Priče iz trofejne sale Jadrana (XVII)

0

U olimpijsku  1980. godinu Crna Gora ulazi sa veoma zapostavljenim plivanjem, zbog loših uslova za treninge, ali i nedostatka stručnog kadra. U vaterpolu mlađe kategorije su solidne i ne izostaju rezultati. Prva ekipa Jadrana u Kupu Jugoslavije  dijeli drugo i treće mjesto, u prvenstvu je na petom mjestu, a Jug prvi… Kormilo Jadrana od Božidara Stanišića Cikote preuzima Ratomir Pajo Pavlović, proslavljeni dugogodišnji igrač. Stanko Zloković sa 87 golova postaje prvi strijelac Lige, a izabran je i u deset najboljih sportista Crne Gore …

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, jugoslovenska reprezentacija osvaja drugo mjesto i srebrnu medalju. Od Jadranaša, u timu je, međutim, samo strijelac Zoran Mustur. Te godine Tripo Klisura za rad u sportu dobija Oktobarsku nagradu Herceg Novog.

Ostaće upamćena i 1981. godina, po skandalu na Škevru. Na prvenstvu Jugoslavije  i pilikom susreta Jadran- Partizan jedan ovdašnji vatreni najvijač, nezadovoljan suđenjem, u pauzi između četvrtina, udario sudiju i pobjegao. Onda je, skoro dobijena, utakmica presuđena 5:0 u korist Partizana, a Jadran je kažnjen igranjem bez publike… Te godine Zloković sa 108 golova postaje treći put najbolji strijelac Lige Jugoslavije, a mladi Jadranaš Zoran Ivanovski član univerzitetske vaterpolo ekipe koja je nastupala na Univerzijadi u Bukureštu.

U narednoj 1982. godini sve je više vaterpolo talenata. Opet se vraća Zoran Mustar iz riječkog Primorja. Nakon te takmičarske sezone Boro Mračević, nakon 14 godina, završava igračku karijeru, kao dugogodišnji kapiten Jadarana, sa odigranih  347 utakmica u prvenstvu i Kupu Jugoslavije i 446 golova.

U čast 600 godina Herceg Novog, Jadran osvaja pehar na turniru na Škveru, ali te 1982. godine i tužna vijest. Preminuo je veliki Jadranaš Dušan Bato Dabović…

No, sljedeće 1983. godine, povratkom neprikosnovenog Ivana Zubera iz Rima plivanje izlazi iz višegodišnje stagnacije…

O ovim i mnogim drugim detaljima od 1980. do 1983. godine  u XII video priči, saznajte od predsjednika Skupštine PVK Jadran, Bora Mračevića.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code