Početna Društvo Projekti za ljepše novske skale: Novi izgled Stepeništa Jova Dabovića

Projekti za ljepše novske skale: Novi izgled Stepeništa Jova Dabovića

35

Stepenište Jova Dabovića dobilo je novi izgled, čime je završen prvi u nizu projekta uređenja novskih skala. Slijedi nastavak aktivnosti čiji je cilj da stepeništa, po kojima je Herceg Novi poznat, budu bezbjednija i ljepša, pa je već pri kraju izrada projekta sanacije Stepeništa Danice Tomašević, saopšteno je iz Press službe lokalne uprave.

– Na Stepeništu Jova Dabovića su postavljeni rukohvati, koji su bili zahtjev naših starijih sugrađana radi bezbjednosti. Koristili smo domaći, đurički kamen koji se po bolji i obliku uklopio sa kamenom u nastavku stepeništa, tako da smo ispoštovali stari vid popločavanja – kaže direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić.

Agencija završava projektovanje na Stepeništu Danice Tomašević, koje spaja dvije važne komunikacije, Njegoševu ulicu i Šetalište Pet Danica.  Radi se o dosta zahtjevnijem projektu, kaže Lučić, jer je stepenište tri puta veće dužine i širine u odnosu na prvi projekat. Plan je da u ovom dijelu bude sanirana postojeća kanalizacija, postavljeni rukohvati, a na podestima i klupe.

– Predaćemo taj projekat Opštini da imaju spreman za rad, a mi potom planiramo da projektujemo i uređenje Stepeništa Marka Vojnovića u Starom gradu – kaže Lučić.

Kako objašnjava, po završetku projekata, Opština u zavisnosti od finansijskih sredstava odlučuje kada će da krene u radove.

Ukupna vrijednost uređenja Stepeništa Jova Dabovića iznosila je 29.600 eura, što je podrazumijevalo „grube“ radove i betoniranje, popločavanje stepeništa i platoa na dnu đuričkim kamenom, postavljanje rukohvata i javne rasvjete.

35 Komentari

 1. Gledam prvi rukohvat na fotografiji uz ulaz u kuću. Pitam se da li se vratanca strujomjera sada mogu otvoriti? Rukohvat je izgleda preblizu montiran… Kako podići sklopku osigurača?
  Znači li to da vlasnik kuće više ne mora da plaća struju?
  Mislim da bi bilo i funkcionalnije i efikasnije da je rukohvat uz veliki potporni zid bio ugrađen u vidu šipke direktno na potporni zid. Šipka-rukohvat je samo trebala da se prilagodi i da prati stepenište. Ovako kako jeste me podsjeća na neslavnu ogradu uz more koja je prošlog ljeta digla grdnu prašinu i umalo nije koštala ljudskih života. Ovi rukohvati su prevashodno neestetski sklepani. Ne bih se ražalostio da ih opaki momci noću polože u horizontalu – ništa lakše od toga! Dva mangupa se uhvate za rukohvat i odupru nogama o zid … Na to izgleda niko nije ni mislio…
  Ne čudim se “meštru” koji je napravio ono šta su od njega tražili, nego Turističkoj organizaciji Herceg Novog pred čijim nosom sada stoji ovaj “arhitektonski biser”.
  Kuku nama jadnima šta će nam oni još prodati za jaja…

 2. Ocigledno lokalna vlast nase pare troši namjenski.Vidljivo je …blokirano je odlivanje novca i soljenje uhljeba,čestitam.Betoniraju svoje pozicije pa i neka….interes gradjana na prvo mjesto i skromnost u vladavini zaslužuje podršku…

  3
  2
 3. Obracam se “projektantu” ove skalinade: ako ste angazovan i za skalinadu “Kalalonga” u Starom gradu nemojte predvidjeti ovakav kamen jer se nikako nebi uklopio u okolinu. Po meni, trebalo bi predvidjeti isti kamen kao na Belavisti, ul. Marka Cara i Trgu Mica Pavlovica. Naravno radionicki pikovan da nebi bio klizav kod oborina. Isto tako, oplocavanjem otpoceti od “Magarecih vrata” a zavrstiti kod Save Kovacevica.Pritom obuhvatiti oplocavanjem i one dvije ulicice izmedju muzicke skole i suda i muzicke skole i ex Doma Armije kao i skale od Trga pa pored sv. Leopolda do Save Kovacevica Kako cete uklopiti one skale vs ex Doma od bijelog betona a koje su do pola pregradile skalinadu?
  Ukoliko se ne izvrsi oplocavanje u ovom obimu , sve uradjeno bi bilo bacanje para.
  PS Zasto se nakon uradjenog projekta list osnove ne izlozi u Starom gradu da bi se dale Agenciji eventualne primjedbe i sugestije. Za pocetak, ne predvidjajte nikakve rukohvate jer ih nikada nije bilo a tezite autenticnosti.

