Početna Društvo Probijen put do pustog sela Obalica, iznad Zelenike

Probijen put do pustog sela Obalica, iznad Zelenike

15

Entuzijazmom, dobrovoljnim radom i sredstvima mještana put iz Zelenike do sela Obalica, odnosno Ilijinog brda i jednog prelijepog vidikovca konačno je probijen. Na 562 metra nadmorske visine nalazi se kota Peraj lokva, sa koje se pogled pruža na Kumbor, Tivatski zaliv, a preko čak i do zaliva Trašte.

Mještani sela Rujevo, posljednjeg naseljenog u zaleđu Zelenike nadaju se da će put biti “odskočna daska” za turističku i privrednu valorizaciju ovog dijela hercegnovske opštine.

Posljednji stanovnci Obalice odselili su 1980. godine, jer selo nije imalo put ni osnovne uslove za život, priča predsjednik MZ Zelenika Kuti, Predrag Vujnović.

– Oko 300 stanovnika iz ovog sela, koji sada žive u Zelenici dali su doprinos da se put probije, uz pomoć Opštine Herceg Novi. Ona  nam je dala 5000 eura, koliko smo dobili i od Ministarstva poljoprivrede, a 16 hiljada eura smo sami sakupili – navodi on.

Najveću pomoć pružio je Darko Čolić. On je bagerom prokopavao puta, a radio je na dug. Vujnović očekuje od resornih Ministarstava, kojima su upućene molbe za pomoć, da izađu u susret ovoj inicijativi i finansijski pomognu.

Aktivnosti su započete prošle godine, kada je Odbor za izgradnju puta inicirao čitav projekat, a dio puta do sela Rujevo završen je prije ljetnje sezone. Taj dio projektovao je inženjer, a obračunata sredstva iznosila su oko 180 hiljada eura. Iznos je, međutim, umanjen do 60 hiljada, ali uz planirano betoniranje, koje tek treba završiti, objašnjava Vujnović.

Prema riječima predsjednika Odbora, Miša Radonića na samom početku posla na računu nije bilo sredstava. Odbor je poslao preko 600 pisama privrednim organizacijama i privatnicima sa molbama za donaciju

– Sakupili smo preko žiro računa nešto oko 16 hiljada eura. Tu su učestvovali Opština i Ministarstvo poljoprivrede. A građanstvo, privredna društva, privatnici uplatili su ostatak, tako da smo mi sa ukupnom cifrom od 32 hiljade eura izašli na ovu kotu – ističe on.

Jedini dug, kako je kazao, ostao je prema izvođaču radova u visini od 7500 eura, koji bi trebalo da pokrije Opština. Ranko Kišić skupio je skoro 3000 za izvođača, što je umnogome umanjilo dug, navodi Radonić.

Trasa od Rujeva do Peraj lokve dugačka je oko 2km, a radovi su započeti početkom ljetnje sezone, odnosno od stuapnja na snagu Odluke o zabrani izvođenja građervisnkih radova.

U Opštini Herceg Novi spremni su da sve projekte ove vrste podrže, kazala je sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić.

– Poseban interes Opštine je da prosto učinimo sva mjesta u našoj opštini dostupnim, prije svega uređenjem putne ifrastrukture. Dostupnost je vrlo bitna i što se tiče požara i ostalih elementarnih slučajeva, kojih posljednjih godina, svjedoci smo, ima sve više – isitiče Samardžić.

Iako su do skoro uslovi za život u ovom dijelu Zelenike bili veoma teški, neke porodice, ipak, su istrajavale, priča mještanin Dejan Radonić.

– Ponosan sam na svoje roditelje, ali i na ranije genercije predaka, koji su održavali ovu kuću i renovirali je, a sve bez kolskog puta, kao jednog od glavnih preduslova za razvoj – navodi Radonić.

On se nada da će se resorna Ministarstva i Vlada Crne Gore aktivnije uključiti, s obzirom da u Rujevu rade dva registrovana poljoprivredna domaćinstva.

Trasa od Rujeva do Peraj lokve dugačka je oko 2km, a radovi su započeti početkom ljetnje sezone, odnosno od stuapnja na snagu Odluke o zabrani izvođenja građervisnkih radova.

15 Komentari

 1. Neka vam je sretan put,a neka je sram sve one koji su ga odavno mogli i trebali napravit,jer je bilo para,ali su njima bili preči provodi njihove đece i stanovi po BG za njih.Nije ovo nerazvijena opština i nije siromaština,nijesu bez razloga mnogi ođe sidro bacili.Ali,nema nikoga doma odavno.

 2. Mikoo, u laži su kratke noge pa ne može daleko da pobjegne. Vujinović nije sa Peraj lokve na koju je put stigao nego sa Obalice. Uopšte ne poznaješ taj teren. On sam ne pravi put već svi mještani. Predstavi se pa da vidiš da je svaki euro proknjižen i javan pa da ne iznosiš neistine nadalje. Isto tako, dođi na Rujevo pa da te vodimo na Obalicu, ali pješice iz Bukvice starim putem pa da vidiš kako je bez normalnog puta. Pješice, pješice! Nema da se voziš Mikoo!

  11
  2
 3. Žalosno je da još uvijek svak sebi mora da pravi put,,ali to je cijena neplaćanja poreza,nepoštovanja zakona i propisa,nerada svojega posla,politike nesposobnih,sistema.Zato nemamo dovoljno škola,bolnica,puteva….

  18
  2
 4. Bravo,ali ne mislite samo na prodaju zemlje,nego malo i na rad za svoj život i za svoju đecu ,na njihovu đecu…još će neko živjet iza nas.Prodaja asocira na kraj,na nepovratno.Jesmo li mi zemlju kupili?

  15
  1
 5. Pola para mjestana kuta za put sto se radi od dzorovog mosta put stadiona je otislo za ovo selo gore,vujnovicu prevario si komsije zbog tvoje kuce na obalici!

  7
  16
 6. Samo riječi hvale. Divan tekst koji izmami suzu nad mukama generacija i generacija koje su vrijedno radile i trpjele sudbinu gorku. Napokon da se počne živjeti normalno.

  26
  6
 7. Bravo Zeleničani!!! Sad se u mnogome olakšala prodaja placeva na tom potezu. A hoće li nekada neko podržati izgradnju puta od izvora Potkučje u Mojdežu do Jovan Crkve, jer i u tom zahvatu ima dosta zemlje za valorizaciju?

  25
  5
 8. Opštinari ništa ne rade,ljudi moraju da se samoorganizuju,to je jedina nada. Sada ćemo i trotoar od Kumbora do Zelenike,koji su ovi nesretnici obećeli ima dvije godine,jedino ga mi možemo uraditi jer želimo dobro gradu i narodu,oni to ne žele !!!

  25
  13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code