Početna Oko nas Tivat Pristaništem Pine narednih godinu upravlja lokalno Komunalno preduzeće

Pristaništem Pine narednih godinu upravlja lokalno Komunalno preduzeće

0

Pristanište Pine u Tivtu ustupljeno je na korišćenje narednu godinu Komunalnom preduzeću Tivat, a sporazum o ustupanju potpisali su predstavnici JPMD i Komunalnog Tivat, uz saglasnost predsjednika Opštine Tivat, Željka Komnenovića.

Ustupljena je površina od 365m2, a godišnja naknada za korišćenje pristaništa Pine iznosi 32.000€. JP za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat, odnosno Komunalno preduzeće Tivat, sagasili su se da će cjelokupni iznos godišnje naknade biti usmjeren na realizaciju kapitalnih investicija u opštini Tivat.

„Ovim Sporazumom Komunalno preduzeće Tivat stiče pravo pružanja usluge pristajanja plovila i pružanja ostalih pratećih usluga, ali i obavezu obezbjeđivanja reda u funkcionisanju pristaništa. Komunalno preduzeće ima pravo naplate naknade za uslugu pristajanja plovnih objekata na pristaništu Pine. Na Pinama će biti dozvoljen privez isključivo školskom brodu Jadran bez plaćanja naknade uz saglasnost Ministarstva odbrane Crne Gore. Sporazum stupa na snagu nakon što dobije saglasnost Vlade“, saopšteno je iz Opštine Tivat.

“Pine je bez upravljača od 2018. godine i ovakva situacija nije bila u interesu ni Opštine ni građana. Sada prvi put, kroz partnerski odnos sa JP za upravljanje morskim dobrom, Komunalno preduzeće stiče pravo korišćenja cjelokupne površine Pina, a od posebnog je značaja činjenica da će svi prihodi koje JPMD ostvari ovim putem, biti vraćeni Tivtu kroz investicije u obalni pojas” – rekao je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović. On je najavio potpisivanje posebnog Sporazuma između Opštine Tivat i Komunalnog preduzeća kojim će se Opština obavezati da, ukoliko je potrebno, plati cijeli znos ili dio godišnje naknade za korišćenje Pina, prepoznajući u tome poseban interes za grad i građane.

Direktor JP za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj istakao je važnost ovog sporazuma imajući u vidu upravljačku politiku preduzeća na čijem je čelu, “da se glavni opštinski resursi vrate građanima”. Mikijelj je naglasio da JPMD radi na popravljanju negativnog imidža koji preduzeće ima u javnosti i da je pravi put ka ovom cilju prepoznavanje interesa lokalnih zajednica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code