Početna Naslovna Program rada i Finansijski plan Turističke organizacije Herceg Novi nije dobio „zeleno...

Program rada i Finansijski plan Turističke organizacije Herceg Novi nije dobio „zeleno svjetlo“ Skupštine

33

U veoma burnom nastavku decembarskog zasjedanja Skupštine dominirala je rasprava o Finansijskom planu i programu za ovu godinu TO Herceg Novi. Ta dva dokumenta nijesu dobila podršku odbornika.

Prethodno su odbornici odlučili da treba da zaštite interese Opštine kada je riječ o gradnji stanova solidarnosti u Meljinama. Jer, prvobitno je Opština ustupila plac i oslobodila Sindikat plaćanja komunalija da bi za uzvrat dobila 20 odsto izgrađenog prostora za stanove svojih službenika. Jednoglasno je usvojen zaključak da se obavežu predsjednik Opštine i Direkcija za imovinu i zastupanje da sagledaju sprovođenje Odluke Skupštine opštine Herceg Novi br. 018/16 i u kontaktu sa investitorima pripreme  predlog konačnog uređenja međusobnih prava i obaveza i o tome izvijeste i Skupštinu.

U raspravi povodom ključnih dokumenta za djelovanje TO Herceg Novi v.d. direktorica TO Herceg Novi, Ana Stanišić, predstavila je prvo program rada za 2017, u kojoj očekuje porast prihoda. Akcenat je na marketingu, a tu su projekat Volim svoj grad, postavljanje turističke signalizacije, kreiranje sopstvenih suvenira, kazala je Stanišić.

–      Finansijski plan bilježi porast, u marketingu ima razlike u odnosu na lani, 20 odsto od naplaćene boravišne takse biće usmjerene na poboljšanje ambijenta. Ne mogu ni da zamislim šta bi se desilo ako se dokumenti ne usvoje jer smo na pragu sezone. Ne bismo mogli stvoriti nove ugovorne obaveze za manifestacije, Filmski festival, Džez festival, Gitar Art… Jer, lani su čak 52 manifestacije održane, podsjetila je ona.

Nezavisni odbornik Mirko Mustur, koji je u prošlom sazivu Skupštine bio predsjednik IO TO HN, rekao je da neće glasati za predložene dokumente TO. Smatra da treba mijenjati Statut TO:

–      Nedostaje programu izuzetno bitna stvar. Privreda nema niti jednog predstavnika u Skupštini TO. U Finansijskom planu postoje stavovi na koje ne možemo zatvoriti oči. Subvencije za manifestacije i za MZ ukupno iznose 400 hiljada, što je čak četvrtina budžeta. To je nepojmljiva priča. Manifestacije se moraju razdvojiti, da se zna koji su to programi, koje Mjesne zajednice, ko su organizatori – zamjerio je Mustur.

Finansijski plan je samo nabrajanje namjera i želja, što nije dovoljno. Potrebna je veća analitika za svaki dio programa i plana, kaže nezavisni odbornik Milovan Baždar, jer lokalna TO ima ogroman budžet, od milion i po eura.

Špiro Vuković iz Građanskog saveza odbacuje Program rada, jer se TO loše predstvlja građanina:

–      Odrednica u Programu „prvi naš zadatak je edukacija zaposlenih, a poseban akcenat je na znanje jezika i odnose sa javnošću…“ znači da imamo potpuno neobučenu kadrovsku strukturu. To je slika o nama. Zapošljavamo ljude bez struke i znanja a onda o državnom trošku osposobljavamlo ljude. Moramo prestati sa tom praksom – kazao je Vuković. Za raspravu o Finansijskom planu treba obavezno podnijeti završni račun, smatra on.

Mirko Mustur kaže da bi prvo trebalo da bude izmjena Statuta koji će omogućiti lakše formiranje Skupštine i pravednije zastupanje onih koji se bave turizmom. TO je danas pod reflektorima svih i pojavljuju se stavke koje iznose četvrtinu budžeta, a ne znamo šta je iza njih. To je nepojmljivo.

Nevena Keković iz DPS-a diskutovala je, kako kaže „bez rukavica“. Nada se da neće sistematizacija i konkursi radnih mjesta trajati u TO ubuduće kao sada, samo jedan dan. Treba edukacija, ali po konkursu se jednom službeniku davao posao, stan i hrana, a onda ga još treba i edukovati, primjetila je Keković.

