Početna Društvo PREVOZNICI, ZA SADA, NE REAGUJU NA POSKUPLJENJE GORIVA

PREVOZNICI, ZA SADA, NE REAGUJU NA POSKUPLJENJE GORIVA

0

gorivoVijest da su bezolovni eurosuper 98 i 95 od ponoći skuplji devet centi i prodaju se po rekordnim cijenama od 1,41 eura, odnosno 1,38 eura za litar, onespokojila je građane. Očekuju ne samo veći izdatak za gorivo, nego i za druge proizvode i usluge.

Nekako bi bilo logično da sa novim cijenama izađu autobuski i taxi prevoznici, mada mnogi ustvari koriste dizel gorivo, a ono ovoga puta nije poskupilo.

U najvećem autobuskom preduzeću u Herceg-Novom, “Blue line”, za sada ne najavljuju skuplje karte ni u gradskom niti u međugradskom saobraćaju. Međutim, bokeljski taxi-prevoznici se premišljaju. Ipak još se ne usuđuju da koriguju cjenovnike. Tako kotorski “Đir” zadržava za sada cijenu starta 50 centi, a kilometra 80 centi. To je, kažu nam, ista cijena i ljeti i zimi.

– Od 24 naša vozila, 30 odsto koristi super. Ovo je zasita neizdržljivo. Nešto moramo raditi, ali šta pitanje je, jer velika je kriza i ne usuđujemo se da podignemo cijene taxi prevoza – kaže za Radio Jadran menadžer “Đir”-a, Rašo Savić.

Vožnja hercegnovskim taxijem “More” takođe je sa nepromijenjenim cijenama, do daljnjeg, potvrđeno je Radiju Jadran. To znači da se start ne naplaćuje, a svaki kilometar je 70 centi. Ostaje cijena od 1,30 kao minimalna  koju uvijek naplaćuju putnicima bez obzira kolika je relacija koju traže.

AD “Pomorski saobraćaj”, čiji trajekti koriste dizel, kažu nam da nijesu pogođeni novim poskupljenjem, ali da zbog dosadašnjih povećanja cijena dizel goriva imaju 30 odsto veći trošak. Ipak, godinama nijesu mijenjali cijene trajektnog prevoza i za sada nemaju namjeru.

Inače, u Vladi nijesu očekivali da će nove cijene benzina, uzrokovane fluktuacijama na svjetskom tržištu, premašiti rekordne iz maja prošle godine, tako da sada postoji opasnost od poskupljenja ostalih proizvoda i usluga.

Premijer Igor Lukšić je rekao da Vlada ne razmišlja o snižavanju akciza na  gorivo, nakon što je cijena od danas  na rekordnom nivou.

On kaže da će građani morati da naviknu na cijene, koje su van kontrole Vlade, a prouzrokovane svjetskom ekonomskom krizom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code