  4
  3
 4. Svakako pohvale za obnovu stepeništa , ali sa graađevinskog aspekta dosta manjkavosti . Vrijeme će pokazati kvalitet materijala i radova. Komentar pod broj 1. je ograda koja nije kontinuirana, prati samo podest stepeništa, tako da se može pretpostaviti da stariji građani moraju preći bez oslonca na rukohvatima onaj dio koji je na samom gazištu stepenica.Imajući u vidu intenzitet i količinu padavina rigola sa rešetkom je bila logično rješenje da ne bi imali poplavno šetalište i potok Jova Dabovića.

  8
  1
 5. A u kojem naletu će se odraditi rukohvat na drugoj strani stepeništa. Možda vama sada ne treba taj rukohvat, ali budite sigurni da će te ostariti pa će vam u tom slučaju biti preko potreban?

  4
  1
 6. uraditi ovaj dio a ne popločati stepenice koje vode do njegoševe i kojih ima 20 tak a koje su izuzetno opasne i nisu za prolazak uopšte je nedopustivo

  6
  1
 7. Није крив нико од свих које критикујете. Питање је ко је пројектовао ово овако. Ко је пројектант у Агенцији. Ко је надзор. Ваљда постоји надзорни орган. Дужан је потписати ситуацију: ДА ЈЕ ИЗВЕДЕНО ПО ПРОЈЕКТУ. Пројекат је труба.

 8. Kritičari malo da ‘olade’; stepenište je napokon bezbjedno, kvalitetno i estetski prihvatljivo. Boja se slaže uz stari crveni kamen u nastavku tog prostora. Ono što treba biti sljedeći korak je da se uputi apel privatnim vlasnicima nekretnina – da očiste buđ i prljavštinu i okreče ove zidove koji kvare kompletni utisak.

  24
  4
  • Ostavi ti privatne vlasnike nekretnina, oni će to svakako uraditi – ali ne vidiš ili nećeš da pričaš o drugoj jezivoj stvari – tačno uz stepenište, ali sa druge strane. Radi se o onj užasnoj željeznoj ogradi prema TO – koja godinama propada, neoćišćena i neofarbana napola zarđala. Ne treba tu novcamnogo da se dovede u pristojno stanje – ali treba neko to da vidi- a ti koji bi trebali siguran sam da to i u sopstvenoj kući ne vide. Nema domaćina u TO-samo skorojevići i primitivci.Usput, ograda je užasna i zbog onih jezivih žiljaka navarenih po vrhu – koji su kobajagi bili neka zaštita od kradljivaca naranči. Ni kada je ograda pravljena niko više nije krao naranče (ni svoje niko ne bere), umjetničke škole više nema pola vijeka, više gimnazije nešto manje. Nema ni narači, mraz ihuništio prije par godina. Čini mi se da slične ograde nije bilo ni u Aušvicu, ni u Dahauu – nigdje, nigdje. Kakva reklama za turizam. Mi koji prolazimo tuda navikli smo i ne smeta nam više mnogo – a onaj sa strane koji prvi put vidi -možete zamisliti.

 9. Sve je dobro, samo je stvarno trebalo napraviti rukohvat od makar pocinčanih cijevi koji bi pratio nagib skala i podesta, tako da izgleda kao jedna cijev čitavom dužinom i na svaku promjenu nagiba je trebalo postaviti vertikalni stub da drži tu cijev da to makar izgleda kao stepenište, a ne kao bankina pokraj puta. Moj dobri Kapetane, gledao si, makar na slikama brodske balaustre, pa da si bar tako nešto izveo, a mogli ste kupiti i program za kompjuter koji vam vizuelno predstavlja projekat u više-dimenzijalnom efektu, pa da na vrijeme napravite neophodne korekcije, sigurno bi bilo jeftinije, nego ovako. Čak i da su se odradili betonski stubovi koji bi se povezali sa podcinčanim cijevima bi bila opcija koja ne bi uništila koliko-toliko solidno odrađenu podlogu gazišta, ovako ste pobrkali lončiće.

