PROJEKAT „PUNTA MIMOZA“ NA ULAZU U BOKU PONOVO AKTUELAN

PROJEKAT „PUNTA MIMOZA“ NA ULAZU U BOKU PONOVO AKTUELAN

236
0
Podijeli

Već dvije decenije u Herceg Novom se kao velike šanse za turističku gradnju pominje lokalitet na Kobili.

Prvobitno je to bio idejni projekat kanadaskog biznismena Dobra Miljevića, pa zajedničke korporacije „Rt Mimoza”. Sada je vlasnik „Atlas grupa” koja budući kompleks naziva „Punta mimoza”. Najodgovorniji u opštini Herceg Novi sve češće nagovještavaju oživljavanje projekta, koji miruje 10 godina.
Građevinska dozvola za izgradnju hotelsko-turističkog kompleksa za I fazu na lokaciji Rt Kobila – Sutorina, izdata je još 6.oktobra 2004. Poduhvat je podrazumijevao izgradnju hotelsko-apartmanskog naselja kapaciteta pet hiljada ležajeva, produžavanje šetališta od Igala do granice sa Hrvatskom kao i izgradnju marine sa 150 vezova na Rtu Kobila.
Sredinom 2005. godine projekat je vraćen u skupštinsku proceduru na ponovno razmatranje, kada ga je Skupština i osporila.
Preuzeće AD Rt Mimoza, čiji su osnivači moskovska firma Civas sa 42,5 odsto akcijskog kapitala, Kobila korporejšn iz Montreala sa 42,5 odsto, opština Herceg Novi sa deset i Morsko dobro sa pet odsto akcijskog kapitala, trebalo je da budu glavni finansijeri ovog projekta, čija je ukupna predračunska vrijednost procijenjena na oko 170 miliona eura. Međutim, Atlas grupa je 2006 godine od firma Cyvas General Trade Ltd kupila 85 odsto akcijskog kapitala firme Kobila Corporation – Rt Mimoza AD Herceg Novi sa namjerom da gradi turistički kompelks, tada najveći na ovm prostorima. U međuvremenu projekat je pregazilo vrijeme i investiciona klima se znatno promjenila. Zato su u Atlas grupi, kako saznajemo, počeli sa izradom nove planske dokumentacije i traže strateškog partnera za kompleks koji će koštati nekoliko puta više od prvobitnog.
Na prostoru od 29 hektara trebalo bi fazno graditi novi rizort i izmjeniti urbanistički projekat Rt Mimoza, po skraćenom zakonskom postupku. Na Kobili se sada predviđa neophodna infrastruktura, kanalizacioni kolektor, kao i produženje šetališta za Njivice, kao preduslov za hotele i apartmane do 2.800 ležajeva. Planirani su i poslovni prostori, zelene i rekreativne površine, kao i marina sa 150 vezova. Zanimljivo je da će investitor obuhvatiti rekonstrukcijom i dvije fortifikacije iz perioda austrougarske vladavine.
Pokrenuta je i procedura za izmještanje graničnog prelaza sa Hrvatskom. Do sada je bilo dosta intersovanja mogućih partnera za finansiranje projekta od Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali, sve češće se pominje azerbejdžanska komapniej „Azmont investments”, koja gradi Portonovi i hotel „One&only” u Kumboru.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code