Početna Eco Projekat “PORTODIMARE: Finalna konferencija o održivom upravljanju obalom i morem

Projekat “PORTODIMARE: Finalna konferencija o održivom upravljanju obalom i morem

0

Finalna konferencija Interreg ADRION projekta “Geoportal alatki i podataka za održivo upravljanje životnom sredinom obale i mora – “PORTODIMARE”, je zbog pandemije koronavirusom COVID-19 održana 09. i 10. decembra ove godine, putem EUSAIR Stakeholder platforme.

Foto: Morsko dobro

Prethodna dva dana predstavljeni su rezultati projeknih aktivnosti, a posebna pažnja usmjerena je na Geoportal kao trajno otvorenu platformu koja omogućava pristup svim informacijama, podacima i alatkama koje su neophodne i relevantne za održivi razvoj i strateško planiranje obalnog i morskog područja u Jadransko-jonskom regionum saopšteno je iz JP Morsko dobro.

Pored prostornih podataka, Geoportal uključuje 6 modula koji služe kao alatke za upravljanje obalom i prostorno planiranje područja mora i procjenu rizika, pružajući naučno utemeljenu podršku procesu donošenja odluka. Takođe, PORTODIMARE Geoportal podržava implementaciju Protokola o integrisanom upravljanju obalnim područjem na Mediteranu, Planiranje pomorskog prostora i Akcioni plan Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR).

Drugi dan konferencije, projektni partneri iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Crne Gore su održali paralelne događaje (sesije) u okviru kojih su rezultate projekta predstavili zainteresovanim institucijama na lokalnim jezicima. U okviru ove Sesije u Crnoj Gori, predstavnici raznih institucija predstavili su i rezultate drugih projekata koji su vezani za Prostorno planiranje mora (PPM), a čiji rezultati će u narednom periodu biti integrisani u Portodimare Geoportal. Ovi projekti su: “Prostorno planiranje područja mora (MSP) u Crnoj Gori”, “GEF Adriatic”, “Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore” čije sprovođenje koordinira Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa UNEP MAP Centrom za prioritetne aktivnosti iz Splita i Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, kao i projekat “Harmonizacija pristupa u praćenju i procjeni rizika od kontaminenata – HARMONIA” čiju realizaciju u Crnoj Gori je sprovodio Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora.

Foto: Morsko dobro

U projektu “PORTODIMARE” učestvovalo je 11 partnerskih institucija iz 6 zemalja (Italija, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), a vodeći partner projekta bila je Regija Emilia Romagna iz Italije. Aktivnosti u okviru ovog projekta finansirane su u okviru EU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje. Realizacija projektnih aktivnosti započela je u martu 2018. god. i traje do januara 2021. godine.

Projekat “Portodimare” je treći u nizu međunarodnih projekata koje sprovode isti partneri iz zemalja Jadransko-jonskog regiona. Ovo partnerstvo uspostavljeno prije više od 10 godine, planira da nastavi saradnju i u narednom periodu sa nekim novim projektima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code