Početna Eco Projekat “Usvojimo plažu – Adopt a beach”: Sakupljanje i analiza otpada na...

Projekat “Usvojimo plažu – Adopt a beach”: Sakupljanje i analiza otpada na Jazu i Blatnoj plaži u Igalu

0

Tokom oktobra mjeseca realizovane su prve aktivnosti pilot projekta “Usvojimo plažu – Adopt a beach” u okviru projekta UNEP MARINE LITTER za koji je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore potpisalo ugovor sa Programom za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija (United Nations Environment Programme), saopšteno je iz Morskog dobra.

Aktivnosti su realizovane se u skladu sa MEDPOL Protokolom (MEDPOL Marine Litter Beach Form), a za njihovo sprovođenje angažovan je Institut za biiologiju mora iz Kotora.

Picerija i restoran

Institut je ove aktivnosti sproveo na dva unaprijed definisana transekta na plaži Jaz u Budvi, kao i na Blatnoj plaži u Herceg Novom. Sakupljeni otpad je kategorisan na terenu u glavne kategorije: plastika, guma, tekstil, staklo, keramika, obrađeno drvo, metal, papir, sanitarni otpad, medicinski otpad, fekalije životinja, parafin/vosak kao i prirodno drvo i neidentifikovani otpad.

Detaljna analiza i pod-kategorizacija sakupljenog otpada sprovedene su u labaratoriji Instituta za biologiju mora, a rezultati istraživanja ukazuju na veliku količinu čvrstog otpada koji na plaže nanosi more.

Na transektu na plaži Jaz je sakupljeno ukupno 3494 komada otpada ukupne težine 5.005 kg, dok je na transektu na Blatnoj plaži sakupljeno ukupno 1186 komada otpada ukupne težine 13.858 kg.

Kako je navedeno u saopštenju, najveći procentualni udio u otpadu na oba transekta zauzimaju plastika i papir. Papir na transektu na Jazu zauzima čak 93% ukupnog otpada, dok na Blatnoj plaži zauzima udio od 66%. Potom slijedi plastika, na plaži Jaz 3.7%, na Blatnoj plaži 24.3%, dok opušci i filteri od cigareta predstavljaju dominantnu podkatergoriju otpada na oba transekta.

Aktivnosti pilot projekta “Usvojimo plažu – Adopt a beach”, koje će biti realizovane još dva puta tokom trajanja projekta, omogućiće sakupljanje podataka o vrstama i količinama otpada iz mora, koji će se kasnije koristiti za izradu Plana upravljanja otpadom na plažama i otpadom koji nanose more i rijeke.

Ovakvi projekti realizuju se i u drugim zemljama Mediterana, a sve zarad sakupljanja podataka o otpadu iz mora i njegovom efikasnijem upravljanju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code