Početna Kultura Prodaja ulaznica za “Malog pirata, “Krvave svadbe” i koncert Kaliopi

Prodaja ulaznica za “Malog pirata, “Krvave svadbe” i koncert Kaliopi

0

Na biljetarnici Dvorane Park počela je prodaja karata za dvije predstave iz pozorišnog dijela programa 50. Praznika mimoze: “Mali pirat” i “Krvave svadbe”, kao i za koncert makedonske pop rok dive, kantautorke Kaliopi Bukle.

Cijena karata za predstavu “Mali pirat” je 5 eura, “Krvave svadbe” i koncert Kaliopi po 10. Karte se mogu kupiti u dva termina, ujutru od 9 do 12 h i poslijepodne od 18 do 20 h.

Picerija i restoran

Predstava “Mali pirat” biće odigrana 19. februara od 19 h, “Krvave svadbe” 24. februara od 20 h, dok je koncert Kaliopi najavljen za 8. mart u 21 h. Sva tri programa biće izvedena u Dvorani Park.

O “Malom piratu”

Predstava Mali pirat produkcija je Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica, a premijerno je izvedena 20. decembra prošle godine  u dvorani Centra za kulturu Tivat. Predstavu je režirao Milan Karadžić, po tekstu Aleksandre Glovacki (po motivima romana Anta Staničića).

„Roman Anta Staničića “Mali Pirat” obilježio je vrijeme i prostor koji svi rado pamtimo, a kroz projekte mu se rado i vraćamo. Za mene je bilo posebno inspirativno vratiti se Tivtu poslije mnogo godina, u želji da uradim predstavu koja će biti rado gledana i igrana. Predstava je omaž dobrim stripovima, avanturističkim scenama i lucidnim filmskim rediteljima, sa jedne strane, a sa druge, suočavanje sa našim malim mjestima, i žiteljima, ne baš dobronamjernim spram naših junaka, onih rijetkih, koji imaju hrabrosti da budu drugačiji, svoji. Naša priča daje vjetar u leđa svima koji nose u sebi to zrno hrabrosti“, zapisao je Karadžić.

Život bokokotorskih pomoraca 18. vijeka i njihovu borbu sa gusarima, ali i mletačkim korumpiranim providurima, tivatski pisac sa beogradskom adresom, Anto Staničić, oživio je maštovito, brojnim detaljima vezanim za taj istorijski period, kazala je Aleksandra Glovacki:

„Uzbudljivu avanturu dječaka Miljana i brata mu starijeg, kapetana Ilka, pretočili smo u pozorišni jezik, približivši ga savremenom senzibilitetu mlade publike. Ubrzali smo radnju, dodali neke nove likove i odnose, ali je osnovna priča ostala ista. Ova predstava furioznog tempa ipak neka posluži i kao preporuka za lagano čitanje romana ‘‘Mali pirat‘‘, jer morske avanture sa gusarima i ugrabljenim djevojkama, nikada ne gube na atraktivnosti“, poručila je Glovacki.

Glumačka postava okupila je neke od najangažovanijih glumaca: Pavle Popović, Goran Slavić, Miloš Kašćelan, Jelena Đukić, Miloš Pejović, Marija Maša Labudović, Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Sanja Popović, Branko Ilić, Marija Đurić, Jelena Simić, Katarina Krek, Branka Femić Šćekić, Omar Bajramspahić, Ivan Kašćelan.

“Krvave svadbe”

Jednostavna radnja Lorkine poetske drame iz ciklusa tzv. seoskih tragedija “Krvave svadbe” (1932), bazirana je na tragičnom sudaru društvene hipokrizije i rigoroznog lažnog morala sa jedne i vulkanskih strasti junaka sa druge strane. Prati pripreme za ugovoreno vjenčanje Vjerenice i Vjerenika. U noći svadbenog slavlja, Vjerenica bježi sa svojom prvom, nepreboljenom ljubavi, Leonardom Feliksom, čiji su rođaci svojevremeno ubili Vjerenikovog oca i brata. Na podsticaj Vjerenikove majke, željne krvne osvete, svatovi kreću u hajku na ljubavnike, a dramatični progon završava smrću oba mladića.

Predstavu je režirao Igor Vuk Torbica. Igraju: Varja Đukić (Majka), Milica Grujičić (Vjerenica), Ivana Mrvaljević (Tašta), Pavle Popović (Leonardo), Branka Stanić (Leonardova žena), Vukašin Ranđelović (Vjerenik), Miroslav Fabri (Otac), Draginja Voganjac (komšinica i prosjakinja/Smrt), Maja Stojanović (Služavka), Dušan Vukašinović (Prvi drvosječa), Filip Đuretić (Drugi drvosječa) i Nenad Pećinar (Mjesec).

Predstava je premijerno izvedena prošlog ljeta na XXXII festivalu Grad teatar u Budvi, a inače je 73. koprodukcija u istoriji Grad teatra. Realizovana je sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novoga Sada. Zanimljivo je da se Budva Grad teatar prošle godine održavao pod motom ’’Kad se pojavi Mjesec…” upravo iz Lorkine drame Krvava svadba.

Prošle godine na taj način obilježena su i dva jubileja u čast Lorke – 120 godina od njegovog rođenja i 85 godina od prvog izvođenja “Krvave svadbe” u Madridu.

Kaliopi

Makedonska pop rok pjevačica cincarskog porijekla, Kaliopi Bukle, muzikom se aktivno bavi od ranih 80-ih godina prošlog vijeka, a najveću slavu stekla je 1987. godine singlom sa istoimenog drugog albuma grupe Kaliopi „Bato“ (Rođeni), koja je ujedno i njen najveći hit. Spot za pjesmu u produkciji RTCG sniman je tada na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Kaliopi je tri puta predstavljala Makedoniju na Eurosongu – ’96. u Oslu sa pjesmom “Samo ti”, 2012. u Bakuu nastupala je sa pjesmom “Crno i belo” i zauzela 12. mjesto. Na istom takmičenju, 3 godine kasnije u Štokholmu, sa pjesmom “Dona” zauzela je 11. mjesto u drugoj polufinalnoj večeri što nije bilo dovoljno za plasman u finale.

Bila je pobjednica i nekadašnjeg festivala Sunčane skale, 2009. Sa Naumom Petreskim osvojila je prvo mjesto sa kompozicijom “Rum dum dum”. Izdala je nekoliko grupnih i solo albuma te niz singlova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code