Početna Ekonomija Pri kraju izrada glavnog projekta nove Autobuske stanice, investitori iz Izraela zainteresovani...

Pri kraju izrada glavnog projekta nove Autobuske stanice, investitori iz Izraela zainteresovani za izgradnju

6

Opština Herceg Novi nije odustala od izgradnje Autobuske stanice u Igalu, a s obzirom da su propala dva tendera za izbor suinvestitora, lokalna uprava donijela je odluku da će sama finansirati izgradnju, uzimajući u obzir važnost projekta za grad. Ipak, Opština je kandidovala projekat za kapitalni državni budžet, za suinvestiranje, koji je „prošao“ u „uži krug“ projekata za sljedeću godinu, ali se i dalje čeka zvanična potvrda ministarstva.

Foto: Idejno rješenje / OHN

Sa druge strane, Opština nije odustala ni od prvobitne ideje za model finansiranja po privatno javnom partnerstvu, budući da interesovanja investitora ima, kojima je najviše fokus na izgradnji tržnog centra u sklopu stanice, kazao je Radiju Jadran, direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Aleksandar Kovačević:

„Za sada je sve još u fazi promišljanja, izvođenja fizibiliti studija. Sljedećeg utorka očekujemo investitore iz Izraela, kojima ćemo predstaviti idejni projekat stanice, odnosno tržnog centra kroz koji ćemo nastojati da ih animiramo i za finansiranje izgradnje stanice“, naveo je Kovačević.

Paralelno, Agenciji je povjerenja izrada glavnog projekta stanice, koji bi trebalo da bude gotov krajem januara:

„Onda ćemo, nadamo se, samostalno ili uz pomoć Vlade, krenuti sa realizacijom. Urađena je i projektna dokumentacija raskrsnice, odnosno pristupnog puta sa Jadranskom magistralom, u toku je revizija, a izgradnju tog puta trebalo bi da finansira Uprava javnih radova“, dodao je Kovačević.

Ukupan iznos investicije trenutno varira, budući da su cijene materijala povećane, pa se rade manje korekcije u projektu.

Ranije je iz lokalne uprave najavljeno da je određena izgradnja kompleksa Autobuske stanice u tri faze. Tu su i prateće saobraćajnice i priključci na Jadransku magistralu i poslovno-tržni centar u Igalu na urbanističkim parcelama UP 47, UP 48 i UP 53 u zahvatu DUP-a „Igalo-Bare“, površine 32.000 m2, u skladu sa idejnim rješenjem izgradnje koji je uradio „STUDIO GRAD“ d.o.o.Podgorica.

Model realizacije projekta je zajednička fazna izgradnja. Po navedenom modelu izgradnje, svi objekti u fazi 1 i 2, kao i prateće saobraćajnice sa priključcima na Jadransku magistralu biće u svojini Opštine Herceg Novi, dok će objekat poslovno-tržnog centra iz faze 3 pripasti partneru kao svojina.

6 Komentari

 1. Ko je smislio autubusku stanicu u zadnjem kantunu opüštine? – nekome samo za spomenik – a da se još više umnoži gradski saobraćaj do tamo. Postojeća autobuska stanica je od početka bila pametno postavljena, može se i modernizovati – ali đe je pamet sada?

  4
  8
 2. Da nisu opet neki izbori na vidiku – proekat autobuske 12 put, novi investitori , stizu pare, radna mjesta, prica stara 15 godina, ali sa novim detaljima.
  Gospodine Kovacevicu molim Vas da mi kazete sta znaci
  ” izvodjena fizibiliti studija ” i ako mzete da pojasnite na kojem je to jeziku. Samo radi Vase informacije ja zavrsih klasicnu gimnaziju i fakuktet prije 50 godina, ponesto i procitah….ali ovo nisma u stanju da odgonetnem. Hvala

  16
 3. AJTE MOJI DOBRI AJTE!20 I VISE GODIBA VI PALAMUDITE O NOVOJ AUTOBUSKOJ.ONA POSTOJI U VASIM PREDIZBORNIM PROGRAMIMA I NIDJE VISE.DOKLE VISE.MOZETE NEKE STVARI PRODAT I 100 PUTA ZAVISBO OD TOGA KOLIKO HE BEKO GLZP DA VAM VJERUJE.ALI DAJTE ZABOGA NUSMO SVI TOLIKO GLUPI.

  20
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code