Početna Turizam Privremene preporuke IZJ za hotele, spa centre, bazene, prevoz putnika, radi zaštite...

Privremene preporuke IZJ za hotele, spa centre, bazene, prevoz putnika, radi zaštite od COVID-19

1

Najvažniji aspekt turističke sezone 2020. ogledaće se u sigurnosti i poštovanju preporuka ljekarske struke, zbog čega je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) pripremio niz mjera, među kojima su i Preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID – 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Foto: pixabay

Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija. Takođe, na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem.

Ovim preporukama definisan je niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje objekata, prije svega Opšta pravila za hotelske prostore i druge prostore za smještaj u kojima su jasno definisana pravila održavanja higijene smještajnih jedinica, kao i uputstva za rad ugostiteljskih objekata.  

Takođe, IJZ propisao je i Preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazenskih kupališta, vodenih parkova, spa & wellness centara tokom epidemije COVID-19, kao i drugih objekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa uslugama u hotelskim i drugim ugostiteljskim objektima, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka.

Ovo su linkovi sa kojih se mogu preuzeti dokumenta:   

https://www.ijzcg.me/me/obavezne-mjere-za-privredu-i-gradane

https://tinyurl.com/ybynmnoo

Preporukama koje se odnose na prevoz putnika, IJZ je jasno definisao koje mjere je neophodno sprovoditi u cilju bezbjednog prevoza putnika u autobuskom i kombi prevozu, taksi vozilima i prilikom pružanja usluga iznajmljivanja vozila (rent-a-car).

Preporuke se nalaze na sljedećim linkovima:

https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284757-autobuski-prevoz.pdf

https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284767-rent-a-car.pdf

– Nakon 28 dana bez ijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na sjednici 2. juna, na predlog IJZ, odlučilo da proglasi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

Kao društvo u cjelini, Crna Gora je pokazala odgovornost, zbog čega je prepoznata kao sigurna i bezbjedna destinacija, o čemu pišu poznati svjetski mediji. Nastupajuća sezona biće naročito izazovna i neophodno je da uložimo dodatne napore kako bi na odgovoran način iskoristili činjenicu i potvrdili da smo jedina corona free destinacija. Rizik od obolijevanja biće prisutan, ali dosljednim pridržavanjem mjera i preporuka IJZ-a, naša zemlja biće na dobrom putu da tokom i nakon ljetnje sezone sačuva status bezbjedne destinacije- kaže se na kraju saopštenja Ministarstva.

1 komentar

  1. Virus COVID-19 je značajno oslabio i vrijeme je da građani počnu sa normalizacijom života. Na žalost ta normalizacija života je vidljiva u svim ostalim državama, osim u Crnoj Gori, gdje se Prva Familija, skupa sa svojim poslušnicima haotično boji Boga i Crkve. Dok je trajala epidemija COVID-19 njima nisu trebali respiratori i ako su ih imali pokraj sebe, ali kada narod opet planira da brani svetinje, Prvoj Familiji ne može ni 100% kiseonik da povrati dah.

    9
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code