PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA: KIPARSKO-LITVANSKI KONZORZIJUM I UKRAJINAC DENKOVIČ ISKLJUČENI, U TRCI ITALIJANI I...

PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA: KIPARSKO-LITVANSKI KONZORZIJUM I UKRAJINAC DENKOVIČ ISKLJUČENI, U TRCI ITALIJANI I HOLANĐANI

118
0
Podijeli

Ponude za kupovinu Jadranskog brodogradilišta Bijela, koje su dostavili konzorcijum kiparske firme Blotraco Shipping, litvanske UAB Litana i biznismena iz Ukrajine Romana Denkoviča odbačene su, jer ne ispunjavaju kvalifikacione uslove tendera.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz Tenderske komisije za privatizaciju preostala dva ponuđača, holandski Damen i italijanska kompanija Fincantieri, idu u naredni krug tenderskog postupka. Oni će biti pozvani da do 15. aprila dostave ponude za kupovinu 61,57 odsto državnog akcijskog kapitala Brodogradilišta, koje zapošljava 497 radnika.
Korporacija Fincantieri i Damen spadaju u najrenomiranija imena u svjetskoj brodogradnji. Holanđani su odavno zainteresovani za crnogorsku kompaniju, a u partnerskim odnosima su sa kanadskim bogatašem Piterom Mankom, suvlasnikom Porto Montenegra.
Uslovima četvrtog tendera za privatizaciju bijelske kompanije, zahtijevano je da ponude sadrže investicije od minimum 15 miliona eura. Moraju imati poslovni i razvojni plan remonta jahti i megajahti na tri godine i izjave o bezuslovnom prihvatanju obaveze za ispunjenje ekoloških standarda EU i pozitivnih propisa Crne Gore i to u periodu od maksimalno 18 mjeseci od potpisivanja ugovora.
Osim najmanje pet godina iskustva u remontu i rekonstrukciji brodova, proizvodnji i remontu jahti i megajahti kompanije treba da imaju i bruto poslovni prihod iz tih djelatnosti u 2012. od najmanje 30 miliona.
Učesnici će morati da pristanu da tri godine sprovode socijalni program u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code