Početna Ekonomija Prodajemo “zlatne koke”, ali biće kontrola postupaka privatizacije Instituta, Budvanske rivijere i...

Prodajemo “zlatne koke”, ali biće kontrola postupaka privatizacije Instituta, Budvanske rivijere i Ade Bojane

28

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije planira da ove godine kontroliše postupke privatizacije Instituta Dr Simo Milošević, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i turističke valorizacije lokaliteta Ada Bojana, prenosi Mina business.

Predsjednik Komisije, Branko Čavor, kazao je da je kontrola postupka privatizacije Instituta predviđena za drugi kvartal, Budvanske rivijere za treći, dok će u četvrtom kontrolisati postupak turističke valorizacije lokaliteta Ada Bojana.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, koji je bio uzdržan prilikom glasanja o Predlogu plana rada Komisije za ovu godinu, kazao je da se ne slaže sa planom privatizacije koji je Vlada plasirala.

– Podržavam plan rada, ali se ne slažem sa Vladinim planom privatizacije. Gradovi Budva i Herceg Novi umnogome zavise od HG Budvanska rivijera i Instituta Simo Milošević i pozivam na veliku opreznost kod prodaje dijela akcija u vlasništvu države i državnih fondova – rekao je Popović.

HG Budvanska rivijera, kako je naveo, ima vrijednost kapitala od 80 miliona EUR, sa vlasništvom države od blizu 60 odsto i veoma je profitabilna. Institut Simo Milošević ima vrijednost kapitala oko 155 miliona, a prodaje se oko 56 odsto akcija.

Popović smatra da se mora povesti računa o socijalnom aspektu privatizacije.

– Stalno se iznova pitam zašto prodajemo zlatne koke? Jugopetrol je prodat 2002. godine, kada je imao 800 zaposlenih, a danas njih 110. Telekom je 2005. godine, kada je prodat, imao 1,16 hiljada zaposlenih, a danas 202 – precizirao je Popović.

On je dodao da je Telekom prodat za 114 miliona EUR, a deset godina koje su prethodile prodaji u njega je “upumpano” 250 miliona EUR.

Prema njegovim riječima, Jugopetrol je uništio kotorsku Opštinu seljenjem sjedišta u Podgoricu. U kompaniji, kako je kazao, danas radi 15-ak ljudi iz Kotora, dok ih je nekad bilo oko 500.

Prema riječima Čavora, dobro je da Komisija ima priliku da prati  privatizacije i radi kontrole i pozvao je njena dva opoziciona člana da se pridruže radu.

28 Komentari

 1. Sprema se prodaja banje,najveceg giganta u novskoj opstini,pa i sire,a komentara ni 20.A kad je dolazak Cece potvrdjen preko 100 komentara.Pa prodajte sve.Sledece izbore cu prvi put glasati za DPS.

  13
  2
 2. Kriminalom stecena imovina to jest namjestene prodaje Drzavnih preduzeca
  Ne zastarijevaju i uvijek ako se dokaze moze biti oduzeto i vraceno Drzavi ili Opstini!
  Problem sto je Drzava tj Vlada Oduzela opstinama svu vrijednu imovinu i radi sa njom sta hoce.
  To je cisti kriminal jer znaci neke Opstine kao recimo Hercegnovska su vijekovima cuvale svoje zemljiste i resurse i sada se neko u Podgorici pita sa svime a ne Opstina. .
  Objasnite mi tu vrstu pljacke .

  15
  1
 3. Dok i ako oni krenu u “akciju”,sve ce se rasprodati bud zasto,ovo je prodavanje magle!
  Svaka privatizacija je bila gola pljacka i cerupanje,ali ko da reaguje- oni sa licnim kartama i malo eura u spagu?
  Gori smo i od Afrike,ali sami smo i krivi.

