Privatni đardin u Igalu primjer za spas palmi

Privatni đardin u Igalu primjer za spas palmi

7
Podijeli

Dok na jednoj strani nesavjesni pojedinci paljenjem devastiraju ionako desetkovan palmin fond, ispod novog dijela Instituta Igalo bilježimo jutros pozitivan primjer ekološke svijesti i brige o zelenilu.

U jednom od privatnih đardina kod parka Titove vile privatna firma obavila je dendrohirurgiju na dva stabla palmi phoenix-a. Većina privatnika, pak, ostavljaju stabla da propadaju. Zbog nebrige, ili visokih cijena dendrohirurgije oni neće, ne žele, ili ne mogu da plate ovaj zahvat. On se u Komunalno stambenom tarifira između 120-150 eura, dok ga privatne firme rade po znatno većoj cijeni. Ona nije zanemarljiva ako se uzme u obzir da je to polovina nečijeg mjesečnog dohotka.

Picerija i restoran

Korpa ili skela, te zvuk motorne pile ovih dana na novskoj rivijeri asociraju samo na jedno, uklanjanje sasušenih krošnji palmi, koje je postalo svakodnevica. Prolaznici sa tugom stanu, pogledaju, slikaju, bilježe posljednje kadrove dok su palme još imale lisnate završetke, pa makar i sasušene.

Nadležni konstantno apeluju da se hemijska tretiranja moraju redovno obavljati, jednako kao i ovaj drugi zahvat, jer nema efekta ukoliko se na jednom mjestu radi, a samo par metara dalje prepusti vremenu i propadanju.

Vlasnik zelenog bilja dužan je po Zakonu da o njegovom zdravlju vodi računa. Fitosanitarni inspektori u suprotnom uručuju rješenja o sprovođenju fitosanitarnih mjera u suzbijanju surlaša i oni moraju po tim rješenjima postupiti. Ukoliko ga ne izvrše, snose posljedice definisane zakonom – pokretanje prekršajnog postupka, prinudna sudska naplata i slično.

 

7 Komentari

  1. Na placu u Morinju imam 4 palme stare preko 60 godina (imao sam, dve su vec unistene). Od proslog septembra, prosle godine sam ih tretirao najmanje 5 puta raznim sredstvima (ovlascene privatne i drzavne firme) i nazalost bice sigurno unistene i poslednje dve). Kada otkinete iscupate jos uvek zelenu granu na prosirenom delu je potpuno trula i puna caura te stetocine, u jednoj grani je bilo cak 6 caura. Strasno. Mislim da je tretiranje preko korena, ako je to moguce, jedino ispravno da stetocina kroz korenov sistem unese u organizam insekticid i umre posto to prskanje krosnje nicemu ne sluzi (znaci, ja sam svoje palme tretirao najmanje 6 puta i nista). Tuzno i zalosno, a sada imam problem kako drvo tj koren izvaditi. Da li je moguce da u svetu ne postoji sredstvo za unistenje tog insekta, valjda drzava Crna Gora (ja sam iz Srbije) ima ministarstvo poljoprivrede i nekog pametnog da posalje u svet po lek, da spasi ono malo palmi sto je ostalo. I pitanje, zasto insekt ne napada mlade palme, visine do 3-4 metra, valjda se neko ovde naucno bavi ovim problemom. Pogledajte Tivat, Risan ispred crkve…tuga

  2. Problem palmi postoji. To znamo svi. Ono što ne znamo je koliko je palmi ukupno tretirano do sada, koliko ih se u prosjeku tretira dnevno, i koliki procenat palmi Komunalno može tretirati. Do sada nam je već jasno da je to poprilično mali broj i da su ovi tretmani preskupi za običnog Novljanina koji živi od plate. Šta dalje? Pustiti da sve palme nestanu i stalno ponavljati da ljudi ne daju da se pridje njihovim palmama, da ne žele dati novac ili tražiti nova rješenja.

  3. A sta da radi privatnik koji je platio tretiranje svoje palme a u blizoj okolini se nalazi gomila bolesnih na javnoj povrsini koje niko ne tretira?

    11
  4. I na ovu tugu i jad drzava oce da zaradi.ako je drzavi stalo do palmi,zasto oni ne lijece palme? Oni su i dozvolili uvoz palmi u zemlju i oni su ti koi su krivi za dolazak surlasa a ne gradjani koi su sada zakonom duzni da placaju lijecenje palmi.SRAMOTA kako se pljackaju gradjani i na koi nacin sve.

    27
    1

Ostavite komentar

*

code