Početna Eco Projekat “Delicromar” dao smjernice za standardizaciju luka nautičkog turizma

Projekat “Delicromar” dao smjernice za standardizaciju luka nautičkog turizma

0

Predstavnici Službe za upravljanje lukama od lokalnog značaja i pomorstvo u JP Morsko dobro kao partneri na projektu „DELICROMAR“ učestvovali su u Zagrebu na završnoj konferenciji „Novi pravni režim za marine”.

Kako je saopšteno iz JP za upravljanje morskim dobrom, konferenciju su organizovali Jadranski zavod i Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Projekat „DELICROMAR”, koji  se realizuje od 1 .marta 2016. do 28. februara 2019. godine, pružio je rješenja za dileme i dao smjernice za izradu standardizovanih opštih uslova ugovora za luke nautičkog turizma.

Razmijenjena su iskustava između naučnika i svih zainteresovanih privrednih subjekata (marina, osiguravajućih društava, čarterskih agencija i stručnjaka iz prakse srodnih profila), te stručnjaka koji djeluju u nadležnim Ministarstavima do nadležnih organa upravljanja radi postizanja veće pravne sigurnosti na tom području poslovanja.

Istraživanje je obuhvatilo i uporedno-pravnu analizu svih izvora prava u Hrvatskoj i drugim pomorskim zemljama i uobičajenih uslova poslovanja marina u Evropi. Predložena su rješenja za unaprijeđenje pravnog okvira za marine, uključujući modele ugovora i opštih uslova osiguranja. Sve je to učinjeno radi konsolidacije relevantnih propisa i razjašnjenja neusaglašenih pravnih pitanja i na taj način ujednačavanja sudske i poslovne prakse.

Uz predstavljanje rezultata projekta izneseni su predlozi modela standardizovanih uslova ugovora o vezu i ugovora o osiguranju odgovornosti marina, te prijedlozi za izmjenu Pomorskog zakonika i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Rezultati istraživanja biće publikovani i poslužiće kao osnov svim zemljama učesnicama u projektu pri donošenju zakonske regulative u domenu upravljanja lukama nautičkog turizma.

Završnu konferenciju je otvorio predsjednik Znanstvenog vijeća i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Jakša Barbić, a nakon njega govorili su akademik Zvonko Kusić predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kap. Siniša Orlić pomoćnik ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, g. Ivo Bašić glavni tajnik Minstarstva turizma i Sean Lisjak predsjednik Udruženja hrvatskih marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Učesnici su bili predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Italije, Malte, Španije i Holandije i predstavnici Velike Britanije na čijem je području rađen dio istraživanja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code