–      Nejasno je što su nadležnosti TO, da li su dobro shvaćene. Treba proširiti ciljnu grupu da bi se proširila sezona. Živimo između dvije glavne kruzing destinacije na Mediteranu. Svi samo prolaze kroz Heceg Novi. A ovdje imamo po turističkim biroima prodaju telefonskih kartica i telefona umjesto da prezentuju našu destinaciju. Problem je što se TO bavi turistima koji su već na destinacji. Neprijatno sam iznenađena sredstvima predviđenim za web sajt TO, a samo pri tom nailazim na takve greške da je to neprimjereno – istakla je Keković.

Suzana Tomanović iz DPS-a kaže da afere, Free kik master i EPK određuju s jedne strane rad TO, a sa druge opet postoje 52 manifestacije koje su održane za 100 hiljada lani. Ove godine se nudi cifra od 400 hiljada eura. Šta je sa razlikom od 300 hiljada, upitala je ona.

Tamara Vukašinović, iz DPS-a kaže da se ta partija smatra odgovornom i za rad TO, s obzirom da su bili partneri sa Izborom. Osvrnula se na afere u radu TO na koje do sada odbornicima nijesu stigli odgovori. Upitala je ko je sazvao Skupštinu TO koja je razmatrala program i plan rada i izabrao predsjedavajućeg, u odsustvu predsjednika. Ukazala je da je predsjednik IO TO, Goran Čolović više od godinu bio u konfliktu interesa. Kao vlasnik turističke agencije, predsjednik Udruženja agencija i predsjednik IO TO.

Ana Stanišić je pokušala da objani da je konkurs za zaposlenog kome se nudi stan i hrana greška Zavoda za zapošljavanje, kao i da je permanentna edukacija radnika u TO neophodna, uprkos tome što govore po tri strana jezika. Kazala je da su mnoge stvari krenule na bolje dolaskom Izborovih kadrova u TO, kao i da će sajt biti odličan sa besplatnim reklamiranjem hotelijera i ugostitelja.

Dušan Radović Krušo iz Izbora zbog, kako je kazao, izrazite negativne kampanje demantuje sve laži koje se plasiraju. Podsjetio je da je DPS imao 11 članlova u Skupštini TO i 3 člana u IO, pa „je li moguće da ste tamo postavili debile, ili da smo mi bili debili“, pitao je Radović:

– Istina je da u TO ništa nije rađeno mimo zakona i dobre volje. Goran Čolović je prodao avio karata za TO mimo tendera u vrijednosti 25 hiljada eura, to je tačno, ali lani je urađen tender za karte i one su bile skuplje  deset odsto – kazao je on. Objasnio je i da je Free kik master manifestacija čiji je vlasnki njegov prijatelj. Ideja je bila promocija fudbalskog turizma u Herceg Novom – kazao je on i objasnio da su organizatori odustali zbog navodnog kriminala i korupcije. Vartili su pare sa kamatom nazad. Optužio je DPS da želi da dođe do para iz TO da bi finansirao izbore.

– Nema kriminala u Izboru, osim ako ga vi ne napravite sa Katnićem – poručio je Radović.

Tamara Vukašinović, za opaske Radovića je kazala da nisu umjesne i podsjetila da su zbog netransparentnog rada upravo predstvnici DPS-a u Skupštini TO podnijeli inicijativu za smjenu IO.

Nikša Gojković iz Građanskog saveza objansio je da niko ništa nije imao protiv Free kik mastera, ali su reagovali tužbom nakon čega je izvjesni Petrović vratio novac i onda je tek napravljen aneks ugovora.

Gordana Rajević iz DPS-a pitala je Anu Stanišić kako je sazvana Skupština TO 14.12. prošle godine, pošto postoji sumnja da Tomo Katurić nije imao pravo da predsjedava. Zašto je bojkotovana inicijativa Dragana Jankovića da se održi Skupština, jer je cilj bio da se sve razjasni oko rada te organizacije.

Nataša Martić iz Izbora replicirajući odbornicima koji su kritikovali rad TO, govorila je da su od početka nastojali da urede odnose u MZ i NVO, kao i privredi, kako bi mogli računati na podršku TO. Objašnjavala je želje koje su imali kako bi otvorili Herceg Novi.. EPK je mobilisao mnoge, ali Martićka kaže da nismo dobili titulu jer je bio potreban veći lobi. No, nismo gubitnici, smatra Martićka. Cijena projekta u dvije faze je iznosila 480 hiljada eura od kojih je 220 hiljda sufinansirala Vlada Crne Gore.

