Početna Kultura Prof. dr Boris Ilijanić: “Resinum Romanum Herceg Novi“, nova otkrića rimske arhitekture...

Prof. dr Boris Ilijanić: “Resinum Romanum Herceg Novi“, nova otkrića rimske arhitekture u Sutorini

8

Izašla je iz štampe nova knjiga Novljanina, prof.dr Borisa Ilijanića, arhitekte konzervatora. To je naučno istraživačka studija od 300 stranica, o Rimskoj stanici RESINUM, koja je ubifikovana (utvrđena) u zoni sela Čenić u Sutorini.

Recezenti ove studije su prof.dr Svetislav Popović, arhitekta dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, istoričar umjetnosti prof.dr Aleksandar Čilikov, kao i arhitekta konzervator prof.dr Amir Pašić.

Picerija i restoran

U toku istraživanja prostornih i istorijsko urbanih analiza u regionu srednjovjekovnih Travunijskih župa Dračevice i Konavala, te proučavanjem Peutingerove karte Rimskih putnih pravaca, autoru je bio motiv objavljivanje novih, do sada neotkrivenih činjenica, vezanih za prostor Sutorinske doline, kod Herceg Novog, naročito, kako kaže, za ubikaciju Rimske stanice Resinium, na trasi rimskog obalnog puta, „Via Adriatica“ od „Epidauro“ (Cavtat) do „Scobre“( Skadar).

-Dosadašnji istoričari, arheolozi i ostali istarživači, omaškom permutuju naziv Resinum sa lokalitetom, Rizinium (Risan), koji je u literaturi jako poznat i prisutan, u kontinuitetu od ilirskih i tanijih vremena. Tako da se lokalitet Resinum redovno definiše kao Rizinium – skreće pažnju prof. dr Ilijanić.

Tako je poznati arheolog iz prve polovine 19. vijeka sir A. Evans definisao Rimske puteve u ovom kraju, ali je ostao nedorečen oko lokaliteta Resinum. Pominje ga kao Rinsku stanicu, zatim preimenuje u Risinum i poistovjećuje sa Riziniumom.

Međutim, Ilijanić podsjeća da veoma lucidno mr.sc.Ilija Pušić, arheolog iz Herceg Novog, u drugoj polovini 20. vijeka, istražuje u Sutorinskoj dolini i okolnim pdinama:

-Prvi put Pušić ukazuje na nedefinisane ostatke rimske arhitekture kod crkve Sv Đorđa u seču Čenić, (Đe nić), na istočnoj padini brda Studeno, na širem lokalitetu koji se naziva Osoje, zapadnog dijela padina Sutorinskog polja.

U pripremi impozantne knjige, koja predstavlja sintezu proširenih i naučnih saznanja o položaju Resinuma kao graditeljskog nasljeđa Herceg Novog, učestvovali su mnogi interdisciplinarni istraživači, eksperti i institucije.

Štampanje studije su pomogli Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, BusinessArt Podgorica.

8 Komentari

 1. Uz časne izuzetke, kako se u sve razumijete i sve znate, a u stvari ste tabula raza. Samo kritikujete i šprdate se a ne znate ni mjesto sopstvenog rodjenja. Dajte, prestanite, zaboga. Najviše je vas došljaka koji misle da su rodjeni novljani. Pokrite se po ušima i budite sretni što ste tu.

  10
  3
 2. komentari na ove komentare su suvisni , u ovom gradu ljudi koji se necim bave mogu biti samo popljuvani od ljubomornih i neostvarenih u svakom pogledu .
  Svaka cast profesore Dr Ilijanicu , samo nastavite i ne obazirite se .

  12
  4
 3. Ne ,nego je novi osnovan 25.05 1382. Prije toga nista nije postojalo,na najpovoljnijoj lokaciji za grad u Boki.Nista solila,nista izvor ljekovite vode,nista Susceoan.Blago vama l…..ma,vama je lijepo!

  14
  1
 4. Jos jedna naučna fantastika pisana sa nula naučnih dokaza kao uostalom i sve knjige ovog autora. Ništa novo u maloj učmaloj sredini, ali se pitam otkut tolika potreba za hiperprodukcijom ćakula umjesto prave nauke? Pa nismo ni mi ludi.

  21
  10
 5. Nije jasna koncepcija kako novinarskog teksta tako ni same literature.
  I nakon pažljivog čitanja ostaje dilema pa se nadamo da će podaci inati jasno izvorište.

  14
  7
 6. Jedva čekam da vidim fusnote knjige i naucnu literaturu po kojoj je ova knjiga pisana kao i konkretne dokaze i studije arheologa koji tvrde isto,ako ih uopste ima.

  18
  8
 7. Oko lokacije Resinuma ne postoji saglasnost u naučnoj literaturi.
  Po jednima je to Risan, po drugima su to Rose.
  Meni nije jasno po čemu se tu radi o lokalitetu Čenić, kada i sami navodite da su otkriveni nedefinisani ostaci rimske arhitekture.
  Ako je i hipoteza o Rosama kao Risinumu tačna, rimski put bi opet prolazio preko Sutorine.
  Tako da bez utvrđenja o kakvim se ostacima radi, bojim se da je ovo samo hipoteza.

  23
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code