Početna Društvo Projekat Fortress ReInvented: Počelo snimanje dokumentarnog filma o istoriji Herceg Novog

Projekat Fortress ReInvented: Počelo snimanje dokumentarnog filma o istoriji Herceg Novog

2

Zahvaljujući prekograničnom projektu ”Fortress ReInvented”, u Herceg Novom je danas počelo snimanje dokumentarnog igranog filma kojim će biti ekranizovana istorija osnivanja Herceg Novog. Prvi kadrovi, kojima će počinjati i završavati film, snimljeni su pod Sahat kulom i na Belavisti, a snimanje se nastavlja sjutra na više lokacija u Starom gradu, saopšteno je iz lokalne uprave.

Zanimljivo je da je za 7. maj planirano snimanje srednjovjekovne pijace na Trgu Mića Pavlovića, a za potrebe tog snimanja biće postavljena scenografija koja predstavlja rekonstrukciju izgleda pijace u srednjem vijeku.

Režiser i autor je Dragi Vujačić, a film se radi u produkciji firme „Digital dab“, koja je sa firmom „Čikom“ bila najbolji ponuđač na tenderu za nabavku opreme i izradu digitalnih sadržaja koji je raspisala Opština Herceg Novi, a biće finansirani iz EU fondova.

Dokumentarni istorijski film prikazivaće život u Herceg Novom od osnivanja grada – ljude, navike, hranu, način odijevanja, karakteristike izgleda i govora, a sve utemeljeno na istorijskim činjenicama vezanim za događaje koje film opisuje. Osim toga, posebna pažnja biće posvećena upoznavanju gledalaca sa tvrđavom Kanli Kula i njenom ulogom, sa istorijskom ličnosti Herceg Stjepanom i značajem Trga Soli.

Film će imati naraciju na četiri jezika: crnogorskom, engleskom, ruskom i njemačkom, a gledanje će biti omogućeno kroz posebne binokularne naočare i ostalu tehniku, čija nabavka je takođe planirana projektom.

Pored snimanja dokumentarnog filma koji će posjetioci Kanli Kule moći da gledaju kroz tzv „pametne naočare“, projektom će Herceg Novi dobiti i „Fortress reality window“, tačnije ekran preko kojeg će moći u realnom vremenu da se prate dešavanja na drugim uvrđenjima u gradovima-partnerima: tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, Klis u istoimenom gradu i tvrđavi Vranduk u Zenici.

Projektom uvođenja digitalnih sadržaja na Kanli Kulu, koji realizuje opštinska Kancelarija za međunarodnu saradnju, Herceg Novi uz podršku partnera unaprijeđuje postojeću turističku ponudu i podstiče nove verzije kulturnog turizma, poštujući neprocjenjivu vrijednost kulturno-istorijskog nasljeđa.

Projekat „Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima – Fortress ReInvented“ realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekt-lider je Muzej Grada Šibenika, a partneri su, pored Opštine Herceg Novi, Muzej Grada Zjenice i Opština Klis. Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 1.3 miliona eura, od čega je za opštinu Herceg Novi opredijeljeno 202.609,25 eura.

2 Komentari

  1. Film će imati naraciju na četiri jezika crnogorskom, engleskom, ruskom i njemačkom, znači da će za hrvatski i srpski jezik biti angažovani prevodioci, što je uostalom predviđeno i Zakonom o manjinama.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code