Početna Društvo Prezentovana poštanska markica “50 godina Praznika mimoze”

Prezentovana poštanska markica “50 godina Praznika mimoze”

1

Obilježavanju jubileja 50. Praznika mimoze pridružila se i Pošta Crne Gore koja je danas u Dvorani Park promovisala prigodnu poštansku markicu.

– Izdanjem poštanske marke 50 godina Praznika mimoze odajemo čast tradiciji ovog izuzetnog festivala i naravno Herceg Novom i razvoju turizma – rekla je PR menadžerka Pošte CG, Vesna Goljević-Novović.

Picerija i restoran

Ona je podsjetila da je prva marka u Crnoj Gori izrađena je 1873. godine, a naredne godine bila je u poštanskom saobraćaju. Crna Gora čak od 1893. ima prigodna izdanja poštanskih maraka. Prvo je bilo povodom 400 godišnjice Obodske štamparije.

Prema njenim riječima, osim primarne funkcije plaćanja poštanskih usluga, poštanska marka ima veoma važnu promotivnu funkciju.

– Ona je ambasador zemlje iz koje dolazi, zato što je upućena na masovno korišćenje u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Nalijepljena na pošiljku, putuje svijetom i nosi poruku o zemlji iz koje dolazi. Ona predstavlja simbol kulture države, ostaje u naslijeđe generacijama i zato se izborom tema prigodnih izdanja poštanskih maraka bavimo vrlo pažljivo, svjesni da time promovišemo i ono što je tema poštanske marke i državu Crnu Goru – ističe Goljević-Novović.

Šefica službe za filateliju Aleksandra Perović kazala je da je prigodna poštanska markica posvećena 50. Prazniku mimoze prvo izdanje po programu za 2019. godinu. Ovim programom Pošta Crne Gore svake godine izdaje oko 15 najznačajnijih tema iz oblati umjetnosti, kulture, tradicije, sporta, turizma, bilnog i životnjskog svijeta

– Marka u prigodnom izdanju štampana je u tabaku od 20 maraka. Na marki dominiraju bijela, zelena i žuta boja. Nominalna vrijednost je 0.50 eura. Na marki je stilizovano prikazan upravo cvijet mimoze uz dominatnan broj godina koji je u ispisu – ističe ona.

Perović je dodala je da je Praznik mimoze, po kojem je Herceg Novi poznat, turistički ambasador Crne Gore, stoga zaista i zaslužuje da bude predstavljen putem poštanske marke.

Za direktora Regionalnog centra Pošte Herceg Novi, Zorana Kaluđerovića današnji Praznik je za sve nas posebno značajan, jer od obnavljana samostalnosti Pošta je prepoznala vrijedsnoti Crne Gore i promoviše ih iz godine u godinu. on je istakao dobru saradnju sa Opštinom Herceg Novi i javnim preduzećima.

– Ovih dana pregovaramo sa TO Herceg Novi na jednom veoma značajnom projektu, koji treba da unaprijed rad TO i ujedno da olakša privrednicima koji se bave uzdavanjem i turistima koji plaćaju boravišnu taksu da na jedan brz i efikasan način servisiraju sve usluge – ističe Kaluđerović.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code