Početna Eco Primavera – zelenija nego ikad, bez plastike

Primavera – zelenija nego ikad, bez plastike

0

Ove godine hrcegnovska fešta Primavera biće zelenija. Za početak, iz NVU Ruke zamolili su izlagače da ne koriste plastičnu ambalažu i kese, a donatorska trpeza neće koristiti ambalažu za jednokratnu uportebu.

– Ekologija i zaštita životne sredine je jedna od tema koja je jako bitna našem udruženju. Bez pretjerivanja, bili smo među onima koji su prvi pokrenuli priču o štetnosti plastike u kampanji sprovedenoj tokom Dana Kreativnosti 2009. godine. Nakon 10 godina problem je veći, ali je ova tema sve aktuelnija i dobija podršku medija i javnosti, te se nadamo da će i rezultati slijediti – poručuju organizatori iz NVU Ruke.

Oni su se udružili sa neformalnom grupom građana Očisti.me, koji akcijama čišćenja javnih mjesta u Crnoj Gori, kao i informativnim i eko kampanjama u društvenim medijima imaju sve veći uticaj na svjest građana, a posebno mladih i djece.

Danas je Primavera u zaleđu, gdje će izletnici sakupljati i degustirati samoniklo bilje. Tokom fešte planirani su informativni paneli koji objašnjavaju štetnost plastike za jednokratnu uportebu i važnost zabrane upotrebe plastičnih kesa, demonstracija alternativne ambalaže. Otvoren je poziv malim umjetnicima da na licu mjesta naprave poster – Reci ne plastici. Najbolji radovi biće objavljeni na društvenim mrežama i sajtovima

Biće organizovano i potpisivanje peticije za zabranu upotrebe plastičnih kesa i plastike za jednokratnu uportebu, a Eko reporteri iz osnovne škole „Dašo Pavičić“ sprovešće anketu o reciklaži i stavu prema plastici

Tu su i kreativne radionice – Smanji, Ponovo upotrebi, Recikliraj, radionica heklanje sa reciklaznim materijalom sa Nadom Gavrilović (Kotulica) i radionica nakita od reciklaze – Olfa Fedotova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code