Privredni sud oduzeo Kneževiću upravljačka prava u kompleksu Meljine

Privredni sud oduzeo Kneževiću upravljačka prava u kompleksu Meljine

10
Podijeli

Vijeće Apelacionog suda ukinulo je stečaj u kompaniji Meljine kompleks, biznismena Duška Kneževića i vratilo predmet na ponovno odlučivanje Privrednom sudu, koji je juče oduzeo upravljačka prava vlasniku, zbog opasnosti od otuđenja imovine i uništavanja dokumentacije, saznaju Dnevne novine.

Odluka Apelacionog suda, iako donijeta 2. oktobra, u Privredni sud stigla je tek u petak popodne, a njome je prvostepenoj sudskoj instanci naloženo da propisno dostavi sve akte predstavnicima Meljine kompleksa, ponovo zakaže ročište za raspravljanje o postojanju razloga za otvaranje stečaja i odluči o predlogu za njegovo uvođenje.

Picerija i restoran

Postupajući po odluci Apelacionog, predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić zakazao je za 14. novembar ročište, na kojem će se odlučiti o ponovnom uvođenju stečaja. Do tada je vlasniku oduzeo upravljačka prava u Meljine kompleksu i ovlašćenja organa firme prenio na privremenog stečajnog upravnika, Sašu Zejaka. Time je spriječena eventualna prodaja ili prebacanje imovine Meljine kompleksa na neku drugu Kneževićevu kompaniju.

“Postoji realna opasnost da će doći do otuđenja i prikrivanja imovine nakon otvaranja prethodnog stečajnog postupka i uništavanja dokumentacije, koja je od važnosti za vođenje stečajnog postupka i namirenje stečajnih povjerilaca, ukoliko se stečajni postupak otvori, čime se mogu ugroziti interesi povjerilaca”, navodi se u rješenju koje potpisuje Jovanić.

Zahtjev za uvođenje stečaja u Kneževićevoj kompaniji podnijela je 31. jula izvršna direktorica Olivera Mihajlović-Elez, koja usljed prezaduženosti Meljine kompleksa skoro dvije godine od poslodavca nije mogla da naplati 19.040 eura.

Privredni sud usvojio je zahtjev Mihajlović-Elez i 9. avgusta otvorio stečaj, na šta su predstavnici Kneževićevih kompanija Atlas Cap, Atlas banka i Investbanka Montenegro podnijeli žalbu Apelacionom sudu, koji ju je usvojio 2. oktobra i time u kratkom roku ponovo poništio jednu od odluka Privrednog suda.

Vijeće Apelacionog suda, sastavljeno od sudija Rama Strikovića, Katarine Đurđić i Marijane Pavićević, ocijenilo je da je žalba vlasnika Meljine kompleksa osnovana, te da oni nijesu bili uredno obaviješteni o vođenju postupka, čime im nije data mogućnost raspravljanja pred sudom.

“Osnovano se žalbom navodi da je pobijano rješenje zasnovano na bitnoj povredi odredaba parničnog postupka iz člana 367, stav dva, tačka devet Zakona o parničnom postupku jer, propuštanjem dostavljanja, stečajnom dužniku nije data mogućnost da raspravlja pred sudom. Pored toga, počinjena je bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 367, stav dva, tačka 15 Zakona o parničnom postupku, što se takođe opravdano ukazuje žalbom, jer pobijano rješenje nema valjanih razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, zbog čega se ne može ispitati”, ističe se u odluci Apelacionog suda.

Kako se dalje navodi, nije bilo uslova da prvostepeni sud u odsustvu stečajnog dužnika, koji nije uredno pozvan, održi ročište za raspravljanje o postojanju stečajnog razloga, niti da donese rješenje o otvaranju stečaja.

“Osim toga, pobijano rješenje nema razloga kako o postojanju pravnog interesa predlagača za podnošenje predloga za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom, kao povjerioca koji je istovremeno izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik pojedinačno stečajnog dužnika, tako ni o osnovu njegovog potraživanja”, smatraju u Apelacionom sudu.

10 Komentari

 1. Narod se pita kad bira vlast,a vlast se pita ostalo.Ko izađe na kraj sa neradnicima,filozofima,lopovima i bukadžijama zaslužuje vječno da vlada,ali se taj rijetko rađa,Obi.

  10
  1
 2. Bolnica treba da ostane bolnica i tacka .
  Kakav knezevic i hoteli i prdnjave pita li se narod sta?
  Trebali da se organizuje ustanak da bi se dobili rezultati?
  Narod mora da natjera drzavne radnike i uposlene u drzavnim strukturama da rade u interesu naroda ili Mars napole sa pozicija za koje nijeste odgovorni ..sta treba napraviti Kazino i Hotele a Bolnica je vec tu sa Odlicnim Doctorima
  Vise su ti Investitori pretjerali i oni koji ih stite!
  Sve te stetne ugovore treba preispitati i sta je to kada ce neko drugi na vlast uvjek ista grupa zajebava narod i u nasljedstvo ostavlja polozaje i upravu jedni drugijema?
  Tu je opozicija najgora jer je razjedinjena i treba to sve preispitati…

  33
  2

Ostavite komentar

*

code