Preventivna vakcinacija protiv sezonskog gripa od ponedjeljka i u Herceg Novom

Preventivna vakcinacija protiv sezonskog gripa od ponedjeljka i u Herceg Novom

1
Podijeli

U  Domu zdravlja Herceg Novi počeće u ponedjeljak vakcinacija rizičnih grupa stanovništva protiv sezonskog gripa, kazala je za Radio Jadran epidemiološkinja u Domu zdravlja Herceg Novi, dr Stefa Glušac.

– Vakcinacija će se obavljati u Domu zdravlja svakog radnog dana u periodu od 8 do 20 časova. Pacijenti najprije treba da se jave izabranom doktoru, kako bi dobili nalog za vakcinaciju, pa ako nema nekih kontraindikacija, biće vakcinisani. Vakcinacije će se obavljati i u zdravstvenim stanicama Igalo i Topla, od 8 do 13 časova , a u ambulanti Bijela od 8 do 20 časova za pacijente čiji su izabrani doktori u toj ustanovi – kazala je ona.

Picerija i restoran

Vakcinacija nepokretnih i iznemoglih lica obavljaće se preko patronažne službe Doma zdravlja, u stanu bolesnika, po prethodno napisanom nalogu izabranog doktora. Osiguranici koji nemaju svog izabranog doktora, vakcinaciju mogu obaviti preko nekog od doktora u smjeni.

– Vakcinacija se sprovodi kod djece starosti od 6 mjeseci pa naviše, kod kojih postoje kliničke indikacije za vakcinaciju, kao što su neke od hroničnih bolesti, uz prethodni pregled i nalog izabranog pedijatra –  navodi dr Glušac.

Vakcina protiv sezonskog gripa nije obavezna, već se daje po kliničkim i epidemiološkim indikacijama. Vakcinu treba da prime odrasle osobe koje usljed hronične bolesti, starosti i iznemoglosti nemaju dovoljno snažan imuni sistem da ih zaštiti od mogućih komplikacija i posljedica gripa.

Dr Glušac je kazala da je Domu zdravlja Herceg Novi distribuiran dovoljan broj doza za sve, tako da nije potrebno stvarati gužve u prvim danima vakcinacije.

Kako su ranije informisali iz  crnogorskog Montefarma, u skladište ove kompanije stiglo je 18.580 doza, u vrijednosti od 47.379 eura, i njihovo distribuiranje je u toku.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code