Početna Društvo Prikupljeno 31.100 eura za renoviranje dijela bolnice za liječenje djece oboljele od...

Prikupljeno 31.100 eura za renoviranje dijela bolnice za liječenje djece oboljele od raka

2

images_slike_logo_fenix_cgUdruženje roditelja djece oboljele od dječijeg kancera „Fenix Crna Gora“ i Klinički centar Crne Gore organizovali su juče donatorsku večeru povodom humanitarne akcije u okviru koje je prikupljen dio sredstava za renoviranje dijela Odjeljenja dječije pedijatrije i adaptaciju tog prostora za liječenje djece oboljele od raka.

Humanitarnu akciju je podržalo 36 institucija, organizacija i kompanija, od koji su 33  opredijelile novčana sredstva za adaptaciju prostora. Prikupljeno je 31.100 eura,  koji će biti utrošeni za renoviranje i adaptaciju 6 apartmana ovog Odjeljenja.

Humanitarnu akciju su podržali: Košarkaški Klub Budućnost Voli, Crnogorski Elektoprenosni sistem, Agencija za elektronske medije, Jugopetrol AD, Hypo Alpe Adria banka, Societe General Banka, Vaterpolo klub Jadran Carine, Ministarstvo prosvjete, Mivis Kotor, Farmegra, Telekom AD PODGORICA, Pošta Crne Gore, Alfa Ton Lekić, NVO ADRA, Pivara Trebjesa, Montenomax, Rudnik uglja Pljevlja, Ministarstvo nauke, Agent plus Bar, Univerzitet Crne Gore, Grawe osiguranje, Montefarm, NLB Banka, Crnogorska Komercijlana banka, Glavni grad Podgorica, Privredna Komora Crne Gore, Uno Nikšić, Planika, Nacionalna turistička organizacija, Bar Kod, Bencom Ltd, Rapax Nikšić i Multiprint Bar.

Nenovčanu donaciju koja se ogleda u izvođenju radova i kupovini građevinskog materijala i opreme za bolničke sobe pružiće Haus Majstor, Cerovo Bar i  Fabrika dušeka Venta.

Organizaciju dobrotvorne večere su pomogli i firma PG Sound, cvjećara Neven, kao i firme Radius i Radna soba.

Na donatorskoj večeri su govorili predsjednica Udruženja Fenix Dijana Stojanović, načelnica Odjeljenja dječije hematologije Maja Kavarić i medicinski direktor Kliničkog centra Vladimir Dobričanin.

Sponzor donatorske večere je bila kompanija AD Plantaže „13. Jul“, a medijski sponzor humanitarne akcije je RTCG.

Predsjednica Udruženja Fenix Dijana Stojanović je podsjetila da je „Fenix Crna Gora“ udruženje roditelja djece iz Crne Gore oboljele od raka, osnovano 15. februara 2013. godine, na Svjetski dan djece oboljele i liječene od kancera. Osnivači su roditelji petoro djece liječene od raka, od kojih su troje uspješno izliječeni, a dvoje je preminulo. Cilj udruženja je da okupe roditelje djece koja se liječe, roditelje čija su djeca uspješno završila liječenje i roditelje koji su izgubili dijete zbog maligniteta, te da kroz uzajamnu pomoć i zajedničko djelovanje pomognu oboljeloj djeci.

Ona je ukazala da su uslovi bolničkog smještaja djece oboljele od raka na nezavidnom nivou i da ih je nepohodno poboljšati.

– Djeca oboljela od raka u Crnoj Gori se liječe i borave sa svom ostalom djecom, čime je njihov organizam, već uništen od bolesti i hemioterapija, izložen svim ostalim bolestima i infekcijama, zbog neobezbijeđene izolacije, poručila je Stojanović.

Zato su se „Fenix Crna Gora“ i  Klinički centar Crne Gore dogovorili oko renoviranja dijela Odjeljenja dječije pedijatrije i adaptacije tog prostora za liječenje djece oboljele od raka. Plan je da se prostorno odvoji i kompletno renovira 6 soba, kako bi se obezbijedili potrebni uslovi djeci koja se liječe od raka.

Dijana Stojanović je zahvalila svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su prepoznali značaj i neophodnost ove akcije i u ime udruženja Fenix, uručila zahvalnice donatorima.

Načelnica Odjeljenja dječije hematologije Dr Maja Kavarić je naglasila da su maligne bolesti djece najteže bolesti i da se radi o najtežim pacijentima kojima je pomoć najviše potrebna:

– Borba je duga, i neizvjesna, traje mjesecima i godinama. Ali, ipak, na kraju i tog tunela je svjetlost. Svjetlost nam daju rezultati liječenja, koji predstavljaju najveći napredak medicine, a svjetlo nam dajete i vi, vašom dobrotom i plemenitošću, poručila je Kavarić.

Ona je pojasnila da je sprovođenje ove humanitarne akcije važno prije svega iz medicinskih razloga, jer pacijenti zahtijevaju posebne uslove, odvojen i adekvatan prostor. Takođe, ukazala je da liječenje traje mjesecima i godinama i da su pacijenti za to vrijeme otrgnuti iz  svojih porodica:

– Mi želimo da im olakšamo njihovu borbu, da za vrijeme liječenja budu sa svojim roditeljima, braćom ili sestrama, ako ne već kući. Želimo da u tom novom prostoru imaju uslove za pohađanje nastave sa vaspitačima, sa animatorima, da se međusobno druže i olakšaju i skrate bolničke dane, poručila je Kavarić.

Medicinski direktor Kliničkog centra Dr Vladimir Dobričanin je rekao da je ovom humanitarnom akcijom prikupljeno dovoljno novca da se u potpunosti adaptira jedno od najtežih odjeljenja Kliničkog centra Crne Gore, jer se tu liječe najmlađi stanovnici naše države i kojima se posveće posebna pažnja:

Ove donacije su veliki čin i ohrabrenje da društvena odgovornost svih nas koji živimo u Crnoj Gori prevazilazi lične interese, ocijenio je Dobričanin.

2 Komentari

  1. Gradjani treba da sakupljaju finansiska sredstva za renoviranje drzavne bolnice, cudno, u zemlji gdje je sve transparentno i po najvecim standardima, ako ne u svijetu, a ono barem u oktuzenju.

  2. Nazalost zivimo u drzavi u koj se donacijama moraju skupljati sredstva za stvari koje bolesnoj djeci zivot znace, a kao socijalna drzava smo. HN kao i uvijek kao i u svemu kaska…od popisa onih koji su pomogli iz HN samo Bencom i VK Jadran Carine, uprkos cinjenici da je ogranak Fenixa itekako aktivan u HN. Bravo i za jedne i za druge!!! Ko dobro cini i njemu se vraca. Zelim svoj djeci brzo i uspijesno ozdravljenje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code