Početna Eco Projekat “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu”

Projekat “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu”

2

Postavljanjem bova na lokalitetima Dražin vrt i Sopot završene su sve aktivnosti zaštite staništa kolonija Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) predviđene projektom “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu”. Projekat su realizovali Institut za biologiju mora i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Foto: JP Morsko dobro

-U okviru ovog projekta, krajem avgusta, realizovano je čišćenje dvije podvodne bašte koralnih zajednica Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) na ovim lokacijama, koje su sproveli stručni saradnici Instituta za biologiju mora, jer je bilo potrebno da se otpad pažljivo sakupi, a da pri tom ne dođe do ugržavanja i oštećenja korala. Nakon toga, na lokacijama su postavljene informativne table sa informacijama o podvodnim baštama ovog korala, kao i o zabrani ribanja i sidrenja plovnih objekata na ograđenim lokacijama- podsjećaju iz Morskog dobra.

Na osnovu saglasnosti Uprave za pomorsku sigurnost i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ova dva lokaliteta ograđena su bovama na moru, koje imaju za cilj da fizički onemoguće prolaz i sidrenje plovila, a sve u cilju zaštite staništa Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia).

Izrađena je i informativna brošura kojom je dočarana priča o životu Zlatnog korala u Bokokotorskom zalivu. Brošura će biti distribuirana ribarima, školama i svim zainteresovanim građanima.

Iz Morskog dobra podsjećaju da je nakon aktivnosti u okviru projekta GEF Adriatic, koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mediteranski akcioni plan Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, iz Instituta za biologiju mora, te kasnije Opštine Kotor pokrenuta inicijativa za zaštitu staništa kolonija Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), na lokalitetima Dražin vrt i Sopot u Bokokotorskom zalivu. U iščekivanju okončanja procedure proglašenja preventivne zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, aktivnosti koje je sprovelo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora, predstavljaju najvažnije mjere zaštite korala na terenu i promociju ove zaštićene vrste.

O Zlatnom koralu (lat. Savalia savglia)

S. savaglia, zlatni koral ili lažni crni koral je rijetka vrsta koja naseljava Sredozemno more iistočni Atlantski okean. Najveći broj kolonija je zabilježen na Kanarskim ostrvima dok se najveći broj kolonija za Sredozemno more nalazi u Bokokotorskom zalivu.

Ovaj žbunasti koral je zapravo parazit na raznim gorgonijama koje prerasta i obavija svojim proteinskim skeletom skoro crne boje. Polipi su brojni, bjeličaste do najčešće zlatnožute boje, pa otuda i naziv zlatni koral. Oko usnog otvora se nalazi do 30 pipaka koji su raspoređeni u dva niza. Raste veoma sporo, svega nekoliko milimetara godišnje a analize radioaktivnim ugljenikom ukazuju na starost nekih kolonija od oko 2700 godina što ih čini među najstarijim živim organizmima na planeti.

U blizini vrulja kod Sopota i kod Dražin vrta se nalaze najveće grupacije kolonija zlatnog korala u Sredozemnom moru. Na ovim lokacijama je zabranjeno sidrenje i ribarenje kako bi se izbjeglo lomljenje i uništavanje korala. Vrulje su podvodni izvori slatke vode koji stvaraju specifične uslove, prije svega smanjen salinitet i temperaturu, kao i smanjenu prozirnost morske vode i izmijenjen intenzitet sedimentacije. Ovako izmijenjeni uslovi spoljašnje sredine pogoduju razvoju zlatnog korala i u neposrednoj blizini vrulja kod Sopota i Dražin vrta su na neobično malim dubinama od 10 do 25m dok se na drugim lokacijama zlatni koral nalazi uglavnom od 30 do 100m, pa čak i do 700m dubine.

2 Komentari

 1. Bravo za ocuvnje kolonijaZlatnih korala.
  A sta je sa mrijestilistima i kolonijama Palastura u Baosicu.
  Ribar iz Baosica je sve snimio svojom kamerom i ptebacio na DVD. Poslao u zavod za biologoju mora.
  Sve je to urado baosicki i crnogorski reprezentativac i pr vak u ribolovu Zdravko, iz ljubavi prema moru .
  Olivera Doklasic je preko medija se obracala. Ali nista.
  Jos uvjek gledaamo djecu kako izronjavaju ,ogromne lijepe
  skoljke.I razbacuju po plazi.
  A stariji nose u svoj grad za uspomenu.
  Palastura je bela obiljezje idetalj turistickog plakata Herceg novog u Jugoslaiji
  Nadajmo se da ce neko obratiti paznju i zastiti kolonije o ve lijepe vrste skoljki u Baosicu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code