– Odgovor onima koji pominju Gorana Čolovića iz Izbora da je u konfliktu interesa je taj što je i Vlado Zloković direktor Gradske Luke, predsjdnik MZ Bijela i član IO TO.

Žaklina Vukčević iz NOVE kaže da se ne zna ko pije ko plaća u radu TO i da je ovim dokumentima mjesto pred revizijom ili državnim tužiocem.

Ljiljana Bojanić, nezavisna odbornica predlaže da ubuduće treba praviti preglednije izvještaje i planlove rada.

Ana Stanišić u završnoj riječi je upozorila da će neusvajanjem plana i programa grada TO biti u blokadi, mada Zakonom, tvrdi ona, nije predviđeno da TO bude u blokadi. U prethodnim godinama je postojala vještačka blokada, smatra ona.

Na kraju Program rada i Finansijski plan TO nije prošao, jer je 26 odbornika bilo uzdržano, samo 4 za i jedan protiv.

33 Komentari

 1. Dragi moji Novljani,
  malo Vas je koji imate iskrenu želju da, makar sebi, priznate kako nije lako raditi posao direktora ovim mladim ljudima, kojima ni vrijeme ne dajete da se pokažu i dokažu radom i rezultatima.
  I da ste na njihovom mjestu , da ste se prihvatili tih funkcija i obaveza i odgovornosti, bilo bi Vam isto. I Vas bi kritikovali isti koji ostavljaju sa VAMA ove komentare. Pod kakvim uslovima rade ti mladi ljudi, bio to direktor DOO koja brine o luci grada ili TO, ili sportskog centra, agencija i drugih. Nije bitno kojoj političkoj partiji pripadaju. Budimo objektivni. Kada se prihvataju radnog mjesta, smatraju da su sposobni za to. Niko ne želi sebe da sramoti. Ali ne mogu sami. Ni da imaju 30 godina iskustva. Svakome treba podrška u radu .I Vama bi trebala. I njima treba. Danas počnu da rade kao odgovorno lice, a već sjutra počne, sa svih strana i sa svim načinima, borba da se oni zamjene. Vi ste svi opušteni pred kamerama i novinarima? Je li to bitno uopšte? Nije im to u opisu radnog mjesta. Vi se ne biste zbunili dok davate izjave, a svjesni cijelo vrijeme da oko Vas nema mnogo dobrih namjera? Kakvi su pritisci okruženja? Pretpostavljam da, dok nastoje savjesno da obavljaju posao, zaborave i na partiju i na kuću i da im je bitna savjest i obraz i da uspiju u svom radu. Ali ne date im. Ni Vi, ni oni koji bi trebali još više sa nivoa institucija. Ne poznam nikoga od pomenutih mladih ljudi. Vi koji se izgleda razumijete šta i kako treba raditi, a sudeći po Vašim komentarima biste znali bolje, pošteno bi bilo da se predstavite Vašim znanjem i idejama i DOSADAŠNJIM USPJESIMA u RADU.
  Ja jedino mogu da očekujem, od Vas nekih, komentare koji su u svakom smislu odraz Vas samih. Demantujte me. Ne branite partije , bilo koja da je u pitanju. Isto je, u bilo kojoj kombinaciji se radi. Ti mladi ljudi su dok rade svoj posao predstavnici ,prvo, sami sebe, kolektiva sa kojim rade, porodice, grada gdje žive. Trebalo bi , ako nam je isti cilj, bolje našem gradu , da su političke partije zadnje u ovom nabrajanju, i da od njih počne primjer i edukacija Vama nekima, da shvatite da je pogrešno i nepošteno kuditi nekoga u poslu, a koji Vi niste radili . Možete misliti, nagađati, predpostavljati, načuti, simpatisati ili ne, a to nije isto što i ZNATI. I zapitajte se prvo, prije nego išta napišete, kako bi bilo Vama samima ili nekome Vašem. Kako ste moćni dok ste ne predstavljate svojim imenom.
  Pružajte šansu, vrijeme, ako ste kompetentni izmjerite rezultate, ali ne zanemarujte inpute. I nemojte griješiti i po ko zna koji put biti negativni…
  A… znam ja da Vi niste takvi…samo Vam ovo…. proljeće ne da mira….
  Dobri smo mi …Novljani.
  P.S. Ne tražite greške u kucanju… ni to nije bitno.

