“Pripravnički” od sjutra za 254 visokoškolca u bokeljskim opštinama

“Pripravnički” od sjutra za 254 visokoškolca u bokeljskim opštinama

4
Podijeli

U Crnoj Gori će od sjutra početi realizacija VII kruga Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, u kojem je 3.298 visokoškolca dobilo poslodavce.

Od toga broja, u tri bokeljske opštine biće zaposleno 254 visokoškolaca, najviše u Herceg Novom – 104, zatim u Kotoru – 84 i u Tivtu 66.

Picerija i restoran

– Najviše korisnika je iz oblasti ekonomije i bankarstva, fizioterapije, zatim turizma i hotelijerstva, te menadžmenta iz raznih oblasti. Broj korisnika, za sve tri opštine, na nivou je prošlogodišnjeg Programa nakon prvog kruga povezivanja – kazali su Radiju Jadran u Birou rada Herceg Novi.

Kako je ranije saopšteno iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, poslodavci su ove godine ponudili 11.007 radnih mjesta, od kojih su 4.103 u realnom sektoru, a 6.904 u javnom. Ostalo je nepopunjeno više od dvije trećine ponuđenih radnih pozicija. Kod privatnih poslodavaca osposobljavaće se 1.697 visokoškolaca, a njih 1.601 u javnom sektoru.

U periodu prijavljivnja visokoškolaca, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazilo se 3.600 visokoškolaca bez radnog iskustva.

Kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, tokom šest prethodnih ciklusa obučeno je više od 20.000 visokoškolaca. Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

4 Komentari

  1. Trazicete vi majstore i moliti za popravku cekacete red kao kod doktora a i cijena ce biti viika zivi bili pa vidjeki vec sad je pribkem a sta ce biti za 10 godina.

  2. KAKO NJEMACKA NECE OVE NASE MENADJERE ZA SVE I SVASTA PA DA IH BOG VIDI A HOCE TESARE ZIDARE LIMARE MOLERE ZAVARIVACE BRAVARE KOJIH VISE U CG I NEMA.

    9
    1
  3. U bokeškim opštinama ove ,a i prošle godine bilo je samo par ponuda za posao u školama, gdje bi mladi ljudi koji su završili filološki ili filozofski fakultet odradili pripravnički. Na primjer za nastavnike engleskog jezika nije bilo ponuđeno ni jedno mjesto. Zbog toga su oni prinuđeni plaćati stan i odrađivati pripravnički u Podgorici ili Nikšiću, gdje je ponuda veća. U našim opštinama se nude poslovi za sektor ekonomije, turizma, kao da svi uče menadžment. Nije mi jasno zašto ta ponuda nije uravnotežena i zašto se svi poslovi ne nude u svakoj opštini.

    14

Ostavite komentar

*

code