Početna Društvo Pritisak Osnovnog suda na rad Opštine Herceg Novi: Presudu donijeli po nevažećoj...

Pritisak Osnovnog suda na rad Opštine Herceg Novi: Presudu donijeli po nevažećoj odluci

17

Najnovijom presudom Osnovnog suda u Herceg Novom nastavlja se pritisak na rad Opštine Herceg Novi. Nakon što se u julu 2017. godine desio presedan kada je ovaj sud rješenjem zabranio Skupštini opštine Herceg Novi da izvrši izmjenu Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, čime se sudska vlast uplela u Ustavom i zakonom garantovane nadležnosti lokalne samouprave, pritisak se nastavlja novom presudom sudije Tanje Vidić kojom se djelimično usvaja zahtjev bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi Petra Ognjenovića – navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi.

Presudom Osnovnog suda u Herceg Novom djelimično je usvojen tužbeni zahtjev Petra Ognjenovića, bivšeg načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi, kojim se obavezuje Opština Herceg Novi da iz osnova naknade štete zbog neizvršenja odluke SO Herceg Novi od 26.09.2016. godine isplati tužiocu iznos od 133.300,40 € sa zakonskom zateznom kamatom od dana presuđenja pa do isplate, kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.691,39 €.

– Očigledno, Sud zanemaruje činjenicu da je Odluka na osnovu koje Petru Ognjenoviću dosuđuje naknadu štete izmijenjena na sjednici održanoj 11.08.2017.godine i izbrisan je stav 2 član 3 na koji se poziva Petar Ognjenović, tako da važeća Odluka ne sadrži pravni osnov po kome bi Opština mogla biti obavezana da mu nadoknadi štetu koju on potražuje u visini tržišne vrijednosti stana od 136 m2 – kaže se dalje u saopštenju.

Ranije je Petar Ognjenović podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 2 stav 3 Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika. Njegova inicijativa je odbačena od strane Ustavnog suda Crne Gore, koji je cijenio da ne postoje pravne pretpostavke da ocjenjuje osporenu odredbu u sadržinskom smislu, kao ni to da li je brisana izmjena trebala i dalje egzistirati u pravnom prometu.

Rješenje Ustavnog suda upućuje na jasan zaključak da je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika zakonita i ustavna, pa je skandalozna odluka Osnovnog suda u Herceg Novom da se po nevažećoj odluci dosudi Petru Ognjenoviću iznos od čak 133.300,40€ na ime navodne naknade štete zbog neizvršenja nevažeće odluke.

Posebno zabrinjava to što je Osnovni sud u Herceg Novom ovakvu odluku donio ne želeći da uvaži dokazne predloge od strane Opštine, niti da sasluša svjedoke koji su učestvovali u izradi i donošenju Odluke o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika i izmjenama i dopunama iste.

Opština Herceg Novi će uložiti žalbu na pomenutu presudu, kako bi zaštitila svoja prava i spriječila ovu opstrukciju rada od strane sudija Osnovnog suda u Herceg Novom.

Važno je napomenuti da važeća Odluka o učešću Opštine Herceg Novi u rješavanju stambenog pitanja državnih službenika i namještenika ne obavezuje Opštinu Herceg Novi na bilo kakvo činjenje Petru Ognjenoviću, kao i da Ognjenoviću nije pričinjena šteta, tačnije ni u kom dijelu nije umanjena njegova imovina niti je bio izložen nekim troškovima.

Odgovornim postupanjem u ovom slučaju, Opština je osigurala da izmjenama i dopunama Odluka o učešću u rješavanju stambenih pitanja državnih službenika i namještenika bude ispravljena greška iz prethodnog perioda – broj stanova je sa prvobitno planiranih 44 uvećan je za četiri i riješeno je stambeno pitanje 48 porodica.

Opština je osigurala da u ovom postupku svi budu tretirani jednako, jer nije bila prihvatljiva Odluka kojom je jedan čovjek bez osnove privilegovan u odnosu na ostale državne službenike i namještenike, koji ostaju da žive i rade u Herceg Novom. Tako je Centru bezbjednosti Herceg Novi umjesto 10 opredijeljeno 11 stanova, pa je Ognjenović imao mogućnost da učestvuje i eventualno kupi stan po istim, povoljnim uslovima kao i drugi službenici – zaključuje se na kraju saopštenja Kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi.

17 Komentari

 1. Ovo je cijena populističke politike političkih partija u Crnoj Gori. Ovu cijenu plaćaju oni koji biraju ovakve lokalne i državne funkcionere. Dakle, narode trpi i plaćaj ili se opameti. Naime mi smo u HN imali populističke avanture u rješavanju stambenih problema određenih kategorija građana, poput prosvjetara, pa čuveni stanovi vodovoda i stambeni krediti, , pa slučaj TO HN i čuvenog kredita 50 hiljada evra uz 2% kamate, pa ovaj slučaj i sl. Ima li suda koji će državne i lokalne funcionere osuditi za takav odnos prema narodnim parama.

 2. Ko nije upoznat o cemu se radi da razjasnim.Prica se po kuloarima da je Andrija Radman dok je bio na vlasti potpisao tu odluku da stambeno zbrine Ognjanovica koji mu je prijatelj.Ako neko ima ijedan razlog zasto bi opstina davala pare za stan Ognjanovicu ja se izvinjavam.Moj Ognjanovicu,ne dolazi se tako lako do stana.

  • Obicno vele da radman nije nikom pomogo pa ni prijatelju a da je profesor slobo zlatom kitio svakoga ko bi doso po pomoc,kazu da mu na tome i cuveni brano zavidi

 3. Sramota od saopštenja.
  Čovjek tuži Opštinu. Sud mora da postupa po tužbi, da je usvoji ili odbije. To radi jer mu je to posao, a ne da pritiska nekog.
  Ako mislite da je sud pogriješio, pišite žalbu.
  A upravo je komentarisanje nepravosnažnih presuda pritisak na sud.
  I tu žalbu napišite stručnije nego saopštenje.
  Evo da vam mako pomognem : osnov za naknadu štete propisuje se Zakonom o obligacionim odnosima, a ne lokalnim odlukama kako vi tvrdite.
  Da bi došlo do naknade štete, mora da postoji nezakonito postupanje.
  Neko je evidentno postupao nezakonito u ime Opštine. Ili oni koji su donijeli odluku da se ovom licu dodijeli stan ili oni koji su to odluku izmijenili.
  Stoga, uspijećete u sporu samo ako dokažete da policajac nije pretrpio štetu.

 4. Ovo su iz Opštine mogli očekivati kada su Ognjenoviću oduzeli njegovo stečeno pravo iz čiste POLITIKE! Sad im je pritisak Suda, što je čovjek poslije 2 godine dobio tužbu. TRC! Najžalosnije je što ćemo mi građani morati da plaćamo ovakve greške ograničenih političara, koje smo opet mi građani birali!

 5. Skandal od teksta!
  Ne razumijem ovo sto pise!
  Treba li Katic ili Konjevic da sude?
  Nije sve politika!
  Pravdu nije i nece nikad dijeliti Lokalna uprava.
  Kakvi su pravnici i uopste strucnjaci u Opstini,gradjani ce uskoro da vide i da osjete po sopstvenom dzepu.
  Uskoro ce biti jos presuda u korist ljudi koji su tuzili Opstinu!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code