Početna Eco Prinčevi Nikola Petrović Njegoš i Albert II od Monaka zainteresovani za uzgoj...

Prinčevi Nikola Petrović Njegoš i Albert II od Monaka zainteresovani za uzgoj i zaštitu palasture u Boki

0

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, u Kotoru, posjetili su princ Albert II od Monaka i princ Nikola Petrović Njegoš i prisustvovali prezentaciji projekta „Proučavanje, zaštita i mogući uzgoj školjke palasture (Pinna nobilis) u Bokokotorskom zalivu“ – PinnaSPOT.

Naučno – istraživački projekat PinnaSPOT, nastao je u okviru međunarodne saradnje Instituta za biologiju mora, koji je vodeći partner na projektu, institucija iz Španije (Katolički Univerzitet u Valensiji „San Vicente Martyr“ i Institut za istraživanje mora – IMEDMAR), Francuske (Institut za okeanografiju “Paul Ricard“ – IOPR) i „Fondacije Petrović Njegoš“ iz Crne Gore, kao počasnog partnera, saopšteno je iz Univerziteta.

Picerija i restoran

Projekat je finansirala „Fondacija Princ Albert II od Monaka“ u iznosu od 270.000 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 551.250 eura. Počeo je sa realizacijom 1. aprila 2016. i trajao do 31. marta 2019. godine.

Cilj projekta bio je unaprjeđenje znanja o endemskoj i ugroženoj mediteranskoj vrsti morske školjke Pinna nobilis i neprocjenjivoj životnoj sredini koju naseljava u Bokokotorskom zalivu, kao i primjena tih znanja u implementaciji propisa vezanih za procjenu uticaja na životnu sredinu. Na prezentaciji su predstavljeni i pojedinačni ciljevi projekta kao i glavne aktivnosti.

Direktor kotorskog Instituta dr Mirko Đurović ocjenio je dragocjenom finansijsku podršku Fondacije Albert II od Monaka, kao i svih partnera, koji su dali značajan doprinos zaštiti i očuvanju palasture, kao i daljim naporima očuvanja ekosistema Bokokotorskog zaliva.

Menadžerka projekta dr Danijela Joksimović, istakla je da je projekat izuzetno prihvaćen i u lokalnoj zajednici, među ribarima, kao i nevladinim organizacijama koje se bave očuvanjem prirode. Takođe je bilo i veliko interesovanje  medija u Crnoj Gori:

– Stanovništvo, posebno ribari su nas putem telefona i mailova, obavještavali o stanju na terenu i davali sugestije, nudeći pomoć i saradnju vezano za realizaciju projekta. To nam u velikoj mjeri daje potvrdu o sveobuhvatnoj koristi od projekta, njegovoj potpunoj opravdanosti, kao i motiv za njegov dalji nastavak – istakla je Joksimović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code