  13
  4
 10. Bas hocu da znam ko je postavio i po cijem nalogu ovu ogradu?!? Lijepo je kad se nesto uradi, ovo kao i jos mnoga prometna stepenista su grozna, opasna, i podrzavam njihovu sanaciju, ali ovi ” rukohvati”, sve su pokvarili, izbusili novi kamen, oni ankeri amaterski, boja neprikladna, pa bar da su bijeli, umjesto da su na zidu, a valjda bi dozvolili i da je privatno vlasnistvo, potpuno neprikladno uradjeno. Zao mi je sto kritikujem neciji rad, ali se nadam da do ovoga nece doci kod drugih radova.

  21
  2
 11. Треба питати Ердевичког и Балабишића за пут у Ратишевини.Што је са обновом задужбине Дуковић бивши Радио ХНови ?Извођач узео паре као аванс и нема га више нигдје.Радови стали!Поново исти људи у комбинацији!!!!

  20
  3
 12. Uz svo uvazavanje “strucnih” komentatora,evo i moje: Cetrdeset godina sam isao tim skalama,izlivenih u beton,ponekad i bez rasvjete,zapishane(a nekad i ono drugo).
  I sada,kad je neko konacno napravio nesto za pohvalu,ovoliko negativnih komentara.Ne mogu da vjerujem.
  Sram vas bilo,dezurni kriticari.

  33
  11
 13. Dobar projekat…ali ljudi moji katastrofa kako je odradjeno!!!Pa g. Lucicu imate li oci i jeste li uopste pratili izvodjace tokom radova, Vi koji ste toliko svijeta prosli???Jedno je postavljat keramiku a drugo bit mestar od kamena, odje to niko nije uzeo u obzir.
  Opet kazem dobar projekat jer je to stepeniste bas prometno, ali fuserski odradjeno katastrofa.

  11
  11
 14. Stepenice su oslicno uradjene ali ovi rukohvati..hmm uzas!
  Zardjat ce brzo i izgledaju uzasno.
  Imalo je boljih rjesjenja upotrebite Google ponekad ..cak i alke kroz koje se provuce lanac imaju bolju svrhu i uklapaju se…

  16
  4
 15. Da nece mozda i Risanska jednog dana doci na red , rasvjeta , kanalizacija koja se izliva a bogami i ona ziva ograda koja po stepenica zauzima.

  17
  2
 16. Jer ovo namjerno napravljeno da izgleda staro ? ili je samo tako na slici ?
  Da li je koga sramota zbog ovog rukohvata sa lijeve strane slike cijelom duzinom ?
  Moze li se dobiti ime inzinjera i bravara koji su radili taj rukohvat da znamo kod koga da ne radimo nikada nista jer je ovo vise nego retardno.

  21
  5
 17. Znate šta? Samo je tu kvalitet kamena i majstorsko umijeće na nivou. Ali vidi se da nije bilo nadzora u izvođenju (bočne bordure, pogrešne poprečne spojnice kam. ploča – treba uzdužno, u pravcu hoda itd) Tu ima jedna jeziva stvar duž stepeništa: Metalna ograda oko Turističkog saveza sa š i l j c i m a po vrhu. Toga nije bilo ni u Dahauu niti Treblinki. Strašno! Kakva reklama za turizam! Mi koji živimo tu ili prolazimo svakodnevno to i ne primjećujemo- navikli smo na to, ali onaj ko dođe i prvi put vidi????!!!!Pa ni onda kada je postavljanja nije imala svrhe. Niko više naranče ne krade ( a danas ih tamo ni nema). Nema ni Umjetničke škole niti Više gimnazije – nema lopova!!!

  26
  6
 18. Kamen OK, ali zar nije ljepse,prakticnije i korisnije da rukohvat bude od okrugle sipke,pricvrscene duzinom uza zid,a ne kvadratna sa onoliko opasnih coskova i svakakvih uglova i duzina.Uz to nacin ucvrscenja ograde garantuje veliko rdanje i promjenu boje bijelog kamena.

  30
  5
 19. Ok za popločavanje ljepše je nego što je bilo, al jel moguće da ova vlast ne može ništa da uradi il da nije krivudavo il da se ne raspadne brzo. Ovoga puta su ograde koje uopšte ne prate ravnu luniju, što je suludo jer taj koji ih je postavljo je jedino to i trebo da gleda. Jedna ograda naprijed druga nazad. Odstupanja i po 15-20 cm bez ikakvog vidljivog razloga (osim tršenosti toga što ih je postavljo). Postoji li nadzorni organ? Neko ko će reć dajte izbušite te rupe u nizu..

  29
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code