Početna Eco PROIZVODNJA ORGANSKE HRANE U CRNOJ GORI

PROIZVODNJA ORGANSKE HRANE U CRNOJ GORI

0

OrganicFoodTomatoeBasket– Na tržištu Crne Gore još uvijek nema dovoljno organske hrane, zato što proizvođači tek treba da dostignu određene količine koje će moći da zadovolje kupce. To je proces koji traje – kaže za Radio Jadran predsjednica novoformiranog nacionalnog Udruženja organske poljoprivrede Crne Gore, Vesna Orlandić.

Ovo Nacionalno udruženje treba da edukuje samog potrošača kako bi proizvođač bio zainteresovan da proizvede organsku hranu i uđe u veću proizvodnju, smatra naša sagovornica sa kojom smo razgovarali u rubrici „More i obala“, nastojeći da saznamo koje su teškoće u ovoj oblasti.

U  Crnoj Gori ima 8 sertifikovanih proizvođača zdrave hrane i 72 proizvođača u prelaznom periodu, što znači da oni u naredne tri godine treba da dokažu da su na putu organske proizvodnje i njihovi proizvodi će, kad ispune sve uslove biti sertifikovani.

– Najveći problem plasiranja organskih proizvoda na tržište jeste cijena – ističe Orlandićeva. Cijena organskog proizvoda trebalo bi da bude za 10 – 15 % veća. U svijetu je 30% veća nego cijena nekog  proizvoda gdje nemate nikakvu garanciju šta ste s njim pojeli. Organski proizvod je po svojoj biološkoj vrijednosti zdraviji, pa samim tim i njegova cijena treba da bude veća. U Crnoj Gori se strašno teško postiže takav paritet u cijenama, zbog nepoznavanja organske proizvodnje, zbog finansijske situacije. Naš potrošač treba da zna  kad uđe u prodavnicu da kaže: „Meni treba organska hrana, organski proizvod koji je zaštićen, sertifikovan, da automatski zna šta traži i da onda ima ponudu tog proizvoda“- objašnjava naša sagovornica.

Orlandićka ističe i da je potrebna veća podrška Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i da se što više radi na samoj edukaciji. Trenutno više gosti koji dođu sa strane traže organske proizvode nego potrošači iz Crne Gore.

Udruženje organske poljoprivrede Crne Gore planira da stalno podstiče prozvođače kako bi organskih proizvoda bilo što više na domaćem tržištu, sa adekvatnom oznakom i cijenom.

– Pokušaćemo i da čvršće povežemo našu organsku proizvodnju sa turizmom, kako bi gosti koji dođu na crnogorsko primorje mogli lakše da nađu organski zdravi proizvod – zaključuje Orlandićka.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code