Početna Društvo Privremena sanacija zarđale i trule ograde duž Šetališta

Privremena sanacija zarđale i trule ograde duž Šetališta

9

Nakon skoro pola godine otkada je ograda uz Šetalište Pet Danica, kod Vojničkih banja, propala, a dvoje mladih ljetos povrijeđeno, lokalna uprava je počela s „privremenim sanacionim mjerama“. Riječ je o zaštiti postojeće ograde na potezu od Forte mara do vile Swisslion.

Konstrukcija se povezuje metalnom šinom na rukohvatu i popunjavaju djelovi ograde koji su korzirali, propali i odvaljeni.

– To je samo privremena mjera do sljedeće sezone, za kada planiramo poptuno novu ogradu. Želja nam je da postojeću ogradu uklonimo, a na tom potezu napravimo nešto slično čuvenim „šipkama“ preko puta Gradske kafane. Naime, namjera nam je da postavimo zidane stubiće koji bi bili povezani šipkama – kaže za Radio Jadran, sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i zaštitu životne sredine, Aleksandar Kovačević.

Projektna dokumentacija se usaglašava sa Morskim dobrom, koje bi trebalo da se saglasi sa novim izgledom dijela ograde i ujedno finansira projekat zajedno sa lokalnom upravom.

Zamjena korozirane ograde na tom potezu samo je prvi dio planirane zaštite. U nekom kasnijem periodu isto će biti urađeno od teniskih terena na Toploj do Škvera. Tu je takođe zbog blizine mora, slane vode, vlage i lošeg materijala ograda popustila

Privremena sanacija je povjerena hercegnovskoj bravarskoj radnji Vujačić.

9 Komentari

 1. Ovo nije tema za ovo ali mi se čini da se Škola u Igalu više nigdje ne spominje pa bih molio radio Jadran da se sjeti te za djecu interesantne teme.

  Hvala

 2. Šipke, na način kako su postavljene u gradu su van propisa o sigurnosti javnih površina!!!

  Ograda na javnim površinama ne smije da bude horizontalna, te nosači ispune ograde ne smiju biti takvi da omogućavaju djeci da iskoriste prečke ili nosače da se popnu uz ogradu.

  Ograda Razmak između ispune ograde ne smije da bude veća od (nisam siguran u tačnu vrijednost) 12cm kako dijete ne bi moglo da proturi i zaglavi glavu kroz ogradu.

  Ima li ikoga ko je normalno završio niskogradnju / arhitekturu da gospodi u foteljama objasne neke stvari?

 3. Mogli ste da kupite identične sekcije kod gazde Mexa u Meljine i završite ih privremeno dok ne iznađete trajno riješenje. Inače izabran je najbolji meštar za taj posao.

 4. Kameni parapet sto je gradjen za vrijeme Austrougarske je izdrzao sve dok ga nije neki pametnjakovic srusio i nekom nabacio dobar posao sa ovom skalamerijom.Gvozdje ( ovakovoga kvaliteta) i more NE idu skupa.
  Vratite kamen za Boga miloga,bice ljepse,trajnije i u stilu mediterana,ostavite se experimenata.Sve to narod placa na ovaj ili onaj nacin.
  Novi je bio prepoznatljiv po svojoj streki,tunelima uz more i palmama,ali……..Odose i plaze jedna za drugom,i to je ruglo od betona i zeljeza.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code