PROF. DR IVO ŽUPANOVIĆ: „YIELD MENADŽMENT U TURISTIČKOJ INDUSTRIJI“

PROF. DR IVO ŽUPANOVIĆ: „YIELD MENADŽMENT U TURISTIČKOJ INDUSTRIJI“

641
0
Podijeli

ivo zupanovicOvog mjeseca iz štampe je izašla knjiga „Yield menadžment u turističkoj industriji”, čiji je autor prof. dr Ivo Županović, a jedan od recenzenata dekan Fakulteta za menadžment Herceg Novi, prof. dr Siniša Kusovac.
– U knjizi se teorijski i praktično definiše područje yield menadžmenta, koji predstavlja novu upravljačku i marketinšku tehniku u turističkoj industriji i prevashodno se odnosi na jedinične prihode i cjenovnu optimizaciju u turizmu – kaže nam prof. dr Županović.

Yield menadžment se prvi put pojavio u avio kompanijama tokom osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Cilj mu je bio i ostao da maksimalno iskoristi vremenski ograničene resurse, odnosno proda što više avio karata po najboljim cijenama. Karta koju niste prodali danas je propušten prihod. Ovaj model preuzeli su hoteli. U hotelijestvu se preko funkcije rezervacija odvija funkcija yield menadžmenta. Na osnovu kompjuterskih podataka daje se predviđanje na rok od 45-90 dana da bi se odredile cijene i predvidjela profitabilnost.
Ovo je, inače, treća knjiga iz oblasti turizma ovog autora. Prva, “Osnove turizma i ugostiteljstva”, namijenjena je
srednjoškolcima, dok je udžbenik “Strateški menadžment turističke destinacije” predviđen kao nastavno štivo na visokim školama i fakultetima.
Prof. dr Ivo Županović je trenutno angažovan na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi, Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu.

Picerija i restoran

Yield menadzment u turistickoj industriji

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code