Početna Ke Nova Pripremite se za “Kićenje kleke”, u nedjelju, na Orjenu

Pripremite se za “Kićenje kleke”, u nedjelju, na Orjenu

0

Jedinstvena obrazovno zabavna manifestacija “Kićenje kleke”, biće treći put organizovana u nedjelju 24. decembra na Orjenu. Manifestacija je trebalo da bude održana prošlog vikenda, međutim, zbog lošeg vremena pomjerena je za ovaj.

Riječ je o sedmom dijelu programa “Orjen – planina kraj mora”, čiji su nosioci, osim Agencije, PK Subra, NVO Orjen Outdoor, AK Niskogorci, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno – Žlijebi, MZ Sušćepan – Ratiševina – Trebesin, NVO Orka, konoba Sikimić, NVO Eko Boka I paraglajding klub Adria Fly, uz podršku Opštine i TO.

– “Kićenje kleke“, jedinstven je događaj kojim se prisjećamo starih običaja i edukujemo najmlađe na zabavan način, a sve to u planini, u zdravom i čistom podnevlju, pod vedrim nebom. „Kićenje kleke“ se u prethodne dvije godine već pozicioniralo kao najposjećeniji događaj u okviru zimskog kalendara dešavanja na Orjenu. Okuplja djecu i roditelje, a najbrojniji organizovani dolazak redovno priređuje planinarska sekcija hercegnovske OŠ „Milan Vuković“ – ističu organizatori.

Okupljanje je u nedjelju, 24. decembra, u 10 h, kod bivšeg motela „Borići“ (800 m n.v.), odakle je zajednički izlazak pješke do planinskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), udaljenom oko uru hoda. Kleka će se, kao i prethodnih godina, kititi na platou ispred doma, uz prigodnu priču o ovom starom običaju, njegovom značenju i zanimljivostima o ovoj žilavoj, otpornoj, trnovitoj, ali dopadljivoj i korisnoj biljci našeg krša. Za učesnike programa pripremljene su neizostavne priganice i osvježenje.

– Treba očekivati sunčano, ali prohladno vrijeme, tako da će se moći uživati i u sniježnom pokrivaču, koji je prošle nedjelje ponovo zabijelio Orjen, taman toliko da doprinese zimskom ugođaju. Učešće na događaju je besplatno, za punoljetne na sopstvenu, a za maloljetne na odgovornost roditelja, odnosno staraoca – navode u Agenciji.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code