 2. Ma realno..pravo iz studentske stolice u fotelju vd direktora!!! Puna znanja i iskustva! Molim nase celnike da ipak na ovu izuzetno vaznu funkciju zaposle osobu sa pravim iskustvom., neko ko zna kako grad da ozivi duze od 20 dana u sred sezone. Ipak je turizam jedino ono od cega mi u ovom gradu prezivljavamo i to jadevito.
  Kita cvjeca i suveniri, simpaticno…. VD Direktorko umete vi to valjda i bolje??!!!

  Sto se tice blokiranja rada TO pred sezonu, van pameti!!!

  8
  4
 3. @hohho To se zove marketing, prikazano je samo kako ce da izgleda sajt koji je jos u izgradnji!

  @Turisticki radnik Ona je makar to primjetila, da grad nema svoje suvenire i to da treba TO da ih pravi i zaradjuje na njih!

  @Mico Ana Stanisic je na funkciji vd direktorke TO tek neko kratko vrijeme, i ucinila je dosta i osjeti se promjena na bolje. To sto je imala tremu pred kamerama je normalno upocetku…

  Da li ce neko ikad sjednut u opstinsku fotelju i da ce radit za grad bez licnog interesa i da li ce se ikad naci zajednicki jezik… milism ipak da ne u skorije ali i dalje se nadam.

  Ako razmišljate pozitivno imaćete više energije kako bi vam se i dešavale pozitivne stvari! Pozdrav

  65
  14
 4. Saki
  Ni ti ,ni Natasa niste u pravu! Zlokovic nije nikad ikad bio clan Izvrsnog odbora TO.A Colovic je u konfliktu interesa od samog pocetka ,jer ima turisticku agenciju GORBIS!!!!!

  12
  8
 5. Tandara mandara cicvara popara, ode grad uđavola. Usput, fraza ,,zeleno svijetlo” je toliko izlizana, da mi se spava svaki put kad je čujem ili pročitam. Ali je za pohvalu što prve znake navoda pišete dolje, a ne gore po engleski.

  8
  5
 6. Vi ste nasli da govorite o Ani Stanisic niste joj ni do koljena ,a pola vas ne zna koje osnivac Herceg Novog,po kome je grad pod Orjenom dobio ime.Dje je Njegos isao u skolu,zasto se zove trg cirilice,i jos mnogo toga o gradu u kojem zivite.

  57
  18
 7. Smiješno i nažalost žalosno blokirati rad TO pred turističku sezonu iz političkih razloga!
  Opet nama turističkim radnicima podmećete koplje u točkove. Pustite ih da rade…imate predstavnike u upravnom odboru pa ih kontrolišite a ne ovako.
  I ove što se žale na Stanišićku i njenu vokaciju samo bih rekao da vrijedi više njena diploma pravnika sa državnog fakulteta od svih ovih doktoranata iz Bara!

  16
  13
 8. Ana Stanišić je i danas pokazala da je apsolutno neuka, zbunjena i puna neznanja i nevjerovatno je da neko takav, makar i u VD stanju obavlja najvažniju funkciju za život svih nas koji živimo od turizma. PA KAKVE ONA VEZE IMA SA TURIZMOM? Šta je opredijelilo za obavljanje te dužnosti? Kakvi rezultati stoje iza nje? Ne poznajem gospođu ali sam na izložbi o mimozi lično vidio da ona čak ima i strah od javnog nastupa, savija glavu, muca… Ej, ljudi, direktorka TO!? Ono što je bio prof Lazo Seferović u srećna vremena.. Gospođo, povucite se i dajte nekom TURIZMOLOGU da oživi ovaj grad!

