Prije 13 godina kliznuo Mojdež, selo još nije sigurno

Prije 13 godina kliznuo Mojdež, selo još nije sigurno

11
Podijeli

Posljednji dan februara, od 2004. mještane Mojdeža podsjeća na nemio događaj kada se otvorilo klizište u ovom selu, počinjena ogromna šteta na porodičnim kućama i imanjima Vilova, Porobića, Vujovića, Velaša… Oni ni poslije 13 godina nijesu mirni, a radovi na hidrotunelu Potkop, koji je uzrok svih nevolja nijesu završeni.

Tog 28. februara 2004. zbog nestručnog posla u hidrotunelu, klizište je zahvatilo zemljište površine 12 fudbalskih terena, 20-ak kuća, seoski put, uništilo oko hiljadu stabala maslina, a 4 porodice ostale su bez doma.

Picerija i restoran

Sa svakom većom kišom i 13 godina kasnije, mještan zebu od novog pomjeranja tla. Pukotine na kućama i dalje se pojavljuju, što znači da tlo “ne miruje”, priča za Radio Jadran, bivši predsjednik MZ Mojdež i jedan od mještana kome je klizište tada oštetilo porodičnu kuću, Milorad Velaš:
– Selo je i danas ugroženo, bez obzira na sve što je rađeno. Stanje na terenu upozorava i moglo bi doći do trećeg izlijevanja vode iz Potkopa. Ono bi sigurno bilo većih razmjera nego do sada. Zato molim sve nadležne da se angažuju i tokom ljeta nastave sa neophodnom sanacijom – moli Velaš.

Prvi sanacioni radovi obavljeni  su 2004. kada je srbijanski Vrdnik radio izgradnju paralelnog potkopa, da bi se na 360 m spojio sa starim u istoj ravni. Međutim, sa sanacijom se otišlo iznad projektovane kote, pa su greške u kopanju iznad 3,80 m. Nakon toga, 2014. godine podgorička komapnija Bi-Kod krenula je sa izgradnjom novog Potkopa. Radovi su obustavljeni u oktobru 2015. i prva faza nije do kraja okončana, tvrdi Velaš:
– I dalje kruži voda iz Potkopa ka Lovcu kada su vodostaji veliki i to su vode koje ugrožavaju selo. Nije mi jasno da se za tih 20 m nije mogao naći način da se spoje, da bi te vode slobodno izlazile vani. Jer, kad se to odradi onda se kroz stijensku masu do 600 m može slobodno proći, jer je tamo Potkop nedeformisan, u kompaktnoj je stijeni, do “vrata” na 600. Metru –  objašnjava on.

Direkcija javnih radova donijela je 11. aprila prošle godine Rješenje o izboru najpovoljnije ponude za izvođača II faze rekonstrukcije i sanacije hidrotehničkog tunela Potkop u Mojdežu. Međutim, u zakonskom roku, uložena je žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki, saopšteno je našem radiju ranije iz Direkcije. Nema informacija kakvo će biti sljedeće rješenje Direkcije.

Inače, tender za izbor izvođača radova II faze rekonstrukcije hidrotunela, Direkcija je raspisala krajem pretprošle godine. U okviru II faze treba napraviti iskop, podgrađivanje i čišćenje postojećeg, zatrpanog hidrotehničkog tunela ka lokaciji budućeg armirano betonskog čepa, koji će se raditi u sljedećoj fazi.

Tehnički rok završetka radova trebalo je da bude 70 dana od dana potpisivanja ugovora. Procijenjena vrijednost radova je 286 hiljada eura, a sredstva su obezbijeđena kapitalnim budžetom za 2016, kazali su nam tada iz Direkcije.

Inače, realizacija I faze ovog projekta okončana je u novembru pretprošle godine, a podrazumijevala je iskop tunela u dužini od 350 m, podgradu, odvod tunela i sanaciju ulaznog portala i dijela postojećeg tunela. Za I fazu radova utrošeno 897 hiljada eura.

