Početna Društvo Prijem za predstavnike Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i...

Prijem za predstavnike Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i polaznike Ljetnje škole srpskog jezika

6

U Opštini Herceg Novi danas je upriličen prijem za predstavnike Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori i polaznike Ljetnje škole srpskog jezika, koje su pozdravili predsjednik Opštine Stevan Katić i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović – navodi se saopštenju Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Katić je polaznicima škole srpskog jezika, koja se održava u našem gradu od 10. do 31. avgusta, poželio dobrodošlicu u Herceg Novi, a organizatorima poručio da se nada da će Ljetnja škola postati tradicionalno okupljanje mladih ljudi iz cijelog svijeta.

-Drago mi je ćete nova iskustva steći u našem gradu. Herceg Novi je grad duge istorije, ali i grad nobelovca Iva Andrića, vladike Petra II Petrovića Njegoša, grad najznačajnijih umjetnika, slikara i književnika, kazao je Katić i podsjetio na napore lokalne samouprave kako bi realizovala projekte Njegoševe škole i Kuće Iva Andrića.

Podsjetio je i na značajne ličnosti iz domena politike, kulture i umjetnosti koji su živjeli i radili u našem gradu, a neki svoje poslednje dane proživjeli u Herceg Novom, poput Marka Miljanova.

Konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović zahvalio se Matici srpskoj – Društvu članova u Crnoj Gori na odabiru Herceg Novog za održavanje Ljetnje škole, jer se radi o važnom projektu za srpski narod, kulturu i književnost.

-Zahvalio bih se i Opštini Herceg Novi koja je iskazala proaktivan pristup još kada je ovaj projekat bio u začetku, uz maksimalno pruženu logističku pomoć. Generalni Konzulat sa pažnjom prati rad Matice srpske i podržava njen rad, i u svom domenu, a u dogovoru sa Maticom srpskom – Društvom članova u Crnoj Gori, podržaćemo ovaj projekat i da lakše i ljepše ostvarite zadate ciljeve, poručio je konzul Dojčinović.

Škola je namijenjena studentima srpskog jezika (evropskih i svjetskih univerziteta), kao i srpskoj dijaspori (osobama starijim od 15 godina). Ove godine ima ukupno 14 polaznika Ljetnje škole, i to iz različitih djelova svijeta i sa različitih univerziteta (Tajvan, Moskva, Francuska, Njemačka, Austrija, SAD, Ilinois, Sankt Peterburg).

6 Komentari

 1. Raspadom SFRJ stanovnici Balkana su postali poliglote. Preko noći naučili su šest jezika srpsko-hrvatski, hrvatsko-srpski, crnogorski, bošnjački, srpski i hrvatski. Pa neka neko kaže da mi ” balkanjerosi” nismo pametan narod. Od naše pameti svakog ponaosob boli glava. Zbog jezika, a i drugih stvari smo se zakrvili, a oni koji su običan narod uveli u sukobe, danas ne znaju što će od para. Nama bace kosku uvijenu u nacionalnu zastavu, a mi je glođemo do besvjesti. Ta mantra im i dalje pali.

 2. A tu je i direktorica Herceg Festa iako je inspekcija za javne nabavke u ustanovi i pise kazne za ne zakonit rad Herceg Festa kad su javne nabavke u pitanju

  11
  2
 3. Ko im je predavac u toj skoli. Imena fale,a to je glavno da zakljucimo koliko je vrijedan taj sadrzaj. Mogli biste malo opsirnije o sadrzajima, mada jedino od vase medijske kuce covjek dobije normalnu informaciju.

  22
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code