PRINC NIKOLA I POTPRESJEDNIK FONDACIJE PRINC ALBERT II, BERNARD FAUTRIER U...

PRINC NIKOLA I POTPRESJEDNIK FONDACIJE PRINC ALBERT II, BERNARD FAUTRIER U KOTORSKOM INSTITUTU

93
0
Podijeli

institut princ posjetaU okviru posjete Princa Alberta II od Monaka Crnoj Gori, u njegovo ime, Institut za biologiju mora, posjetio je Bernard Fautrier, potpredsjednik Fondacije Princ Alabert II od Monaka, sa princom Nikolom Petrovićem – Njegošem, predsjednikom fondacije Petrović – Njegoš, u pratnji potpresjednice Fondacije, Tanje Turquin Špicanović.
Na sastanku je dogovorena realizacija naučno-istraživačkih projekata u očuvanju biodiverziteta Boke Kotorske, s obzirom na dugu tradiciju pokroviteljstva nauka o moru kraljevske porodice Grimaldi, koju je započeo djed Albert I. Dogovoreno je potpisivanje Sporazuma o tehničko-naučnoj saradnji između dviju Fondacija i Instituta za biologiju mora. Sve buduće aktivnosti biće usmjerene na očuvanje biodiverziteta, vještačko razmnožavanje nekih ugroženih vrsta (školjka Pinna nobilis, palastura) i njihovo vraćanje u more, kao i pomoć u osnivanju akvarijuma, koji bi imao naučno-istraživački, ali i turistički karakter. Takođe bi u budućnosti zaživljela razmjena naučnih kadrova Instituta u Kotoru i Monaku, kao i realizacija zajedničkih istraživanja mora. Prva posjeta eksperta iz Monaka se očekuje u oktobru, kada bi se sprovela istraživanja i popis ugroženih vrsta flore i faune Bokokotorskog zaliva.
Kao znak podrške i zapravo početak saradnje, princ Nikola Petrović-Njegoš je omogućio da Fondacija Petrović-Njegoš obezbijedi avionske karte za četiri saradnika Instituta za odlazak u Marslelj i učešće na 40 Konferenciji Naučne komisjije za istraživanje Mediterana, (CIESM-a) u oktobru 2013. godine, čiji je pokrovitelj princ Albert II od Monaka.
Ova posjeta je značajan doprinos promociji nauka o moru u Crnoj Gori i snažan podsticaj Institutu za biologiju mora, koji više od 5 decenija čuva, štiti i valorizuje crnogorsko more i njegove resurse.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code