Uprave policije, u aktivnostima koje sprovode u borbi protiv organizovanog kriminala, a koje koordinira Sektor kriminalističke policije su do sada, u 23 akcije koja je sprovedene od početka oktobra prošle godine, uključujući i navedene akcije, izvršili pretrese na 312 lokacije na jugu i sjeveru i u centralnoj regiji, i to na lokacijama koje koriste članovi OKG, bezbjednosno interesantna lica i njima bliska lica. Priveden je veliki broj lica. Oduzeti su vatreno oružje i municija, hladno oružje, skupocjeni automobili, droga, sredstva komunikacije, ugovori i druga dokumenta, novac i druge stvari. Više lica je lišeno slobode zbog krivičnih djela u vezi sa zelenaštvom, ilegalnim posjedovanjem oružja i zloupotrebom opojnih droga. Sve što je oduzeto biće vještačeno u Forenzičkom centru radi utvrđivanja porijekla odnosno eventualne povezanosti sa počinjenim krivičnim djelima.

Aktivnosti policije na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju organizovanog kriminala se nastavljaju – kaže se na kraju saopštenja iz Uprave policije.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code