Pri kraju Plan uređena prostora u Herceg Novom za iduću godinu, konačno...

Pri kraju Plan uređena prostora u Herceg Novom za iduću godinu, konačno i put kroz Gomilu

7
Podijeli

Stanje putne infrastrukture na području Opštine Herceg Novi nije zadovoljavajuće, jer je u protekloj godini, pa i onoj prije te, urađeno vrlo malo od onoga što je najavljivano, kazao je Radiju Jadran sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Aleksandar Kovačević.

– Radovi koji su urađeni ili su u ovom trenutku u toku, odnose se uglavnom na uspješno privođenje kraju projekta rekonstrukcije lokalnog puta Ratiševina-Mojdež, koja je ranije započeta, kao i na neophodne manje sanacije lokalnih puteva – kazao je on.
Obilaskom terena, kako navodi Kovačević, evidentirano je da su gotovo svi putevi u novskoj Opštini u lošem stanju. Imajući u vidu ovakvo stanje putne infrastrukture, kako u gradskim sredinama, tako i u prigradskim naseljima i selima, samo sanacije nisu ni blizu dovoljne onome što je našem gradu potrebno, mišljenja je Kovačević.

Picerija i restoran

U Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i ekologiju u toku je izrada Nacrta Plana uređenja prostora za 2018. godinu. Akcenat će biti prije svega na projekte sanacije i rekonstrukcije puteva, a Budžetom za narednu godinu biće definisan iznos sredstava za ovu namjenu. Putna infrastruktura je prioritet lokalne uprave, što će se u ovom Planu jasno vidjeti.

Sanacija betonskog puta na Gomili, kod zelenih zgrada je jedna od stavki koja će se sigurno naći u Nacrtu Plana i biće među prioritetima kada je riječ o prigradskim naseljima. Početak sanacije ovog puta očekuje se krajem januara ili početkom februara naredne godine.

Po riječima Kovačevića, namjera je da se u saradnji sa mjesnim zajednicama radi na sanaciji lokalne putne mreže, počev od nasipanja puteva na Vrbanju, preko Kruševica, Mokrina i Kamenog, zatim Sušćepana, Mojdeža, Sutorine, pa do Luštice. Ideja je da se radi po principu – po jedan projekat za svaku MZ, a u skladu sa finansijskim mogućnostima Opštine, koje su u ovom trenutku ograničene.

Uz pomoć mještana lokalna uprava lakše može doći u priliku da određene dionice sanira, prema aranžmanima koji nisu unaprijed striktno definisani već zavise od dogovora u pojedinačnim slučajevima, navodi Kovačević i dodaje da je dobrodošla svaka incijativa upućena preko mjesnih zajednica, dok se na nivou lokalne uprave određuje koji će projekti biti realizovani, u odnosu na raspoloživa sredstva i nivo hitnosti.

Rekonstrukcija Jadranske magistrale, najavljena iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja, de facto nije ni započeta, a nije postojala ni inicijativa prema Opštini u vezi sa aktivnostima koje se tiču tog projekta – kaže Kovačević.

Zahtjev da država finansira čak 14 projekata

Opština se preko Kabineta predsjednika prošle nedelje obratila nadležnim državnim organima i kandidovala Direkciji javnih radova 14 projekata za kapitalni Budžet države.

S obzirom da se radi o krupnim, milionskim projektima, koji su od strateškog značaja za Opštinu Herceg Novi, a koji se ne mogu finansirati opštinskim sredstvima, lokalna uprava je kandidovala, između ostalog, izgradnju Osnovne škole u Igalu, sanitarne deponije Duboki do i Dnevnog centra, kao i sanaciju puta Kruševice-Vrbanj, uređenje jednosmjerne ulice od Igala do Meljina, izgradnju trotoara Topla-Igalo, sanaciju tvrđave Kanli Kula.

Pored toga, zatražena je i rekonstrukcija, odnosno asfaltiranje kompletne magistrale od Sutorine do Kamenara, što u lokalnoj upravi smatraju kao veoma važno, kako zbog jako lošeg stanja u kom se nalazi magistralni put, tako i zbog činjenice da su godinama sanirani i rekonstrusiani putni pravci širom Crne Gore, dok u Boki Kotorskoj nije bilo većih intervencija ovog tipa.

7 Komentari

 1. Baš je rekonstrukcija trotoara kapitalni projekat za Crnu Goru i baš će se on naći u državnom budžetu za 2018!
  Da bi nešto ušlo u taj buđžet, treba sledeće godina i da se realizuje. Da bi se realizovalo, treba izdata građevinska dozvola. Da se izda građevinska, treba projekt. A vi ni jedan projekat nemate gotov.
  Eeeeeej, kakvi amateri! Gradonačelniče,kako će posle ovoga država da te shvata ozbiljno. Bolje da si tražio pare od Palme.

 2. Ma koga vi lažete ministarstvo ima pare za skolu ali opstinu ne da plac posto opstinu ne interesuje djeca nego plac dati nekom ko ce im staviti u džep.

  8
  4
 3. Sta je sa ulicom iza servisa veska prlainovica? Zaboravili na nas,svaka vlast obeca asfalt pa nista,a svi znaju poslati inspekciju kad je sezona jer je turisticko naselje,tad nas se svi sjete! Pa kac i vecina koja ide u sportski centar ne koristi parking ispred centra nego se zavlace u nasu ulicu,jer boze moj,djeca su im umorna od treninga pa ne mogu uz stepenice! Komunalac nije metlom zalazio u nase naselje od kako znam za sebe,sve sami cistimo! Treba da je sramota svaku vlast kad nas se sjete pred izbore da asfalt obecaju i kad je sezona porez da uberu!

  9
  1
  • Slazem se! To naselje daje najvise novca od boravisnih taksi u Igalu a cjene su smjesne koliko zapravo vrijedi jer nema osnovne infrastrukture koju je opstina duzna obezbjedit!

   5
   1
 4. A put Modra Ploča preko Tople 3?I ono malo kaldrme je unisteno,sto ljudskim,sto prirodnim faktorima.Ulice Srbina i Ustanicka previse opterecene.Da ako i nas neko pogleda.Ni puta,ni kanalizacije,ni rasvjete,a treca gradska zona.Apsurdno!

  11
 5. Bilo bi dobro da se duž Njegoševe ulice postave odnosno iscrtaju znakovi na asfaltu, veliki i uočljivi da je brzina 40 km….non stop jurcaju ljudi a narocito motori….i mislim da bi trebalo isto tako naglasiti da je upotreba sirene yabranjena…non stop nervozni pritiskaju sirenu kao nenormalni….a sve ispod nasih prozora…. i trebalo bi pesacke prelaze iscrtati od kapija koje vode iz kuca kako bi vozaci usporili….

  18

Ostavite komentar

*

code