Početna Društvo Pripreme za obilježavanje 75 godina od osnivanja Bokeljske brigade

Pripreme za obilježavanje 75 godina od osnivanja Bokeljske brigade

6

Savez boraca NOR-a 1941-1945 obilježiće ove godine 75 godina od osnivanja Bokeljke brigade, koja je formirana 5. oktobra u Konjskom, kod Trebinja.

Na sastanku predstavnika ovog udruženja iz svih bokeljskih opština, ali i Budve, kao i Trebinja, održanom u tom gradu, zaključeno je da je potrebno što prije sastaviti organizacioni odbor i izabrati rukovodstvo za obilježavanje tog značajnog jubileja.

Kako je za Radio Jadran kazao sekretar Saveza boraca NOR-a 1941-1945 Herceg Novog, Đoko Zloković, manifestaciji će prethoditi sastanci predstavnika udruženja sa predsjednicima Opština, radi obezbjeđivanja potrebnih sredstava i lokacije za svečanu akademiju. Naredni sastanak predstavnika Udruženja biće u Kotoru, 18. maja.

Plan je da akadamija bude upriličena u večernjim satima, najvjerovatnije 4. oktobra u Dvorani Park u Herceg Novom.

– Ujutru 5. oktobra delegacija sastavljena od po jednog člana Saveza boraca bokeljskih opština posjetila bi mjesto formiranja Bokesljke brigade – Konjsko. Mi svake godine idemo u u Konjsko kod Trebinja da položimo cvijeće i odamo poštu – ističe Zloković.

On je kazao da će u organizacioni odbor vjerovatni biti pozvani i predstavnici iz Podgorice i Prijepolja, odakle je jedna briga pridružena Bokeljskoj.

U Bokeljskoj brigadi su bili borci iz Boke i svih krajeva Crne Gore i Jugoslavije, a za komandanta je izabran Božo Jovanović. Sa njima u istom stroju bili su i Italijani – jedan bataljon divizije Garibaldi, zatim Rusi, Česi, Amerikanci, Austrijanci, Albanci i po jedan borac iz Grčke, Bugarske, Poljske, Čilea, Mađarske i Južnoafričke republike.

Brigada je, pored Boke kotorske, od okupatora oslobodila Budvu, Bar, Ulcinj. Potom se prebacila u riječku i lješansku nahiju. Zajedno sa Desetom crnogorskom brigadom oslobodila je Danilovgrad, Spuž, Podgoricu, Mojkovac i u sadejstvu sa Trećom sandžačkom brigadom oslobodila Prijepolje. U februaru 1945, u sastavu 24. srpske divizije prebačena je u Metohiju.

U Savezu boraca NOR-a 1941-1945 u Herceg Novom živa su još dva člana, odnosno borca iz perioda Drugog svjetskog rata, riječ je o Jovanu Toškoviću, dok ime drugog borca Zloković nije moga da precizira. Udurženje broji 840 članova, najmlađi ima tek 6 godina, a najstariji 95. Zloković ističe da je uloga članova da održavaju tradiciju i sjećanje na Narodno-oslobodilačku borbu i heroje iz toga doba, o čemu svjedoče čak 92 spomenika, od Kamenara do Sutorine, u zagorskim mjestima, kao i dva u Trebinju.

Na drugoj strani i Udruženje boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, kako je za Radio Jadran kazao predsjednik, Branislav Božović ima u planu obilježavanje ovog velikog jubileja, što se i nalazi u njihovom programu za ovu godinu, ali on smatra da je o detaljima još rano govoriti.

6 Komentari

  1. Iz moje porodice su dva clana bili pripadnici bokeske brigade i borili su se protiv suverenista ciji su sljedbenici Bozovicevi fanatici.Bozovicu dalje ruke od bokeske brigade.

  2. Gdine Bozovicu molim vas da se vi ne petljate jer vi niste legitimni sljedbenici tekovina za koje su zivot dali junaci bokeske brigade.Vi mozete tamo na Cetinu da slavite petrovdansku skupstinu.Ustanak je upravo zapocet kao odgovor na sramnu petrovdansku skupstinu cijih ste tekovina vi sljedbenici.

    26
    7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code