Početna Društvo Prljavština u moru duž Savine, čas je vidiš čas je ne vidiš

Prljavština u moru duž Savine, čas je vidiš čas je ne vidiš

13

Morska voda na potezu od kupališta ispred Hotela Plaža, bivše Bele lađe i ville Copas na Savini svakog jutra dočeka prve kupače šporka i sa raznim nanosima. Tako tvrdi nekoliko njih koji koriste svakodnevno neka od ovih kupališta, dokumentujući tvrdnje fotografijama koje su proslijedili redakciji Radija Jadran.

Vide se nanosi morske trave, ali i nekih drugih „supstanci“ koje je morska voda, odnosno struja dotjerala do obale. Mještani i gosti su, kako kažu, o tome obavijestili i Morsko dobro.

Inspektori Komunalne policije Herceg Novi obišli su danas ovaj potez, međutim, na morskoj površini nijesu konstatovali nikakvu prljavštinu, pa je, kako su nam kazali, najvjerovatnije riječ o povremenim nanosima koje voda kasnije „razbije“ i odnese dalje.

Pomorski inspektor Željko Lompar kazao nam je da nijesu evidentirali nijednu prijavu povodom ovog slučaja:

„Vidi se da je riječ o komunalnom otpadu i male su šanse da je to došlo sa nekog plovila“, kazao je on kratko.

Povremeni nanosi komunalnog otpada i fekalnih voda nijesu rijetka slika na pojedinim mjestima duž hercegnovskog zaliva, mada manje nego proteklih godina. Za očekivati je da sve otpdane vode od Igala do Kamenara jednog dana prođu postrojenje za preradu u Nemiloj. Do tada, valovi i morske struje obave “prečišćavanje” pa se ne zadržavaju dugo.

Konstantna mjerenja bezbjednosti morske vode, koje sprovodi Institut za biologiju mora iz Kotora, pokazuju da je morska voda u Herceg Novom, na mjestima mjerenja i 21 uzetog uzorka, prve klase na 20 lokacija.

13 Komentari

 1. Nakon 30 godina vratio sam se u Zeleniku, Herceg novi. Bože moj šta ljudi naprave. Kakva prljavština. Beton do betona. Plaže uopšte nema više. Totalni prometni kaos. Apartmani u svaki rupi. U Kumboru kao kod cigana. U Zeleniki ništa novo osim nekoliko dučana i to za 30 godina ostalo sve propada. Nije to baš neki turizam. Plače mi se zaista.

 2. Prošle godine u inostranstvu susrela sam mladu ženu koja mi je u razgovoru ispričala da je sa porodicom godinama ljetovala u H.Novom i da su redovito imali stomačnih problema zbog nečistog mora.Kasnije su ljetovali u susjednoj zemlji i problema nijesu imali.Tako mi, ne rješavajući probleme,gubimo goste ne samo jedne generacije.

 3. Znaci ako nisu fekalije ne treba da se cisti. Sporkecu od morske trave i kako kazu ostalih supstanci treba ukloniti. Sezona nam je vrlo kratka. Turisti ovo slikavaju i pokazuju a mogu i da objave negdje. Mislim da nisu velika ulaganja da se ovo sto pluta ukloni. More treba da nam bude ponos i da blista jer se od njega dobrim dijelom zivi.

  13
 4. NASA MILA BOKO UKOLIKO SE OVAKO NASTAVI MORAT CEMO SE SVI KUPAT NA PO KANALA.BOKA VISE NIJE STO JE BILA NIT SJAJNIJA OD DJERDANA.KRUZERI TE GAZE I NEMILICE SPORKAJU I MORE I VAZDUH.RADI SE I GRADI SE ,SIPA SE ZEMLJA,PJESAK I RAZNI GRADJEVINSKI MATERIJAL.SEKE SE BETONIRAJU I OTIMA TI SE SVAKI METAR.NASTANILE SU TE STRANE VRSTE A STARE NESTAJU POPUT KRALJICE TVOJE PALASTURE.U TEBE BACAMO STO STIGNEMO PA NAM SVE TO VRNES NA OBALU PRVIM JUGOM DA VIDIMO TVOJ VAPAJ.KOLEKTOR JE SUPALJ KO SITO I RESETO TE SE KANALIZACIJA MJESTIMICNO MJESA SA TOBOM.DJE NAM SE DJECA KUPAJU? GUBIS SJAJ GUBIS MIRIS DJE SI NEVJESTO JADRANA OCE LI TE KO CUT I ZASTITIT???

  27
  1
  • Dokle će nadležni da zabijaju glavu pijesak i da samo konstatuju viđeno stanje na terenu. Mogu pokazati, od Bapšića do Zelenike, svaku cijev koju su vlasnici kuća uz obalu sproveli iz svojih septičkih jama u more. Neko pet, neko deset metara, sakrili kamenjem, a sadržaj pravo u more. Svake godine i mještani i turisti oboljevaju od stomačnih bolesti. Neki imućniji mještani su se već priključili na kolektor koji nije u funkciji. Sada kada turisti pritisnu obalu, situacija će biti još gora.

 5. Evo juče u Igalo iz cjevi Instituta Igalo Dr. Simo Milošević crni mulj se ispušta i ko zna šta još na plažu gdje se kupamo sa djecom i plaćamo ležaljke danas smo došli i pošli sa jedne do juče divne plaže u Igalu . Voda koja je bila prečista sada je crna i puna mulja i zanosnog mirisa ljekovitog blata , katastrofa

  29

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code