Početna Društvo Program Evropa za građane povezuje Herceg Novi i Čepin: „Zajedno u prošlosti-zajedno...

Program Evropa za građane povezuje Herceg Novi i Čepin: „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“

3

U okviru projekta međunarodne saradnje u programu Evropa za građane, pod pokroviteljstvom EU, delegacija Opštine Čepin iz Hrvatske boraviće od danas u posjeti Herceg Novom. Projekat „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, koji implementira Kancelarija za međunarodnu saradnju usmjeren je na povezivanje dva grada, sapšteno je iz lokalne uprave.

Svečanost potpisivanja Sporazuma o saradnji Herceg Novog i Čepina, biće uprilićena 20. septembra (četvrtak), u 11 sati u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi.

Ideja na kojoj se zasniva projekt leži u obnovi prijateljstva opština Herceg Novi i Čepin, koje su se pobratimile još davne 1965. godine, kada je Čepin još bio u sastavu grada Osijeka. Cilj je ostvarivanje saradnje i razmjena iskustava između dvije opštine, kao i podizanje svijesti svih građana EU o pripadnosti zajednici jednakih vrijednosti.

Delegaciju na čijem je čelu načelnik Opštine Čepin, Dražen Tonkovac, čini 90 predstavnika organa lokalne uprave, ustanova kulture i obrazovanja, komunalnih preduzeća, nevladinih udruženja, privrednici i poljoprivrednici koji posluju u ovoj hravatskoj oblasti, kao i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Kapistran Adamović“. Takođe, u delegaciji su predstavnici Općine Vladislavci, koje predvodi načelnik Marjan Tomas.

Potpisivanju Sporazuma o saradnji prethodiće prijem i skup privrednika iz Herceg Novog i Čepina, u kongresnoj sali Instituta „Dr Simo Milošević“, u utorak, 18. septembra od 9:30 sati. Goste će pozdraviti predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, a potom će se obratiti načelnik Opštine Čepin Dražen Tonkovac.

Uslijediće prezentacija Opštine Čepin, teritorijalno najveće hrvatske opštine, koja je jedan od najvećih prozvođača ulja, kukuruza i pšenice. Potencijale Herceg Novog, prije svega poljoprivredne i turističke, prezentovaće menadžer Opštine Herceg Novi Dragan Šimrak, kao i predstavnici Turističke organizacije Herceg Novi i Instituta „Dr Simo Milošević“.

Tokom četvorodnevne posjete koju je pripremila Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, predstavnici opštine Čepin imaće priliku da se upoznaju sa resursima i potencijalima Herceg Novog, aktuelnim i planiranim projektima, te da u razgovoru sa kolegama iz hercegnovske lokalne uprave definišu mogućnosti za saradnju. Planiran je obilazak grada, posjeta gradilištu Portonovi kompleksa i prijem u Kabinetu predsjednika.

Saradnja kulturno-umjetničkih društava iz dva grada – „Ivan Kapistran Adamović“ iz Čepina, ,,Sloga’’ i „As“ iz Herceg Novog biće započeta nastupom na terasi Nacionalnog restorana Instituta u srijedu, 19. septembra u 17:30 sati.

Projekat Općine Čepin „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“ u potpunosti je finansiran iz programa Evropa za građane. On je jedan od pet projekata koji su odobreni po javnom pozivu početkom ove godine, za koji je uslov bilo povezivanje najmanje dva partnerska grada, od koji jedan mora biti u državi članici EU.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code