Početna Društvo Prezentacija: Mogućnosti za pohađanje tri fakulteta u Herceg Novom

Prezentacija: Mogućnosti za pohađanje tri fakulteta u Herceg Novom

3

Srednjoškolcima, koji će 17. maja okončati četvorogodišnje obrazovanje u Herceg Novom, predstavljeni su studijski programi 3 fakulteta koje mogu da pohađaju u svom gradu. Mjesta ima za 200 brucoša.

Predstavnici Fakulteta za menadžment u Meljinama, Fakulteta primijenjene fizioterapije- odsjek Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Pomorskog fakulteta Herceg Novi – odsjek Univerziteta Adriatic iz Bara, upoznali su srednjoškolce sa programima i mogućnostima studiranja, kako bi sami mogli da se odluče za dalji nastavak školovanja.

Jedan od učenika Balša Lazović ocijenio je prezentaciju poučnom, jer kako je rekao, otvara alternativu za đake koji nemaju smjernice kuda dalje:

“Ja sam se već odlučio za arhitekturu, tako da se ne pronalazim u ponuđenim smjerovima, ali Fakultet za pomorstvo mi je interesantan”, kazao je on.

Jovani Draganić dopala se prezentacija, jer je, kako je rekla, korisna za one koji još nijesu odlučili čime žele da se bave u životu:

“Mislim da u Herceg Novom za mlade postoji odlična mogućnost da nastave školovanje u svom gradu, a ja sam već odlučila, ostaću u gradu i baviću se turizmom”, poručila je ona.

Marija Vujisić imala je nisko mišljenje o fakultetima u Herceg Novom, međutim, nakon današnje prezentacije shvatila je da ponuda, ipak, nije toliko loša, niti za potcjenjivanje, te da Herceg Novi napreduje.

Za one koji nastavljaju školovanje u ovom gradu, biće ukupno 200 mjesta za brucoše.

“Upis na I godinu Studijskog programa primijenjene fizioterapije Medicinskog fakulteta je besplatan. Organizujemo osnovne studije u trajanju od 3 godine, za koje se svake godine upiše između 30-40 kandidata. Praktične vježbe obavljaju se u Institutu, gdje studenti dobijaju pravu sliku svog budućeg poziva”, kazala je Sonja Grujičić sa ovog Studijskog programa.

Doc dr Nikola Vukčević, prodekan za nastavu Univerziteta “Adriatik” Bar kaže da na odjeljenju Pomorskog fakulteta u Herceg Novom nude akademske studije iz oblasti nautike i brodomašinstva – tj. oblasti tehničkih nauka koji, kako je ocijenio, predstavlja interesantan izbor, s obzirom na zanimanje i posao u pomorskoj industriji. Mjesta ima dovoljno, a može se upisati 30 brucoša, kazao je Vukčević.

Dekanica Fakulteta za menadžment, doc dr Irena Petrušić, podsjetila je da Fakultet postoji od 2009. godine, te da u ovoj godini ispraćaju desetu generaciju studenata.

“U okviru osnovnih akademskih studija imamo 4 smjera koje studenti biraju na III godini, jer su prve dvije godine zajedničke, kada profilišu šta bi i gdje željeli da se usmjere. Licencirani smo za upis 150 studenata na I godini”, kazala je ona.

Predstavljanje novskih fakulteta maturantima organizovano je u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

3 Komentari

 1. Fakultet za menadžment postoji od 2009.,a dekanica kaže da ove godine ISPRAĆAJU desetu generaciju studenata?!! To ne može biti, pa da svi za jednu godinu diplomiraju! Jer bi i tako, ove godine ispraćali devetu generaciju.
  Prije će biti da ove godine UPISUJU desetu generaciju. Ali koga briga. Dekanica pamti da je uručivala diplome devet puta?:), a ove godine će deseti. E pa srećno!!!

  11
  1
  • Dobar fakultet je onaj koji ima propisane prostorije i laboratorije, školovane profesore ( svakako u inostranstvu – na Zapadu), dobre udžbenike i druga nastavna sredstva, dobre komunikacije sa okolinom za održavanje praktičnih vježbi i radionica… Malo je takvih u CG. Možda jedna trećina univerzitetskih jedinica državnog univerziteta. Sve ostalo je prevara i uzimanje narodnih para. I sijanje zabluda o “vrijednim” diplomama.

   19
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code