Prezentovan GIS „Komunalno stambenog“: Moderne tehnologije u službi efikasnijeg rada

Prezentovan GIS „Komunalno stambenog“: Moderne tehnologije u službi efikasnijeg rada

4
Podijeli

Geografski informacioni sistem čiju izradu je započelo hercegnovsko preduzeće „Komunalno stambeno“ je računarski sistem koji objedinjuje podatke o komunalnoj infrastrukturi,  predstavlja „arhivu koju možete nositi na teren“ i za krajnji cilj ima povećanje efikasnosti rada gradskih službi i dobro upravljanje komunalnom infrastrukturom, čulo se danas na prezentaciji u velikoj sali Opštini Herceg Novi.

O prednostima ovog sistema govorile su direktorica „Komunalno stambenog“ Jasmina Konjević i Munevera Dabović, rukovodilac računarskog centra ovog preduzeća, koja je i inicirala izradu ovog softvera i demonstrirala njegov rad.

Picerija i restoran

GIS je računarski sistem za upravljanje različitim prostornim podacima, u skladu sa potrebama korisnika. On integriše različite tipove podataka, skladišti ih, uređuje i klasifikuje, dajući korisniku mogućnost da postavlja upite i dobije odgovore koji su sinteza većeg broja različitih konstanti, objašanjavaju iz “Komunalno stambenog”.

Ovaj sistem omogućava da radnici arhivu nose sa sobom na teren i samo sa nekoliko klikova mogu na licu mjesta doći do podataka koje bi inače tražili u obimnoj dokumentaciji.

Na konkretnom primjeru katastra javne rasvjete prisutni su mogli vidjeti da softver obuhvata detalje o trasi, stubovima, svjetiljkama, trafostanicama, skeniranu dokumentaciju i fotografije – sve na jednom mjestu i uvijek dostupno. Isti sistem primijenjen je i na katastar gradskog groblja, koji je zaokružen i veoma detaljan, kao i na katastar reklama i bilborda. Postoji i mogućnost vođenja dnevnika rada u samom programu.

Primjena GIS-a vodi do bolje organizacije gradskih službi, efikasnijeg rada na terenu, lakšeg praćenja stanja i smanjenja troškova, istakla je direktorica Jasmina Konjević.

„Komunalno stambeno“ je koristeći sopstvene resurse odradilo pionirski posao, a imajući u vidu širinu oblasti primjene GIS-a savremenoj praksi, ovo je tek početna faza, istakla je Munevera Dabović. Krajnji cilj je umrežavanje podataka o cjelokupnoj komunalnoj gradskoj infrastrukturi, ali i objektima druge vrste, raspoloživim resursima, prirodnim bogatstvima. Prema istom principu može biti urađen katastar vodova i podzemnih objekata, zelenila, podzemnih kontejnera, sistem za gradsku luku…

Kroz GIS je moguće u jedinstven sistem objediniti podatke kojima raspolažu sva gradska preduzeća, što nije lak ni jeftin posao, ali bi bio od neprocjenjive važnosti za ukupno funkcionisanje. Ono što se svakako može raditi, čekajući velika ulaganja, je zajednički rad na prikupljanju podataka i podloga za jedinstvenu bazu. To će olakšati i ubrzati svakodnevne intervencije, ali i istraživanja, analize, planiranje razvoja i realizaciju brojnih projekata, zaključila je Dabović.

4 Komentari

  1. Ovo je cista reciklaza nove vlasti kao kinezi pamuk i plastiku.GIS je u kom.stamb.u primjeni od 2010 god.Vjerovatno ce uskoro izumiti i tocak.

  2. Molimo da sredite naselje Gomila.. park i djecje igraliste sa ljuljaskama i ostalim na mjestima gdje je otpad i nelegalni objekti.. ali da se to uradi kako treba ne samo nesto isfuserisati.

  3. Ima li ijedna stvar da se pohvalite da ste kao nova vlast počeli i završili ili jedino se imate hvaliti onim što je IZBOR-DPS počeo i završio a vi prisvajate kao svoje.

    6
    4

Ostavite komentar

*

code