PROF.DR RATKOVIĆ: ”INVESTITORIMA TREBALO DATI LOKACIJE,A NE PRODAVATI HOTELE”

PROF.DR RATKOVIĆ: ”INVESTITORIMA TREBALO DATI LOKACIJE,A NE PRODAVATI HOTELE”

199
0
Podijeli

boka bay1Već dvije decenije dozvoljena je kampanja gradnja stanova u Crnoj Gori zbog čega kapital u turizmu umjesto u hotele odlazi u stanove. Na taj način ne možemo ni dobiti dovoljan broj hotela na crnogorskom tržištu, ocijenio je za Radio Jadran na svjetski Dan turizma, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, profesor ekonomije i turizma dr. Rade Ratković. U Crnoj Gori je još 2010. god trebalo da bude 50 hiljada kreveta, ove godine 60 hiljada, ali je u našoj zemlji “aktivno” samo 27 hotela, kaže Ratković.
“Napredak sigurno postoji, međutim, nije veliki kako smo očekivali i kako je planirano Master planom. Jedan od razloga je i globalna ekonomska kriza” – navodi prof. dr Ratković.
Posljednjih godina svjedoci smo loših hotelskih privatizacija, a jedna od njih svakako je i privatizacija HTP Boka u Herceg Novom od čijih hotela jedino još hotel “Plaža” ubira sitne plodove ionako “mršavih” ljetnih sezona u Novom. Prof. Ratković naglašava da su “loše privatizacije kao i loši brakovi – kad se nešto zaključi teško je raskinuti, a krivica ne može biti jednostrana.” Prema njegovom mišljenju hotele nije trebalo prodavati, naročito ne pojedinačno, već prodavati samo akcije.


“Treba da znamo da su i “Boka” i druge velike crnogorske turističke firme bile finansijski dobro strukturirane, imale su veliki sopstveni kapital i lako su mogle da prime kredite da se renoviraju. Novim investitorima trebalo je dati nove lokacije za izgradnju hotela u skladu sa strategijom iz Master plana.”
Rade-Ratkovic1Ministarstvo turizma i održivog razvoja objedinjuje više resora, što prema prof. dr. Ratkoviću nije dobro rješenje, jer kaže, “tu se turizam uopšte ne vidi” i trebalo bi ga raščlaniti, jer turizam je jedna od vodećih grana crnogorske privrede:
“Ja se sjećam ranije, kad je sistem bio samostalan, sve smo mogli da vidimo i sajt je “odisao bojom turizma”, a sad su tu i ekologija i građevinarstvo. Mislim da je bolje rješenje da, kao izrazito turistička zemlja, imamo posebno Ministarstvo za turizam. Bilo bi dobro i da minister turizma, zbog značaja turizma, bude i potpredsjednik Vlade.”
Rezultati protekle ljetnje sezone još uvijek se sumiraju. Sa jedne strane ugostitelji i izdavaoci privatnog smještaja očekivali su više prihoda, ali i dužu sezonu, koja je zbog loših vremenskih uslova kasnije počela i ranije završila. Ipak, tokom sezone mogle su se često čuti ocjene turističkih poslenika da je sezona da je u odnosu na prošlogodišnju čak i bolja. Prof. Ratković naglašava da napretka ima, ali da predstoji još dosta posla.
“Ne možemo biti zadovoljni ako nam je stepen korišćenja hotela 90 dana i ako u hotelima ne dominiraju gosti iz evropskih turističkih destinacija u kojima sezona traje duže.”
U narednom periodu trebalo bi više raditi na “probijanju” Crne Gore i “otvaranju prozora” ka evropskim turističkim tržištima, ali i unapređenju destinacijskog menadžmenta – poručuje dr Ratković

Picerija i restoran

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code