Početna Ekonomija Primorju treba 20 000 sezonskih radnika

Primorju treba 20 000 sezonskih radnika

4

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore je 38 570 nezaposlenih lica, a prema procjenama ovog ljeta biće potrebno oko 20.000 sezonskih radnika na primorju.

Direktor Zavoda, Suljo Mustafić kaže da sezonski poslovi koje će mladi raditi tokom ljeta, vjerovatno nijesu oni za koje su se školovali.

Picerija i restoran

– Važno je, međutim, da vide kako funkcioniše tržište. Osim zarađenog novca stiču radno iskustvo i navike koje im kasnije samo mogu pomoći, nezavisno kojom će se profesijom baviti – poručio je Mustafić na panel konferenciji “Zaposlimo domaće”, koju su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić istakao je da je Vlada u prethodnom periodu odgovorno radila na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta i efikasno funkcionisanje tržišta rada, radi ostvarivanja boljeg ekonomskog rasta i jačanja konkurentnosti domaće ekonomije.

Posredstvom Zavoda za zapošljavanje, prethodnih sezona zaspošljavalo se oko 10 000 lica, ali njihova ambicija je da ove godine taj broj bude 11 000.

Plan je, kako se čulo, da se promoviše sezonsko zapošljavanje i u sjevernim i manje razvijenim opštinama Crne Gore, gdje je visok broj nezaposlenih.

-Organizovaćemo mini sajmove zapošljavanja i time dati još jednu mogućnost poslodavcima da, u neposrednom kontaktu sa nezaposlenima, odaberu najbolje radnike koje će raditi u njihovim kompanijama-najavio je Mustafić.

4 Komentari

 1. Posla ima i zarade su fine sta bi vam falilo da imate svoj dinar pa lijepo i na kraj sezone kupite sebi jednog dobrog golfa 2 dizela mali potrosac Bog da te vidi,zivi se lijepo!!!!!

  3
  4
 2. Radje ce sjedat u kafanu sa euro i pit kafu i blatit sve zivo u drzavu no posteno zaradit,ne valja milo ma ne valjate vi lezilebovici!

  3
  11
 3. Dogodine ce ih trebat 40 000. Formula oderacemo ih za 4 mjeseca sa platom od 400e ,onda idite spavajte zimski san dug 8 mjeseci,vise nece moci.Taj ciklus sa ovom sezonom završava i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj(iako su plate vece) i na drugim destinacijama gdje drže radnika za dzaba.Stalni broj radnika(ili bar veci dio) tj. stalno radno mjesto je rješenje.Ovakvo ad hok zaposljavanje dovesce do situacije da ce sami vlasnici sa članovima porodice morati raditi .Oni koji mogu da plate radnika morat ce to i da urade i da ih dobro plate.Uprotivnom, odošmo tamo dje se bolje placa a vii izvolite radite sami.

  18

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code