  17
  2
 4. Institut je sahranjem još onog dana kada je vlada CG postala većinski vlasnik, a niko se tada, što je najtragičnije, nije ni pobunio protiv toga. Kao preuzeli dugove prema stranim bankama, pričam ti priču, a dugovi već bili otpisani…

  17
  3
 5. O CEMU VI MLATITE ZLATNE KOKE 300 RADNIKA A 600 SLUZBENIKA I UVIJEK NEKO MORA DOTIRATI KAO U SO HERCEG NOVI I OSTALA JAVNA PREDUZECA. ZABORAVITE SFRJ LAZNI SOCIJALIZAM I RADNICKO SAMOUPRAVLJANJE .NEMA VISE LEZACINE LAZNIH BOLOVANJA I OSTALIH MALVERZACIJA PRIJE SU SVI KRALI A SAD SAMO POVLASTENI ..U SUD H.N . RANDNICA NE DOLAZI 6 GODINA NA POSAO A PRIMA PLATU ALA SIMONIDA .U KOJU TO DRZAVU SVIJETA MOZE BITI I JOS JAVNA USTANOVA..TRAZILI STE GLEDAJTE ..NEMA VISE RADIO NE RADIO SVORA RADIO..ZBOGOM TITO I KUMROVEC KO JE JAMIO JAMIO SAD DOLAZI SVE NA NAPLATU KREDITI I LOPOVLUK I NOVOPECENI BIZNISMENI DZEMPERASI ITD .

  26
  3
 6. Ne bi se baš ,,zlatnom kokom” mogao nazvati Institut. Prošlu godinu su završili sa plusom od 600 eura (šest stotina eura). To je, zapravo, bio veliki uspjeh, jer su prethodnu godinu završili sa debelim minusom. Dakle, daleko je od zlatne kokoši. Bitno je da ne padne u ruke Vektri ili nekom sličnom štetočini, pa da na račun zgrade uzme kredit i pusti Institut niz vodu.

  17
  4
 7. Što prije prodati Forte Mare, Sahat Kulu, Šetalište Pet Danica i Trg Nikole Đurkovića.
  Uništena nam je budućnost, pa da se satre i prošlost. I duše bi nam prodali, no ih i nemamo.

  41
  4
  • Poslije Stefanovog nabrajanja i pitanja kako su prošla navedena novska preduzeća, da tom spisku dodam i Brodogradilište “Bijela”, “Prvoborac” i HTP “Boka”, i dolazi se do zaključka da grad Herceg Novi pod svojom ingerencijom nema više ništa. Ostale su samo fešte i picigin. Još se drže dvije-tri kulturne manifestacije koje su stekle i međunarodni karakter, ali ako nekim “mudrim” državnim potezima i to nestane, ostaje nam samo da beremo šparoge.

   24
   2
 8. A ti i dalje podrzavas tu i takvu vladu,moj dobri i posteni
  Andrija Popovicu.Umjesto da udaris sakom u stol i
  zapitas se gdje su zavrsile pare od tih privatizacija i kako
  su potrosene,i gdje su ulozene.No,ti to vec dobro znas,
  tako da je ovo od tebe samo “mlacenje prazne slame”.
  Za udarit sakom u stol treba imat hrabrosti,a i jos
  ponesto…Samo ti to nemas.Nisi ni nikad imao.

  22
  1
 9. “Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije planira da ove godine kontroliše postupke privatizacije Instituta Dr Simo Milošević” znači dosad su sve privatizacije bile nekontrolisane. “Institut Simo Milošević ima vrijednost kapitala oko 155 miliona, a prodaje se oko 56 odsto akcija.” e da mi je neko juče rekao da 56 odsto od 155 miliona iznosi 10 miliona ne bih mu vjerovao

  27
  2
  • Sami bazen valja nekoliko miliona. Sama zemlja valja nekoliko miliona. Zgrada ostaje čisto. Da je sruše i prodaju željezo od armature, eto im čist milion. Naravno da niko i ne računa na pare od mukotrpnog izdavanja bolesnim turistima, gnjavažu sa radnicima itd. Srušiš, brate, prodaš željezo, napraviš oooogromni parking i izdavaš ljeti. GOSPODSKI!

 10. Instirut ni po koju cijenu dati ovim.
  Čuj kontrola privatizacije od istih onih koji su i do sada sve prodali u bescjenje ili upropastili. Nedajmo institut .
  Neka Rakčevic radi u svoju vodenicu u Spuž.
  I to mu je mnogo.

  25
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code