Osim evidentne materijalne štete i fizičkih oštećenja na kućama, finansijska procjena štete nikada nije urađena, kaže Velaš. Takođe, ni mještanima nikada nije isplaćena bilo kakva finansijska pomoć kako bi sanirali štete, već sve što su uradili na svojim domovima ili imanjima, radili su svojim novcem:
– Postoji tužba 40 mještana za nadoknadu štete i ona stoji negdje u sudu, po ladicama vjerovatno. Niko ne pokreće dalje aktivnosti, ili u selu nema informacija – rezignirano priča  Velaš.

11 Komentari

 1. Nije sto je Moj otac,ali je taj covjek zaista uradio puno toga za svoje selo,i jos uvjek se bori koliko moze,a to se i vidi i jedini se on opet kazem bori izgleda za taj nesretni potkop da se zavrsi izgleda.

  2
  3
 2. Milo je 12 godina bio predsjednik Mz Mojdez.Svo vrijeme je pokusavo da rjesi prvi put odmah 2004 pare potrosene.Drugi put 2014 pare potrosene.A uvjek dok se radilo govorio je sve ide po propisima Mojdezani mogu mirno spavsti.Putevi su unisteni,struja nikakva,vodu sa filter stanice ne dobiva pola sela,a Milo bio Tehnicki direktor JP Vodovod.Pametni mojdezani Milo vam je dobar bio.A Vuko je jos mlad,dabi bio dobar predsjednik i dabi se borio sa rogatima.Al se trudi, i ako se vidi, da je nesto krenulo da se radi oko puteva seoskih.Tesko je naci pravog covjeka za predsjednika.Oni koji bi mogli,,pametno “gledaju svoja posla.

  3
  1
 3. Milane bi li ti otisšao sa mjesta dje si se rodio,gdje si cijelo vrijeme od rođenja zivio,radio i ulagao u svoju đedovinu?Da znaž što zboriš,nebi tako zborio…Ovo nema veze sa politikom,već pravdom pred bogom!Stidi se…

 4. Takva nam je sva rabota, pocni pa ostavi.Pare se pojedu, potrose, zavrse u tudje spagove.Opstina koju je zahvatila kolektivna depresija nema snage ni za manje projekte, nesto pocne, pa ostavi, malo planira i tako u nedogled.A kakav je Mojdez nekad bio pisate su knjige.Ostao je razvaljen sa raskopanim putevima-nesto se trenutno krpi-cekamo da se zavrsi , ako se zavrsi.Jedina svijetla tacka je Mojdeska omladina koja, uprkos, svim nedacama ostaje na svojim ognjistima.

  10
 5. Od novembra pretprošle godine do danas niko nije “kucnuo” u Potkopu. Zamislite, propao tender za II fazu. Prije bih rekao da su propale “odobrene” pare. Sramota! Da li u toj Direkciji postoji neko odgovoran?! A bilo bi interesantno ispitati da li se iko iz SO Herceg Novi zapitao, ili ne daj Bože, uputio kakav dopis toj Direkciji.

  13
  1
 6. ,,ZBOG NESTRUČNOG POSLA U HIDROTUNELU,,
  Koje tada izvodio radove u tunelu ?
  Za koga je izvodio radove?
  Po kom su osnovu radovi izvodjeni ?
  Da li je imao dozvolu od nadležnog organa?
  Po čijem projektu ?
  I tako u nedogled
  Za nevezan pojas ili ne upaljeno svjetlo na autu odmah dobijate kaznu, a za uništena imanja i jednim djelom sela neznam da li je iko vodio bilo kakvu istragu a kamoli odgovarao.
  Ako smatrate da za ovo sto je pričinjeno ljudima koji su izgubili kuće i drugu štetu, netreba niko da odgovara Nek vam je na čast.

  34
  1

Ostavite komentar

*

code