  22
  44
 9. Stanisicka u uvodnoj rijeci kaze da bi bilo nezamislivo da se ne usviji plan i program rada a u zavrsnoj kaze da turisticka ipak nece biti u blokadi i da je to u predhodnim godinama bila vjestacka blokada. Kontradiktorna si dobra moja. U 21 vijeku mi pricamo o suvenirima i sajtu. E kuku

  18
  13
 10. DOGODINE NEMA RIBE U IGALU I NOVOME,MUSTUR CE DA PRZI U DJENOVICE,AKO SE BLOKIRA RACUN TO OD KOJIH PARA CE SE NABAVLJATI KARTONI ZA PRIJAVE OPET CE PRIVATNICI DA KRADU BORAVISNU TAKSU .ODMAH PODNOSIM ZAHTJEV DA OTVORIM AGENCIJU BICE PARA LJETOS BAREM JEDNO 50 HILJADA.MOLIM KNJIZARE DA PRIVATNIKE OGRANICE NA HILJADU KARTONA DNEVNO KAKO BI SVI OMASTILI BRK.OVO NEMA NIDKE NA SVJET.

  12
  19
 11. Samo znam,da su ove manifestacuje po Mz,bile super i dosta su mogle novca da izvuku za uredjivanje i poboljsanje mjesta u cilju privlacenja turista.Jedna dobra ideja kadrova Izbora,treba je nastaviti bez obzira ko bio na vlasti posle Maja

  4
  6
 12. 400 000 za manifestacije??? Za koje, za priganice po rivijeri? Za Filmski centa nije dato prosle godine, za mimozu, ove god. takodje ni centa. Sta su platili 400000. Nadjin kvazi jazz festival i Gitar art? Odlican posao

  15
  4
 13. Neki iole strucan nije mogao ili nije htio da se prihvati neke funkcije tako i Milos ali moze da bude profesor ili da svoje znanje unovci kod stranih investitora.

  9
  4
 14. Bravo Kruso,nego sta nego su d***** i partijski p******.Sta zna Vlado Zlokovic o turizmu i Milica Milovic medicinska sestra.Daje bilo ne zakonito oni bi to,odavno pricali,a sad skuplaju jeftine politicke poene.

  11
  13
 15. Kaze Dusko, “istina je da nisu radili po zakonu, ali to je bilo za dobro grada “. Taki mu je svaki posao zadnje dvije godine. Sve što nije bilo po zakonu, a u njegovoj je režiji, to je za dobro grada, (a možda ipak njega i njegovih pajtasa..).

  16
  6
 16. Đeste bili do sad,sve ste ovo znali dvije godine i šta radi DRK a niste prstom mrdnuli da to sprječite.Naglo vam se probudila savjest?!Sa gos.Govedaricom,svi zajedno i TO na rekreaciju u Savinu!!!

  16
  6
 17. Samo nemojte dr Bigovica postavljat na neko vazno mjesto i nemojte ga nista pitat u vezi turizma, pustite ove ljude da rade ,oni jedini nesto cine u ovom gradu!

  14
  5
 18. btw, ako je rad turisticke org blokiran, da li to znaci da ona ne moze da naplacuje taksu?

  ova situacija je apsurdna. izbor nekmora da odgovara, ali grad ne smije da trpi.

  14
  4
 19. Bože sačuvaj, ovo nisu zdravi ljudi, ne navijam ni za koga, ja navijam za grad. Blokirati rad TO,je nenormalno,lično mi se Izbor kao opcija uopšte ne dopada,ali dajte one koji su otimali i pravili štetu,iz Izbora neka odgovaraju,ali ne blokirati rad TO,pred početak sezone.Grad i turizam ostaju i kada vi odete odavd!!!

  26
  8
 20. “Istina je da u TO ništa nije rađeno mimo zakona i dobre volje. Goran Čolović je prodao avio karata za TO mimo tendera u vrijednosti 25 hiljada eura, to je tačno, ali lani je urađen tender za karte i one su bile skuplje deset odsto – kazao je on”
  Interesuje me ko je dao tu ponudu na tenderu i sta znaci da prodao bez tendera i to je to radjeno po zakonu i dobroj volji njegovog novcanika , TO koja treba biti na usluzi nama turistickim radnicima se jednu sezonu borila protiv nas samo zbog sujete tog gospodina .

  15
  4
 21. novi sajt turisticke organiyacije je templejt koji kosta oko 50 dolara. evo vam dokaza. pogledajte ovu sliku:
  https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/16819398_383012952060654_730924661173554458_o.jpg?oh=ceb722b006dc642683503872d798bff9&oe=59606F2E

  iznad naslova ”Palmon bay hotel and spa” Pise ”Food/Camberwell” tj kategorija i podkategorija generickog sadrzaja koji je dio templejta.

  naci cete templejt na themeForrest prodajnom sajtu.

  9
  83

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code