Početna Turizam Prof. dr Ivo Županović: Iskoristiti sportski reputacioni kapital za turističko brendiranje Herceg...

Prof. dr Ivo Županović: Iskoristiti sportski reputacioni kapital za turističko brendiranje Herceg Novog

0

U brendiranju određene turističke destinacije sve više se koristi takozvani sportski reputacioni kapital. Ekspert za upravljanje turističkom destinacijom, sa Fakulteta za menadžment u Herceg Novom, prof.dr Ivo Županović objašnjava za Radio Jadran što se to podrazumijeva pod tim terminom.

– Sportski reputacioni kapital predstavlja involviranje dostignuća sportista sa određene destinacije, ali i reputacioni kapital koji destinacija ima u smislu adekvatne organizacije prestižnih sportskih događaja, kao i priprema timova i reprezentacija.

U tom kontekstu mogu pomenuti i informaciju dobijenu iz PVK Jadran da je u posljednjih 6 godina kod njih gostovala 21 reprezentacija i 88 klubova i što je posebno značajno zbog kontinuiteta, određenih broj je bio povratnog karaktera. Treba reći i da se okvirno 8.500 noćenja realizuje na godišnjem nivou u Herceg Novom zarad aktivnosti Jadrana po ovom pitanju – navodi dr Županović.

U suštini, sportski reputacioni kapital se zasniva na valorizaciji takozvanog sportskog momentuma, odnosno kontinuiranog ostvarenja adekvatnih sportskih rezultata, posmatrano u vremenskom periodu u posljednjih desetak godina.

Kako uključiti sportski reputacioni kapital u promocionu politiku destinacije?

U Crnoj Gori, tako i u Herceg Novom, kao destinaciji koju reprezentuju uspješni sportisti otvara se ogroman prostor za unapredjenje marketinško-komunikacione politike destinacije, pogotovu jer je riječ o takozvanom aktivnom reputacionom kapitalu, gdje se uspjesi sportista kontinuirano ponavljaju, bilo na klupskom, bilo na reprezentativnom planu, smatra dr Županović:

– Involviranjem uspješnih sportista u promociju destinacije ostvaruje se neophodna prepoznatljivost i targetiraju se gosti sa emitivnih tržišta koje je jako teško iskomunicirati ustaljenim promocionim politikama i putem uobičajenih distributivnih kanala, ali i u ekonomskom smislu predstavlja neuporedivo jeftiniju varijantu.

Neke destinacije su već razvile promociju u tom pravcu

– Mogao bih navesti primjer iz okruženja, odnosno spot Hrvatske turističke zajednice, premijerno prikazan na World Travel Marketu 2017-te godine, koja je u promociju destinacije uključila najpoznatije sportiste sa tog prostora, koji su promovisali navedenu destinaciju, ali i mikrodestinacije i gradove gdje su ponikli – navodi ekspert prof.dr Ivo Županović.

Pored uspješnih sportista, svoje mjesto su zauzeli i globalno poznati umjetnici, što bi se takodje, smatra on, moglo primijeniti na nivou Herceg Novog.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code