Početna Društvo Prije 101 godinu pobuna Crvenih mornara za mir, ravnopravnost, protiv gladi

Prije 101 godinu pobuna Crvenih mornara za mir, ravnopravnost, protiv gladi

3

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor u znak sjećanja i poštovanja na strijeljane mornare zajedno sa članovima „Bokeljske mornarice”, kao i sa predstavnicima Mornarice vojske Crne Gore, UBNOR-a Tivta, Herceg Novog, Budve i Nikšića, te članovima KUD “Nikola Đurković” iz Kotora, obilježili  101. godišnjicu od Pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. godine.

Prema riječima člana kotorskog UBNOR-a i antifašista, Vasilija Ševaljevića, obilježavanju 101-e godišnjice strijeljanja Crvenih mornara u Boki Kotorskoj još jednom je iskazano duboko i dušno poštovanje prema ovom slobodarskom činu i njihovim žrtvama koje se ne smiju zaboraviti.

O Pobuni mornara na austrougarskim brodovima u Boki Kotorskoj 1. februara 1918. govorio je i predsjednik UBNOR-a i antifašista Kotor, Jovo M. Bećir. On je istakao da je priča o mornarima zapravo priča o mladićima koji su se na surovoj zimi pobunili za mir, ravnopravnost i protiv gladi.

– Samo tri dana je trajala njihova pobuna, ali zapamćena je kao simbol otpora malog protiv jačeg. Bila je to oružana  pobuna austrougarske ratne mornarice  u Boki Kotorskoj – navodi Bećir.

Pobuna je ugušena 3. februar 1918.godine uz pomoć snaga pristigle flote iz Pule. Uhapšeno je preko 800 mornara, veliki broj osuđen na vremenske kazne, a četvorica na smrt.

– Mi novski antifašisti, rado se odazivamo na poziv drugova iz Kotora, da zajedno evociramo uspomene i nadahnjujemo se revolucionarnim tradicijama – navodi predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novog, Branislav Božović.

Pobunu mornara su vodili Antun Grabar, mornar iz Poreča, Jerko  Šišgorić, tobđzija iz Žirija kod Šibenika, Mate Braničević iz Krila Jesenica kod Omiša, vodnik i tobđzija i Čeh František Raš na brodovima Sankt George i Gea. Taj događaj ostaće zapamćen kao najveća pobuna u istoriji pomorstva, s obzirom na broj mornara i broj plovnih jedinica koje su učestvovale u pobuni.

3 Komentari

  1. gluperda: Upravo tako. Još samo da ih društvo iz “UBNOR-a poveže sa “zelenašima” i biće potpuna priča. Bitno je da je Božović položio vijenac. A što ćemo sa rasvjetom koja je postavljena za vrijeme njegove vladavine Stambeno-komunalnim kojom se toliko hvalio da nam se svima popeo na vrh glave?

  2. može li neko da mi objasni kakve veze imaju pobunjeni okupatorski mornari sa fašizmom, antifašizmom , ubnorom , subnorom i tekovinama revolucije i zašto su “crveni” mornari jel zato što su pocrvenjeli od stida što su 3,5 godina ratovali na strani okupatora

    10
    6
    • Nije bilo potrebe da se stide, mobilisani su od strane drzave u kojoj su zivjeli a za ostalo si u pravu. Inace, pobunili su se zbog uslova zivota na brodovima i gladi!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code