Početna Oko nas Trebinje Prirodnjačka postavka sa biljkama sa Orjena u Muzeju Hercegovina u Trebinju

Prirodnjačka postavka sa biljkama sa Orjena u Muzeju Hercegovina u Trebinju

1

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je prirodnjačka stalna postavka pod nazivom “Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice”. Posjetioci imaju priliku da vide brojne eksponate šumskih životinja, grabljivica, ptica, vodozemaca, gmizavaca, insekata, biljaka, od kojih su neke sa Orjena, kao i eksponate minerala i fosila, piše portal Trebinje live.

FOTO: Trebinje live

Autor postavke, koja obuhvata širi region Hercegovine – kako same rijeke Trebišnjice, tako i njen sistem vodotoka koji je duži od 300 kilometara, je kustos biolog Mićo Milošević.

Izložba je specifična i po tome što je rađena sa tehnikom izložbenih diorama – simulacija prirodnog ambijenta u vještačkom prostoru. Na taj način, sedmu stalnu postavku Muzeja Hercegovine, uz eksponate, čine i pećina, šuma, rijeka, kraška polja.

FOTO: Trebinje live

– Tu su i biljke, kod kojih smo akcent stavili na biljke Orjena. Na njemu postoje vrste koje su preživjele ledeno doba i jedinstvene su u svijetu – pojasnio je Milošević.

Od životinja posjetioci imaju priliku da pogledaju mrkog medvjeda, vuka, lisicu, različite vrste riba, bjeloglavog supa, čovječiju ribicu, sovu, te druge brojne žvotinjske vrste koje su karakteristične za naše podneblje.

Stalna postavka je otvorena u okviru manifestacije Noć muzeja, u okviru koje je Muzej Hercegovine priredio raznolik program, dok brojni posjetioci imaju priliku da besplatno pogledaju svih sedam stalnih postavki ove ustanove.

1 komentar

  1. Svaka im čast, siguran sam da bi se i u našem gradu moglo pronaći mjesta za jednu ovakvu postavku (muzej, kuća I. Andrića ili dio sl.)!!!

    5
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code